用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 派到第幾志願,大家開始會叩門?
go

派到第幾志願,大家開始會叩門?  

我會第六就叩啦

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

咁要睇下排位有幾進取。如果乙三明明「防寶」都三甲不入,真係好大打擊

聞一多 發表於 18-4-30 16:47

我會第六就叩啦
每個人既情況唔同,好難一刀切話派到第幾志願,會叩門。

回覆 聞一多 的帖子

好比蘇格拉底的三顆麥穗哲學問題, 人生的決擇............永遠是入唔到果間中學最好.........好像教壞小朋友, 爸爸當年也是一腳踏幾船.........追唔到第一志願, 就和第三志願生左你......

Hoba15    發表於 18-5-1 12:46

假設你係B1A,又心儀LSC,但係你住其他區,LSC自行無收到你,你可能派乙一都去考下筆試,碰下運氣。
又假設你係B1C,區內B1位又足夠,你又填全票,咁可能派到好後都仲係唔錯既B1學校,就無理由去叩門。

rickykan1    發表於 18-5-1 16:11
Hoba15    發表於 18-5-1 12:45

要睇下你係邊區同係仔定女+心儀是否跨區 wor。如果我有個 Band 1 仔係中西區的話,派唔到 KC 就真係要去叩門了,不過多數都係考間直資墊底先。

1998Ruby1998 發表於 18-4-30 18:10
要睇下你係邊區同係仔定女+心儀是否跨區 wor。如果我有個 Band 1 仔係中西區的話,派唔到 KC 就真係要去叩 ...
為何中西區入唔到KC就叩門呀?不是港大島人, 想了解下。

回覆 米米爸爸 的帖子

因為中西區 Band 1 英中而又多位嘅只得 KC 一間,有高主教同 SJC 但係佢地分出黎嘅位有 18 個仲有灣仔跨區 QC 同 TSK 共 8 個位,睇你夠唔夠但搏,但係搏唔搏都係唔夠位。試問有幾多家長願意見到自己個 Band 1 仔因為區內唔夠 Band 1 位而要「屈就」 Band 2 學校,仲要抽獎係講運氣,可能係你唔中但係考得後過你果個中。雖然可以自行離場,但係自行未必得米。
不過總好過南區同離島區嘅學生,佢地冇辦法一定要自行中同考直資「保命」。

Lucifer3960 發表於 18-4-30 17:08
回覆 聞一多 的帖子

好比蘇格拉底的三顆麥穗哲學問題, 人生的決擇............永遠是入唔到果間中學最好.. ...

咁深嘅,你係咪第五呀

王家爸爸 發表於 18-4-30 17:02
每個人既情況唔同,好難一刀切話派到第幾志願,會叩門。

你啱

米米爸爸 發表於 18-4-30 18:15
為何中西區入唔到KC就叩門呀?不是港大島人, 想了解下。
中西區男仔既情況係:
B1A:SPCC(直資)、SJC
B1B:KC、SPC(直資)
B1C:RC、SLS(兩間都係半隻腳跌咗去B2)
選擇唔多。

Arabellahk    發表於 18-5-1 12:53

1998Ruby1998 發表於 18-4-30 18:10
要睇下你係邊區同係仔定女+心儀是否跨區 wor。如果我有個 Band 1 仔係中西區的話,派唔到 KC 就真係要去叩 ...
可能幸運好,派咗去SJC呢。

回覆 王家爸爸 的帖子

SLS 應該唔止半邊腳,係成個人。

Arabellahk    發表於 18-5-1 12:53

聞一多 發表於 18-4-30 16:47

我會第六就叩啦

其真第五志願打後幾間都吾中意,所以派第五都會去叩下

只要唔甘心,  乙2 都會叩

1998Ruby1998 發表於 18-4-30 19:09
回覆 王家爸爸 的帖子

SLS 應該唔止半邊腳,係成個人。
厚道啲好啲!

CMMANDY 發表於 18-4-30 20:59
無錯,派乙二都會叩

CMMANDY 發表於 18-4-30 20:59

阿女乙二都已經係夾硬填落去,所以派乙二都會去扣

patpat234 發表於 18-4-30 23:03
阿女乙二都已經係夾硬填落去,所以派乙二都會去扣
非君不嫁?BPS?

醒目開學勳章 王國長老

填表時鍾意乙1, 之後突然愛上乙2, 就算畀你派到乙1都會去叩乙2囉.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~