用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 【家長教功課 壓力爆煲】 專家三大建議! ...
樓主: BK_Milk
go

【家長教功課 壓力爆煲】 專家三大建議!  

bobbob 發表於 18-5-7 09:13
叫仔做仔仔都ok,叫女做女女似去咗大富豪
我反而覺得仔女稱呼父母做爸B同媽mi惡頂啲
...

你既講法。。。

記得話選美會司儀,緊記要叫D 參選人做 “佳麗”,千祈唔好叫 “小姐”(更加唔好叫囡囡啦)。

ar_mak 發表於 18-5-7 10:03
其實潮語OK既,但成日講就會悶。其實個重點係自我預言,人係會好受呢樣野影響。

PS:我係有D懷疑,有 ...

MAK SIR 你講既野有兩部份:

第一,自我成就預言,包括唔補唔得,唔查跟功課唔得,某程度係走進一個惡性循環,自我完成預言。

第二,你講既果種係非一般用家,我意會係一個由用家變護法既過程。係咪你提到音樂椅之後異變?呢個比較複雜,涉及多項因素,包括某D 學校有高發現象,值得你寫編博士論文!

回覆 little_yolky 的帖子

你和你老公的parenting style唔同,其實係好事,有鬆有緊小朋友有抖氣空間。
小朋友有時侯、有d位,係需要人推動吓佢,唔好貪戀個comfort zone,挑戰自己做到最好。但又唔可以每件事、無時無刻都係學習,都要盡善盡美,咁會變成負擔,唔再有趣。你C6可能係大智慧,挑選重要的仗先好好打,平常嘢,何必chur到個細路傻晒

IloveJJ 發表於 18-5-5 23:55
跳高其實唔識都可以參加。我中學第一次參加跳高,完全唔識,無學過,就咁憑鼓勁跳過去,拿了冠軍,還破了 ...
後腰? 你係好叻!

little_yolky 發表於 18-5-7 08:51
D痴線爸爸, 明明小朋友有能力做得更好而無做, 都由得佢, 覺得無問題。反而覺得要小朋友努力既媽媽有問題。 ...

只是有些爸爸不認同太極端的要求。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

IloveJJ 發表於 18-5-7 14:23

你指「背越式」?唔係,嗰時我唔識,係就咁用跳大繩方法,側 ...
你用跨腳! 高人(腳長)!!  
我仔初小跳遠同擲袋都有取過下牌, 不過真正純好彩, 因完全唔正規, 高小冇啦, 人地校隊一出通常都唔駛比, 亦證明校隊真係有成績. 中學我地個時更是, 如果唔係比賽win開的通常只參與啦, 尤其是身為社干事, 水運會唔識游都跳落水有一分參與分..  

shadeslayer 發表於 18-5-7 13:22
只是有些爸爸不認同太極端的要求。

其實係咪D 媽媽悔不當初,對 C6  “吳尚俊” 反映投射到子女身上?!

little_yolky    發表於 18-5-8 09:03

retriever 發表於 18-5-8 08:25
其實係咪D 媽媽悔不當初,對 C6  “吳尚俊” 反映投射到子女身上?!

有啲孩子有自己的成長時間表,有D人有自己優游的個性,太免强,便會制造痛苦。可能看得開,優游才是大智慧。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆樓主:

更本放學回家不應有功課,全日8粒中上堂,回家仲要做功課,別說大人,小朋友都辛苦,所以D功課班不斷加價,又益D商人,香港教育局要檢討下,十年如一日,仲行緊八十年代個套统一派位,out啦!現在已2018了!

ar_mak 發表於 18-5-8 16:39
唔係喎,優游(優柔)既意思係指猶豫不決,點會攪得成係一個大智慧呢?

PS:咁宅男日日唔出房門口叫做養 ...

係優游。

ar_mak 發表於 18-5-8 16:43
我建議學校上課時間應該由8粒鐘增至10粒鐘,多出來既兩粒鐘就要黎做功課,仲要係邊個老師出既功課,就由 ...

係,好提議!