用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 【家長教功課 壓力爆煲】 專家三大建議! ...
樓主: BK_Milk
go

【家長教功課 壓力爆煲】 專家三大建議!   [複製鏈接]

retriever 發表於 18-4-30 20:12
傳統初小都有包容既老師。但個市確係攪壞左。

有參加過某些課外活動,領袖正職係老師。發覺佢事無大小都 ...
最搞笑係, 今年阿妹班主任, 知道阿妹成績咁屎, 原來家長都仲唔跟功課溫習, 當下佢好似見到異形咁望住C6。果位老師有27年教學經驗了。

ar_mak 發表於 18-4-30 20:19
同你講野係冇哂幻想空間。
幻想, 從來都係離地。你係咪住堅離地城? 個校網都OK既。

IloveJJ 發表於 18-5-2 10:51
其實問題係個小朋友係咩性格。無所謂又唔自覺既,的確係由得佢錯都無用。好緊張自己表現好有鬥心既,佢一 ...

係咪一定要鬥心呢?

我細路鬥心唔明顯,唔會跟人鬥分數,老師改佢多錯亦唔見介意。

主要係佢知老師安排既功課係要完成,同埋佢知無人幫佢跟手尾。

little_yolky 發表於 18-5-2 10:39
最搞笑係, 今年阿妹班主任, 知道阿妹成績咁屎, 原來家長都仲唔跟功課溫習, 當下佢好似見到異形咁望住C6。果 ...

同感。

舊年家長日時有老師話:你知唔知佢有成版無做? 呢位就係教左廿幾年既教師。反而佢旁邊位新進老師打完場,話:俾細路錯都係好方法。

我感覺又唔係年代問題。而係老資格老師見慣咗家長幫拖,當左係NORM。新進老師仲有教學熱誠。

始終家長唔跟,老師係要花心機改多好多。

IloveJJ 發表於 18-5-2 10:51
其實問題係個小朋友係咩性格。無所謂又唔自覺既,的確係由得佢錯都無用。好緊張自己表現好有鬥心既,佢一 ...

我覺得專家活在理論中

我一直叫2個做左難的先,因為趁精神,二來吾識whatapp我都要等,抄寫放最後,佢地見終點在望可能有耐性抄好些.

我細仔好重視老師讚賞印仔,80%都可以有,又少改正。他得閒取功課出来數印仔.

大的比的是“重改的印“,抄詞有時兰筆有時黑筆,雖冇錯我相信老師覺得作業態度差,重改又重改,偏佢最憎重覆嘢改完又肉酸無限loop.好彩中抄詞語几個星期先見一份.

IloveJJ 發表於 18-5-2 10:44
係喎!我哋學校老師如果見到我啲仔功課太差,問咗佢或者我,係咪小朋友自己做?如果答「係」!佢就唔會再講, ...

正係你學校老師夠包容。

retriever 發表於 18-5-2 13:12
同感。

舊年家長日時有老師話:你知唔知佢有成版無做? 呢位就係教左廿幾年既教師。反而佢旁邊位新進老師 ...

老老實,功課原意叫同学取回家做,延伸在校的学習,suppose 一係小朋友在課堂己学懂,做功課可以9成對,一係需有成人教番,一定是家長責任最大,老師有期望交回的功課8 至9成對都正常.  如果老師要求全對或印刷體字就不合理.

HaYi 發表於 18-5-2 13:33
老老實,功課原意叫同学取回家做,延伸在校的学習,suppose 一係小朋友在課堂己学懂,做功課可以9成對,一 ...

合理,功課細路應識做大部份,但唔識係返去問老師,定家長幫拖?做錯係咪要家長預檢?

咁我期望學生做錯,老師批改又是否合理?

IloveJJ 發表於 18-5-2 13:25
不過我真係用咁既方法喎!
我雖然响屋企,但我一直都唔會坐响隔離睇佢做,而且問我都唔會即時答,我要佢哋 ...

我都係,如要坐旁邊,作用係做果支STICK,係唔識字既STICK。

我唔太覺果位專家離地,重點係學校環境是否配合到而已。

IloveJJ 發表於 18-5-2 13:25
不過我真係用咁既方法喎!
我雖然响屋企,但我一直都唔會坐响隔離睇佢做,而且問我都唔會即時答,我要佢哋 ...

由佢地自己做先是一定,现我不能陪做,他們做完放一叠,我回家只会check 细的及數下大的做齐末. 而細偶爾遇上吾識会whatapp我,但我吾係即時覆佢,佢漏空先,通常中文作句有字吾識会,但哩排佢等吾切都找佢自己的書同字典自救

retriever 發表於 18-5-2 13:37

合理,功課細路應識做大部份,但唔識係返去問老師,定家長 ...

家長識又係旁答到教左冇坏呀,去問老師可行?老師上堂會有時間俾個個問番之前功課的嘢?除非大topic , 通常番去抄人可能會....

HaYi 發表於 18-5-2 13:53
家長識又係旁答到教左冇坏呀,去問老師可行?老師上堂會有時間俾個個問番之前功課的嘢?除非大topic , 通 ...

呵呵,我跟你用不同的方式。

我係要做支棍,唔係百科全書跟字典。

細路有時問我今日幾號,我叫佢睇日曆。

所以,我係認為在旁識又答佢,唔係無壞架。

我想佢慣自己解決問題。我成日話結果唔重要,最緊要係過程。

retriever 發表於 18-5-2 13:12
同感。

舊年家長日時有老師話:你知唔知佢有成版無做? 呢位就係教左廿幾年既教師。反而佢旁邊位新進老師 ...
咦? 唔通係咁?

話說舊年阿妹班主任係新老師(新入我哋學校, 不過都有幾年教書經驗), 佢見阿妹D功課錯得咁勁, 就主動問阿妹係咪媽咪無跟功課。知道係阿妹自己跟, 就讚阿妹一輪, 然後食完飯教返佢錯完又錯果D。中途, 我一個電話都無接過。

今年, 班主任只係响家長日話:三年班大個喇, 主科要有80分。
‹ 上一主題|下一主題