用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 啱啱評估左排E位未見社工, 但有啲嘢唔明 ...
go

[其他] 啱啱評估左排E位未見社工, 但有啲嘢唔明

醫生話而家有到校服務咁其實係點樣
又話有筆錢畀小朋友做訓練
其實即係點樣

回覆樓主

岩岩到校服務打電話黎話 到校服務恆常化左 揀左到校就要放棄E位 我都好疑惑

chan.hoiyan 發表於 18-4-30 18:47
岩岩到校服務打電話黎話 到校服務恆常化左 揀左到校就要放棄E位 我都好疑惑
...

因為兩樣都係政府提供的資源,所以只可以二選一。排到E位當然去E位,訓練中心設施和環境始終優勝過一般學校,對小朋友訓練很有幫助,例如課室隔音設備和專業的訓練枱櫈。

十年 發表於 18-4-30 20:00
因為兩樣都係政府提供的資源,所以只可以二選一。排到E位當然去E位,訓練中心設施和環境始終優勝過一般學 ...

因為我小朋友未見社工呀所以我唔係好清楚
:-) :-) :-) :-) :-)

因為兩樣都係政府提供的資源,所以只可以二選一。排到E位當然去E位,訓練中心設施和環境始終優勝過一般學 ...

我想問下其實我小朋友會即將排e
其實我而家仲可以做啲乜嘢
咁其實醫生講嗰嚿錢就係咩錢

我之前理解都係咁 但今日佢同我講 而家揀左到校就要簽同意書放棄E位了 佢話岩岩轉制度的

小尚 發表於 18-4-30 20:14
我想問下其實我小朋友會即將排e
其實我而家仲可以做啲乜嘢
咁其實醫生講嗰嚿錢就係咩錢

撥款是由獎卷基本撥出-「到校服務」的對象是有參予此計劃的幼稚園或幼兒中心內就讀,而又正在輪候學前康復服務的學童,在未得到正式E位服務前,到校服務也可以提供適當訓練,免錯過訓練的黃金時間。
你當然要繼續排E位,如有到挍服務就繼續參予訓練,直至排到E位,到時家長就要二選一服務。

十年 發表於 18-5-1 20:56
撥款是由獎卷基本撥出-「到校服務」的對象是有參予此計劃的幼稚園或幼兒中心內就讀,而又正在輪候學前康復 ...

咁我而家仲可以做啲乜嘢
私人訓練有咩好

小尚 發表於 18-5-1 21:02
咁我而家仲可以做啲乜嘢
私人訓練有咩好

及早接受訓練,當然對小朋友升小一有很大幫助。

十年 發表於 18-5-1 21:19
及早接受訓練,當然對小朋友升小一有很大幫助。

我小朋友得20m

回覆樓主

我仔當年21m做評估之後排兼收位 係未入讀幼稚園 因當時有津貼就安排了每星期去一些中心/幼稚園做訓練 到升K1剛好派了兼收位 但放棄了選擇繼續到中心做訓練 之後個間幼稚園推行到校服務 就轉番係就讀幼稚園做訓練

小尚 發表於 18-5-1 21:26
我小朋友得20m

20m可以排到做訓練係好好 當年我仔2歲開始有得做訓練個個姑娘都話好好彩講真愈早開始真係愈好的 特別係有言語遲緩

咁又未必 我仔同學排到兼收位 k2時轉左校 同個媽媽一直有聯絡 佢話都有後悔轉左 因為真係要睇兼收位間學校質素 個媽媽話間學校老師一般般 比較hea

小尚 發表於 18-5-1 21:26
我小朋友得20m

請問你小朋友有邊方面遲緩 可以咁快有得排訓練呀?

20mths 可以给訓練是很好,若要再等便失去黃金時期,不同中心,不同幼稚園给舆服務和訓練都要看老師是否有經驗和熱誠,用心幫助小朋友,我經歷過幾問中心的訓練,但遇到不開心經驗。所以我十分感恩教囝囝的上門老師,因我是評估後入讀了特殊幼兒中,讀了兩年囝囝沒有大的進步,舆學校教師,治療師,主任商討,只是說囝囝只可讀特殊學校,他的情況已是好了。直至遇到朋友介绍一位上門的訓練教師,鼓勵我及努力幫囝囝,由特殊中心轉讀幼稚園,現讀主流小學,學習到可以應付。除了上門教師,家長也要努力。若有需要,可以给資料你,盡早接受訓練是可以幫到小朋友。

meishe 發表於 18-5-21 22:05
20mths 可以给訓練是很好,若要再等便失去黃金時期,不同中心,不同幼稚園给舆服務和訓練都要看老師是否有 ...

請問可否pm上門老師的資料嗎?因為仔仔評估左有自閉症譜係需要訓練,唔該嗮!

meishe 發表於 18-5-21 22:05
20mths 可以给訓練是很好,若要再等便失去黃金時期,不同中心,不同幼稚園给舆服務和訓練都要看老師是否有 ...
你好
請問能否PM上門的訓練教師給我?

Sarahroman 發表於 18-5-12 23:48
我仔當年21m做評估之後排兼收位 係未入讀幼稚園 因當時有津貼就安排了每星期去一些中心/幼稚園做訓練 到升K ...

可以pm你仔稚園比我嗎