用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 你會怎樣應對小六TSA?
樓主: dgshygh
go

你會怎樣應對小六TSA?   [複製鏈接]

Soundervolt 發表於 18-4-30 10:18
無論小三或小六TSA/BCA係用嚟測試學校嘅教育成效,根本學生應該用平時所學嘅知識去應考(所謂裸考),如果 ...
唔單止係測試學校嘅教育成效,以前係有report俾學校跟進。因為係統一嘅評核,學校係可以知道自己學生嘅相對全港學生嘅實際水平。學生以三年為一個階段,學校可以從TSA中知道學生嘅能力水平,讓學校及教師可以針對較弱嘅學生進行補救,讓他們能追回未達標嘅地方。

我亞仔讀二線津貼學校, 一年班到而家五年班都冇谷過TSA

ultramantam 發表於 18-5-3 11:42
當然唔係啦,抗拒考TSA係因為TSA唔會影響佢地嘅升中派位,試問嗰啲家長又會唔會抗拒考校內嘅呈分試?其實大 ...
其實我依家都唔明點解部分家長一講到TSA就好抗拒?

b3410 發表於 18-5-3 22:17
可能你未見過幾年前啲二三線學校操得幾堅。

家長唔係好抗拒啫。

最抗拒嘅係議員啦,未結婚嘅小朋友啦,未使考TSA嘅家長啦。

考TSA我從.來唔覺有concern,起碼有一個feed back 機制俾學生同學校,操練係自己學校政策,都唔明咁抗拒

judy 發表於 18-5-4 09:42
家長唔係好抗拒啫。

最抗拒嘅係議員啦,未結婚嘅小朋友啦,未使考TSA嘅家長啦。 ...

同意家長唔係好抗拒.

好似反清復明咁, 有啲人係需要一個口號.

王家爸爸    發表於 18-5-7 22:31

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

學校同自己都唔會操

個人覺得,現在小學已將TSA題形放進課本內上堂教,平時學嘅就是TSA題形,應該不用操練。不喜歡的是做閱讀理解時,最快方法是先看問題,然後在題目中找答案填上去,交卷完成。份卷的內容可以是題目與問題兩者完全無關係,同我以前學個套好大分別,學生根本沒有閱讀理解過條題目便去答。另外如果校內叻仔叻女少,全體成績在中下的情況下,為了保住學校,校方可能會減少推行校本課程。當年幾乎被殺校的校長,在退休後的訪問中講出,曾經有人同佢講過,唔好以為你收夠學生便會無事。

另外如果校內叻仔叻女少,全體成績在中下的情況下,為了保住學校,校方可能會減少推行校本課程。當年幾乎被殺校的校長,在退休後的訪問中講出,曾經有人同佢講過,唔好以為你收夠學生便會無事。

殺校之標準是收生人數,收夠學生冇可能殺到。討論TSA咁耐,反方一直話TSA和殺校有關,但一直提供不到証據,直至鲜魚行校長話當時保校時,教局向他提出其校水準差劣,要佢跟進。

但實情係唔係咁,我好怀疑,我知道嘅事實是:

1. 鲜魚行收生不足,列入殺校名單。
2. 校長很出名,佢入鲜魚行做校長時(當時未提殺校),壹周刊和他做人物專訪, 形容為教育放棄教署高薪厚職(督學)。

總之,鲜魚行上了報紙、上了電視,當時政治氣候,殺校變成不可能任務。我自己就更相信是校長向教署求情,教署要求佢俾啲理由。

palmchristy 發表於 18-5-7 12:27
同意家長唔係好抗拒.

好似反清復明咁, 有啲人係需要一個口號.
其實如果小學可以選擇考唔考TSA/BCA,咁個考試意義已經唔大。
‹ 上一主題|下一主題