用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 名中應不應該取消叩門(插班)?
樓主: Arabellahk
go

名中應不應該取消叩門(插班)?   [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 18-4-30 16:48
其實呢個問題唔難理解,只需要諗下:為咗保持弱勢公司既競爭力,政府應不應該禁止弱勢公司既職員轉工?答 ...

由國家安排工作豈不更好? ~~~

mcl203 發表於 18-4-30 18:16
由國家安排工作豈不更好? ~~~
唔駛煩

阻止有能力的學生向上流,呢個諗法幾新穎。

回覆樓主:

我覺插班是有能者居之,靠實力為主,减少升中机制形成的错配,睇吾出有乜吾公平

回覆樓主

樓主唔想轉工啫,點解唔俾隔離屋個B仔轉工喎。

B仔份工打得好好地嘅,你用支鎗指住佢都唔會轉。不過依家佢份工做足18個鍾都係得14k, 前面有份做8個鐘有25k,工作環境又好,同事又Nice嘅,咁你點選擇?
http://www.facebook.com/photo.php?pid=639193&l=98614&id=569859326

hkpapa852 發表於 18-4-30 15:09
如果唔俾人插班, 咁同叫人返咗工之後唔俾人轉工一樣, 咁你認為有冇問題?

而且, touchwood 有人中途由外國 ...
由外國回港上中學,只要符合教育局條件,不一定參加考試,即使參加考試,不管成績好壞,一定有學上,而且他們很難考得過本地中學的尖子生,入名校的機會應該不大,只能插班到普通中學。實際上香港名校插班是名校

在選拔尖子生,主要招已有學位的尖子生,

名額有限,

應該比小升中的叩門還難。

Arabellahk 發表於 18-4-30 22:51
由外國回港上中學,只要符合教育局條件,不一定參加考試,即使參加考試,不管成績好壞,一定有學上,而且他 ...

其實,插班都唔一定係插名校......正如你所講,你估名校咁易插咩,根本大部份人都係插高一格

又題外話,EK可唔可以update下啲emoji.....成日都搵唔到啲可以表達心情嘅emoji

插班其實都算公平,至少學校可以揀學生黎收,學生有能力亦可以揀學校黎讀,互惠互利達至所需,雙贏。

Arabellahk 發表於 18-4-30 14:44
叩門雖然讓極少數學生入到心儀的中學,但造成普通校生源水平進一步下降,尤其中一之後的叩門(插班),學校 ...

要搞清楚,尖子是否由是學校培育出來呢?

我就覺得,尖子天生就是尖子,讀什麼學校什麼課程也會如魚得水...
進進豬, 06年1月6日,來到我們的懷抱 :-P

洋蔥頭媽咪 發表於 18-4-30 23:30
插班其實都算公平,至少學校可以揀學生黎收,學生有能力亦可以揀學校黎讀,互惠互利達至所需,雙贏。 ...

根本各取所需係最公平
http://www.facebook.com/photo.php?pid=639193&l=98614&id=569859326

插班/叩门,人望高處,有能者居之,你情我願,看不出有何不妥。如果樣樣都被安排就不可改多沒趣!

Happy小米 發表於 18-4-30 23:30
要搞清楚,尖子是否由是學校培育出來呢?

我就覺得,尖子天生就是尖子,讀什麼學校什麼課程也會如魚得水. ...
你真係咁諗?
呢個其實係有幾千年歷史既討論,參考下晏子出使楚國呢個典故你可能得到啟示:「橘生淮南則為橘,生於淮北則為枳」。
用現代理論去講就係如果尖子係結果(例如DSE既星星數量),學生既學習能力係因(例如B1學生),學校教育就係moderating variable。好既學校令學習能力高既學生成為尖子,差既學校令學習能力高既學生變得更差。

醒目開學勳章 王國長老

結左婚都可以離婚, 估唔到間學校唔岩或者想更上一層樓都唔得, 點都要夾硬讀唔走得, 超慘情.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

如果band1去左band2, band2去左band3 咁插班向上流冇可口非,反而同band向上流的話係咪真係有必要呢?始終小朋友升中後各方面既適應都唔容易,又正直青春期,要小心處理。

kirstyau 發表於 18-5-1 00:17
如果band1去左band2, band2去左band3 咁插班向上流冇可口非,反而同band向上流的話係咪真係有必要呢?始終 ...
其實又真係需要睇實際情況,例如如果小朋友成績好,讀緊超級谷既B1C,而佢又唔鍾意谷,去間唔谷B1B可能係解決方法。

王家爸爸 發表於 18-5-1 00:10
你真係咁諗?
呢個其實係有幾千年歷史既討論,參考下晏子出使楚國呢個典故你可能得到啟示:「橘生淮 ...

有能力得到適當裁培成為尖子當然係美事,但當能力較弱而得到適切教導後,可以更上一層先係最珍貴,呢啲學校同樣值得致敬

faikam 發表於 18-5-1 00:36
有能力得到適當裁培成為尖子當然係美事,但當能力較弱而得到適切教導後,可以更上一層先係最珍貴,呢啲學 ...
所以啲家長應該比較下HKAT同DSE成績。

王家爸爸 發表於 18-5-1 00:40
所以啲家長應該比較下HKAT同DSE成績。

咁好多神校張成績表就......

faikam 發表於 18-5-1 00:44
咁好多神校就張成績表就......
講真,我當年都有睇年報比較唔同學校既HKAT同DSE成績去揀學校。不過其實有幾多家長會咁做?

回覆 王家爸爸 的帖子

咁當然啦!大前題要睇小朋友情況同佢個人意願。
‹ 上一主題|下一主題