用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 【家長教功課 壓力爆煲】 專家三大建議! ...
樓主: BK_Milk
go

【家長教功課 壓力爆煲】 專家三大建議!   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 18-5-5 23:49
父母供仔女仲唔夠,連仔女既仔女都諗住供埋,仲唔痴線呀?

暗示下個廣告係邊間公司,等我搵嚟睇下。

HaYi 發表於 18-5-5 19:27
入吾到決賽唔開心, 取人地牌睇下, 對我來說, 只要唔開心唔係罵人, 係自己怨自己唔得發泄下, 都好正常,,  取 ...

同意!小學運動會更應係友誼第一,同喜同悲。

shadeslayer 發表於 18-5-5 17:13
不對,對住細路,就要以 age appropriate 的標準,行為或學術亦言。

細路的腦部發展中,行為,和學術一樣 ...

近成人標準,係一個較籠統講法,當然能力係匹配。能力做到,唔會話因為細路細個就唔駛佢做,或降低標準。

retriever 發表於 18-5-6 09:51
近成人標準,係一個較籠統講法,當然能力係匹配。能力做到,唔會話因為細路細個就唔駛佢做,或降低標準。
...

就係你句「以近成人標準」,再望一望題目,小學雜談。

如果皆以能力,age appropriate 標準,你又為何把行為和學術分開講?

初小,好難想像要求「君子」行為,好難想像要求 act with Honor. 更複雜的道德問題更加唔使講。

就算複雜的唔講,簡單如「安静」,「舉手」,「同理心」等,孩子小腦部未成熟,也不是每個孩子也在某一歲數能做到。

再簡
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

ar_mak 發表於 18-5-6 13:44
我都會以成人標準去同小朋友溝通。舉兩個例,小朋友我會稱呼佢地個名,但我見有D家長好鍾意叫乳名,例如B ...

其實叫 囝囝,囡囡都好難頂。不過見EK 好多係咁,可能已經係個市既 NORM。

shadeslayer 發表於 18-5-6 13:46
就係你句「以近成人標準」,再望一望題目,小學雜談。

如果皆以能力,age appropriate 標準,你又為何把 ...

唔好意思,又係閱讀理解問題。

唔係所有成人標準都成為睇細路既標準呀。反之,細路行為要求有唔少係可套用近成人標準。

譬如:講過既野要做(信守承諾), 唔講大話呢D。 細路仔寓言,“狼來了” 都有教啦。

但係確係有人覺得,細路仔仲細,講嘢唔算數好正常,或者覺得“ 賴貓” 好得意無所謂。

IloveJJ 發表於 18-5-6 23:17
我親戚叫佢個10歲既仔做「希希B」

千語BB 都應該近30

ar_mak 發表於 18-5-6 14:38
咁樣既,類似呢度既形式,同睇書既形式,都係所謂學野咁計啦,分別在於,你睇書係冇得駁咀,但網上既交流就 ...

不如你出帖,分析下EK 騎呢潮語。

邊個係以前好癲既股王?

retriever 發表於 18-5-7 07:30
唔好意思,又係閱讀理解問題。

唔係所有成人標準都成為睇細路既標準呀。反之,細路行為要求有唔少係可套 ...

真係好好笑。套用可以用落孩子身上的成人行為,不套用不可以用落孩子身上的成人行為,咁就係「兒童」道德,不是「接近成人」道德。

咁你一開始講「以近成人行為標準」己經不是同一意思。你原來句,無多無少:

「個人覺得,對細路行為上應當佢哋近成年人咁要求,對知識上應當佢哋仍然係細路者。」

比人問多兩句,就搬出幾大段澄清,又隠寓咁,或一些無意義的東西。文字無講,但意思係咁咁咁。。。。意思前後矛盾,重要再加句閲讀理解問題,非常難看。

又係我衰,又唔識收口。

retriever 發表於 18-5-5 09:31
請問以上C6有咩野 "唔同既痴法"?
D痴線爸爸, 明明小朋友有能力做得更好而無做, 都由得佢, 覺得無問題。反而覺得要小朋友努力既媽媽有問題。

醒目開學勳章

retriever 發表於 18-5-6 14:07
其實叫 囝囝,囡囡都好難頂。不過見EK 好多係咁,可能已經係個市既 NORM。
...
叫仔做仔仔都ok,叫女做女女似去咗大富豪
我反而覺得仔女稱呼父母做爸B同媽mi惡頂啲

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 18-5-6 23:17
我親戚叫佢個10歲既仔做「希希B」
你梗係未聽過人當街當巷叫自己老公/bf做bb
‹ 上一主題|下一主題