用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 名中應不應該取消叩門(插班)?
樓主: Arabellahk
go

名中應不應該取消叩門(插班)?  

回覆 王家爸爸 的帖子

阿仔係香港母校就係咁,唔少阿sir都係校友,仲好俾心機教,仔都話想讀完書返去母校教書,亦想自己將來的孩子返去讀

王家爸爸    發表於 18-7-23 16:35

回覆 Arabellahk 的帖子

其實名校亦不斷有學生走,唔收插班咪仲浪費資源?

樓主好多時都對母語教育、升中數據,轉校叩門都有獨特的見解,新奇的想法,每次均能引起廣泛的爭議及熱的討論,亦教識了我們“認真便輸了”的道理

goodmama2003    發表於 18-7-24 11:06

Brianmommy 發表於 18-7-23 09:46

同意!有啲名校係政府全資助,但不收插班生,同意係浪費資源。

Brianmommy 發表於 18-7-23 09:46

不走都會有留班,無理由不收插班生。

有人辭官歸故里,有人漏夜趕科場。有人需留班,有人要插班。
一去一來,一陰一陽。
人間正道是滄桑!

happyfamilybaby 發表於 18-7-23 12:23
同意!有啲名校係政府全資助,但不收插班生,同意係浪費資源。
講真,又有邊間真正名中係唔收插班生?只係學校無宣傳。我成日叫啲讀緊B2學校、假B1直資,又考得好既朋友仔,去試QC、SJC、LSC、DBS、SPCC等傳統名校。成功率其實相當高。

回覆 王家爸爸 的帖子

這些名校每年都有學生往海外升學,臨近開學就會通知學校,所以只要你條件好,機會一定有!

王家爸爸    發表於 18-7-24 13:13

hkpapa852 發表於 18-4-30 15:09
如果唔俾人插班, 咁同叫人返咗工之後唔俾人轉工一樣, 咁你認為有冇問題?

而且, touchwood 有人中途由外國 ...

「與其諗點樣唔俾人走, 不如諗吓有咩辦法留到叻學生」

咪係囉

王家爸爸 發表於 18-7-24 08:36
講真,又有邊間真正名中係唔收插班生?只係學校無宣傳。我成日叫啲讀緊B2學校、假B1直資,又考得好既朋友仔 ...
咁QC最差,浪費哂啲資源

王家爸爸 發表於 18-7-24 08:36
講真,又有邊間真正名中係唔收插班生?只係學校無宣傳。我成日叫啲讀緊B2學校、假B1直資,又考得好既朋友仔 ...
覺得SPCC會多人出國

goodmama2003 發表於 18-7-24 11:19
學校嘔心瀝血培育的尖子生  = 坦白點, 那間學校不是靠自己 ?

其實最後應該話: 那個學生不是靠自己?

要唔俾人走, 有好多方法:

1. 如繼續估津校, 咁好間單, 每次呈分出現超深, 攪到全級A都唔多個, 想走但份成績表唔好睇都無咁易走2. 且中學部一齊轉做直資龍校, 再配合以下其中一個方法:
    (a) 唔呈分
    (b) 完成無協助學生考好Pre-S1, 最好全部hea考
    (c) 學人氣直資男校咁, 升中時講明放棄直升先會派番份學生資料表俾你去報自行

王家爸爸    發表於 18-7-24 13:26
goodmama2003    發表於 18-7-24 11:51
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

goodmama2003 發表於 18-7-24 11:19
學校嘔心瀝血培育的尖子生  = 坦白點, 那間學校不是靠自己 ?

學校靠自己揀岩學生
學生靠自己搞好成績~~~

goodmama2003    發表於 18-7-24 11:52
goodmama2003    發表於 18-7-24 11:50

BBKDWLAM 發表於 18-7-24 09:51
咁QC最差,浪費哂啲資源
點解QC最差?

happyfamilybaby 發表於 18-7-24 11:15
覺得SPCC會多人出國
SPCC有IB,勁既未必需要出國,反而弱既有需要出。

goodmama2003 發表於 18-7-24 13:17
spcc 中四基本上沒有插班位哦.

SPCC中四既Pre IB stream同中五既IBDP stream,年年都有公開招生。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。