用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 名中應不應該取消叩門(插班)?
go

名中應不應該取消叩門(插班)?  

叩門雖然讓極少數學生入到心儀的中學,但造成普通校生源水平進一步下降,尤其中一之後的叩門(插班),學校嘔心瀝血培育的尖子生被名校挖走,造成DSE數據被拉低,而名校DSE數據進一步被拉高,感覺對大多數學校不公平,名中到底應不應該取消叩門(插班)?

Arabellahk 發表於 18-4-30 14:44
叩門雖然讓極少數學生入到心儀的中學,但造成普通校生源水平進一步下降,尤其中一之後的叩門,學校嘔心瀝血 ...

中一之後應該叫做插班~~~

Arabellahk    發表於 18-4-30 15:03

回覆 Arabellahk 的帖子

好難的, 等於教人要飲水思源, 有良心.......很少人會理, 要說服家長, 轉校大部份都不是學生意願....

叩門雖然讓極少數學生入到心儀的中學,但造成普通校生源水平進一步下降,尤其中一之後的叩門(插班),學校 ...

如果唔俾人插班, 咁同叫人返咗工之後唔俾人轉工一樣, 咁你認為有冇問題?

而且, touchwood 有人中途由外國回流, 或想由國際學校轉回本地課程, 咁點呢?

與其諗點樣唔俾人走, 不如諗吓有咩辦法留到叻學生

summersonia    發表於 18-8-2 14:10
www    發表於 18-7-25 16:01
goodmama2003    發表於 18-7-23 12:47
wonglily    發表於 18-5-2 08:37
SSG    發表於 18-4-30 16:43
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-4-30 15:09
如果唔俾人插班, 咁同叫人返咗工之後唔俾人轉工一樣, 咁你認為有冇問題?

而且, touchwood 有人中途由外國 ...

唔俾插班,可能中學回應最積極,唔可以再勸退學生~~~

呕心瀝血果个係父母……所以想轉咪轉、有本事轉咪轉……有人辭官歸故里,有人漏夜趕科場……呢个世界永遠都係有得揀先係老闆。Top top学生有人留有人走。

www    發表於 18-7-25 16:01

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

如果學校嘔心瀝血,就唔會得一個半個尖子
如果學校overall理想,自然會留到學生
如果學生轉強校都有道德問題,咁當初中一分banding選校、攪到學校強者越強咪好唔岩?

www    發表於 18-7-25 16:02

Charlotte_mom 發表於 18-4-30 15:27
如果學校嘔心瀝血,就唔會得一個半個尖子
如果學校overall理想,自然會留到學生
如果學生轉強校都有道德問 ...
係吖~~学校应該要做到个学生打死我都唔会走/唔洗旨意我会走先成功~

即系簽左纸结婚,就算婚后另一半有问题或者有高富帥追求都吾可以离婚要一生一世。

叩門雖然讓極少數學生入到心儀的中學,但造成普通校生源水平進一步下降,尤其中一之後的叩門(插班),學校 ...

如果系有能力者父母會讚成比叩門,反之就吾讚成,睇下你系未身在其位

醒目開學勳章 王國長老

Yanamami 發表於 18-4-30 15:33
係吖~~学校应該要做到个学生打死我都唔会走/唔洗旨意我会走先成功~

曾經有網友形容港同「洗腦」,d學生就算好叻唔肯升去第二度。算成功吧

Yanamami    發表於 18-4-30 17:06

回覆樓主

幼稚園尖子插班,造成普通校生源水平進一步下降
小學尖子插班,造成普通校生源水平進一步下降
中學尖子插班,造成普通校生源水平進一步下降
大學尖子插班,造成普通校生源水平進一步下降

其實萬能key 黎啵。

其實呢個問題唔難理解,只需要諗下:為咗保持弱勢公司既競爭力,政府應不應該禁止弱勢公司既職員轉工?答案應該一樣。

Lucifer3960 發表於 18-4-30 15:07
回覆 Arabellahk 的帖子

好難的, 等於教人要飲水思源, 有良心.......很少人會理, 要說服家長, 轉校大部份 ...
真的嗎?

聞一多 發表於 18-4-30 16:38
中學尖子插班 ...
萬能key可能無限loop。
...
城市尖子北飄,造成普通城市市民水平進一步下降。
國家尖子移民,造成普通國家國民水平進一步下降。
...

www    發表於 18-7-25 16:04

勉強冇幸福

醒目開學勳章 王國長老

聞一多 發表於 18-4-30 16:38
中學尖子插班 ...

幼稚園嘔心瀝血培育班學生,俾小學搶晒

名校唔少係幼稚園、小學、中學讀同一間學校,大學畢業以後返母校教,自己小朋友入返同一間幼稚園,然後千秋萬世無限loop。

kkhon 發表於 18-4-30 15:33
即系簽左纸结婚,就算婚后另一半有问题或者有高富帥追求都吾可以离婚要一生一世。 ...
情況又唔同,结婚係長期關係,理論上係一生一世既。讀書係短期關係,似豆芽夢式既拍拖多啲。

好似我兩個女咁!大女初小仲講定要上埋中學!我心諗

Eat_Sleep_Play    發表於 18-5-3 09:51