用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 【家長教功課 壓力爆煲】 專家三大建議! ...
樓主: BK_Milk
go

【家長教功課 壓力爆煲】 專家三大建議!   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 18-5-2 13:25
不過我真係用咁既方法喎!
我雖然响屋企,但我一直都唔會坐响隔離睇佢做,而且問我都唔會即時答,我要佢哋 ...

阿仔話唔識做時,我會叫佢讀多次條題目,都唔識,將題目讀出聲……咁就會識做

little_yolky 發表於 18-5-2 10:39
最搞笑係, 今年阿妹班主任, 知道阿妹成績咁屎, 原來家長都仲唔跟功課溫習, 當下佢好似見到異形咁望住C6。果 ...
我哋做法係每年第一次見班主任時,先講我哋嘅教育理念係獨立自主,所以重來唔睇功課,唔check有冇做,佢要承擔後果。講到咁漂亮,啲老師一係支持,一係模棱兩可咁話先試下,唔得你哋都要幫手。

little_yolky 發表於 18-5-2 10:39
最搞笑係, 今年阿妹班主任, 知道阿妹成績咁屎, 原來家長都仲唔跟功課溫習, 當下佢好似見到異形咁望住C6。果 ...

老師很難想像還有如此不重視子女教育的父母

little_yolky    發表於 18-5-3 09:13

asweetmom 發表於 18-5-3 06:09
老師很難想像還有如此不重視子女教育的父母

實際係重視教育(長遠),只係唔重視分數。

little_yolky 發表於 18-5-2 14:53
咦? 唔通係咁?

話說舊年阿妹班主任係新老師(新入我哋學校, 不過都有幾年教書經驗), 佢見阿妹D功課錯得咁勁 ...

似係架。

今年家長日,最受學生愛戴,好好人既愛心老師都話:好奇怪,佢平時D 功課有時會錯好多,但係考試時又無問題?”,佢又係經驗老到既老師。反而旁果位新進老師無投訴,仲恭喜我哋。

ar_mak 發表於 18-5-3 10:02
每年第一次見班主任就咁講啦,去到第二次見既時候,又會點講呢?

PS:我個人感覺,你係去左鐘擺的另一端 ...
通常第二第三次見家長唔會講功課問題,因為會有其他嘢塞滿整段時間。不過,一定會投訴字體太惡劣,但係傾兩傾老師就會將個責任接收。唔係唔想自己搞,但熟悉自己孩子性格,如果擦字重寫,肯定家無寧日。初小每科考試都會因字體惡劣被扣幾分,之後考試會寫好少少,但功課依舊。

講真!最終所有嘢都係睇孩子性格。

IloveJJ 發表於 18-5-3 10:10
我而家真頭老師一問,我加多句,我話我試過幫佢檢查功課,要佢改返好,點知到考試,完全唔知佢有咩唔識, ...
呢個就係我反對改功課嘅其中一個原因,通常考試前會睇孩子嘅小測,工作紙;之後一同分析問題,錯嗰啲會放多啲時間

IloveJJ 發表於 18-5-3 10:07
我都試過有老師咁講。不過就都係有經驗既老師。

我有個朋友個女平時功課佢執到正,考試先見真章。個老師 ...

舊年昇小, 我地完全唔檢改功課 (其實開頭都有做晚間小精靈, 八卦佢做成點, 但唔出聲!!!), 等佢自己做自己衰自己改正, 當時阿Q 諗法, 又係"考試唔會落差大", 即係而家係攞B, 考試都差唔多. 但實驗証明, 係自己錯自己改, 更加有印象, 考試反而大部份 LEVEL UP!

ar_mak 發表於 18-5-3 10:05
會唔會係因為你將佢既成本加重左,結果佢聰明地去選擇識做,減輕番個成本?

PS:我試過好多次,仔係得, ...

我仔係注專問題,所以如果佢用螢光筆highlight 題目做,成績都會好啲

retriever 發表於 18-5-2 14:04

呵呵,我跟你用不同的方式。

吾係坐係度邊睇邊教,係做完對時教番,基本上同你一樣方法架

retriever 發表於 18-5-3 10:38
舊年昇小, 我地完全唔檢改功課 (其實開頭都有做晚間小精靈, 八卦佢做成點, 但唔出聲!!!), 等佢自己做自己 ...

我覺初小查功課主要想早知佢错咩,即時教,好過等老師批番几曰後好多時已過晒氣. 而且学習習慣未定,監察有助慢慢調節. 至於高小冇咩可能有机会细對,都係得個知字.

‹ 上一主題|下一主題