用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 【家長教功課 壓力爆煲】 專家三大建議! ...
樓主: BK_Milk
go

【家長教功課 壓力爆煲】 專家三大建議!   [複製鏈接]

....

回覆 IloveJJ 的帖子

佢覺得自己叻無問題,但就唔應該踩其他人。
而家眼見唔少小朋友的品格係出現咗d問題,唔係大奸大惡,但發展落去,亦可能害咗佢。可能係家長太錫唔捨得話,亦可能係外傭帶大,做慣少主兼無人教佢。

....

somoon 發表於 18-5-4 12:24
hm.... 又或者係必經階段,有時好驚D家長以 批評角度去睇D小朋友……

見到人地的問題會睇吓自己小朋友有無,見賢思齊,見不賢而内自省已,就係咁簡單,唔會幫人教仔。

IloveJJ 發表於 18-5-4 13:00
佢媽咪係全職媽媽  
我覺得太自大都係唔好,踩人就更加無禮貌。

你仔唔介意就得,細路哥之間的對答有時大人係要當聽唔到  

IloveJJ 發表於 18-5-4 13:26
我唔在場,我仔講既,我唔介意,我仔都唔介意  
我話佢知,同學踩緊佢,教佢點答返人,佢仲話覺得 ...

你仔好嘢! 做人心寛自然路闊,少好多煩腦。

little_yolky 發表於 18-5-4 12:10
阿細份人係只要達標就得, 唔會諗進唔進步的。

舊年考試就係無乜練, 無執佢D毛病, 所以成績只係第四高分... ...

唔使失望住。我講過呀細同我女兒有D似。女兒一路小學中學都玩大過天,但一到高中,忽然在關鍵考試期間好盡力谷,呢個盡力在以前見不到的。當然考試前才谷,成績一定比不上佢嗰D超勁同學,但已令我喜出望外。雖然到依家仍勁貪玩。

還有希望開竅的。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

Jane1983 發表於 18-5-4 10:21
回覆 somoon 的帖子

唔係ga,小學階段家長的投入影響好大。見過好好的全職媽媽,自己有學識、英普近母語水 ...

你講呢D 唔等於佢重分數架?

somoon 發表於 18-5-4 12:24
hm.... 又或者係必經階段,有時好驚D家長以 批評角度去睇D小朋友……得罪哂。通常對成人我會要求高D,對小 ...

個人覺得,對細路行為上應當佢哋近成年人咁要求,對知識上應當佢哋仍然係細路者。

ar_mak 發表於 18-5-4 00:00
咁可能你未經歷過勒,去到呢D環境,分數真係唔重要,最重要係名次!你知唔知考第一同考第二既差別有幾大? ...

分數是名次的基礎,名次不是凌空的。

Jane1983 發表於 18-5-4 10:28
回覆 ar_mak 的帖子

果次我女比賽,烈日當空打咗個幾鐘,一早有match point但佢close唔到,佢其實係技高一 ...

早幾日運動會, 小二, 大家全情參與...

入決賽機會幾有幾名, 有落選跟埋其他同學, 為已進入決賽同班同學打氣納喊.

另一位落選同學一直走埋父母身邊憂憂.

最後入選同班同學勇奪冠軍. 大家掌聲雷動, 恭喜恭喜.

憂憂同學見冠軍同學回來, 靜靜走過去, 問攞個獎牌看一下....

我一邊讚同學間互愛有體育精神, 但亦有人話果位憂憂同學, 先至係有上進心.

大家意見如何?

IloveJJ 發表於 18-5-4 09:56

話說我兩個仔溫英文都係重做啲英文練習。

"我大仔永遠第一次錯既同功課嗰時90%一樣。咁就改,改完擦咗再錯80%"

以上其中一個可能性, 就係佢唔明囉, 記唔著囉. 如 EVAPA 所言, 靠做語文練習係唔會穩架.

ar_mak 發表於 18-5-4 11:29
唔會呀馬?D爸爸冇你講得咁痴線下話???

你潛台詞係咪D 媽媽就咁痴線望住D 仔?

little_yolky 發表於 18-5-4 11:58
拿, 麥哥, 有D爸爸真係好痴線既, 有唔同既痴法。

話說近排同C6嘈, 因為阿細雖然讀書唔叻, 但原來佢跳芭蕾 ...

請問以上C6有咩野 "唔同既痴法"?

‹ 上一主題|下一主題