用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 你會怎樣應對小六TSA?
樓主: dgshygh
go

你會怎樣應對小六TSA?   [複製鏈接]

yyy8182 發表於 18-4-30 10:45
源頭根本係d學校問題,佢地想學校成績排名好,就拎d細路搞!TSA原意係無問題,問題係落到下面點處理!
...
TSA同學校成績排名又無直接關係,但係啲校長可以用來向老闆邀功。

王家爸爸 發表於 18-4-30 11:05
TSA同學校成績排名又無直接關係,但係啲校長可以用來向老闆邀功。

或被退休~~~

王家爸爸    發表於 18-4-30 11:35

mcl203 發表於 18-4-30 10:57
就係因為TSA係評核學校,點公布呀?公佈左就有學校被市場冷待,所以先有某些學校咁抗拒TSA,將視線轉移去 ...
TSA既表現, 其實係某D無乜公開升中派位資料既學校既賣點
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-4-30 11:13
TSA既表現, 其實係某D無乜公開升中派位資料既學校既賣點
如果係唔關心升中派位結果既,根本唔會睇TSA既表現;如果係關心升中派位結果既,亦都唔會睇TSA既表現,會直接睇升中派位結果。

王家爸爸 發表於 18-4-30 10:28
讀緊寶校既家長,的確有必要嘈,都見過唔少勁操既寶校,但係問題係寶校學生一係當初家長想小朋友讀HAPPY學 ...

寶校是什麼意思?

dgshygh 發表於 18-4-30 12:09
寶校是什麼意思?
寶物沉歸底

faikam 發表於 18-4-30 09:41
回覆 yyy8182 的帖子

你覺得有TSA功課係正常?
除非係過份操練 (我相信只係極端少數學校會咁做), 否則為考試而做下練習有幾唔正常? 呈分試或其它公開試, 大家咪一樣死操爛操! 家長/小朋友為呢啲試去操練嘅心力, 對比起TSA, 肯定有過之而無不及. 同自己自身利益有關嘅, 自己嘅小朋友去操練就冇問題. 掉反轉唔關自己事嘅, 就郁多下都呱呱嘈!

ok3 發表於 18-4-30 12:16
除非係過份操練 (我相信只係極端少數學校會咁做), 否則為考試而做下練習有幾唔正常? 呈分試或其它公開試,  ...

講到一樣原本唔需要操練嘅嘢合理化咁

脷伸:小朋友未考過TSA/BCA, 不過見過啲電話簿咁厚嘅練習。

離一離題,我諗90後父母未必知本黃頁電話簿有幾厚
http://www.facebook.com/photo.php?pid=639193&l=98614&id=569859326

ok3 發表於 18-4-30 12:16
除非係過份操練 (我相信只係極端少數學校會咁做), 否則為考試而做下練習有幾唔正常? 呈分試或其它公開試,  ...
反過嚟諗, 如果TSA係會影響學生Banding, 我諗學校唔操家長都會主動要求去操

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Yanamami 發表於 18-4-30 06:17
無理,考左都唔知……

王家爸爸 發表於 18-4-30 10:32
其實係學生學習能力,同老師既教學能力既差異。對B1學校來講,小三或小六TSA/BCA啲試卷都係超級淺,溫唔溫 ...
同意呵, 個D寫明TSA 的補充通常唔深, 好多學校只是當多N本補充加多D功課,   叫你做時又唔駛老師費神改, 又唔駛再花精神做校本同改, 完全是量多取勝.   
識人2線精英班, 成日叫好多野做, 人地別班冇, 佢說, 精英班完全是搵苯!     
我說:  小孩真不苯呢.  

HaYi 發表於 18-4-30 12:56
同意呵, 個D寫明TSA 的補充通常唔深, 好多學校只是當多N本補充加多D功課,   叫你做時又唔駛老師費神改, 又 ...
以數學科嚟講, 反而標明TSA既練習, 係著重理解同思考, 多於操練

通常最深既, 係Pre-S1/HKAT名銜既練習

HaYi    發表於 18-4-30 14:27

其實講左咁耐,今年小六是否要考TSA呢?有人話隔年考,同Pre-S1隔開。如果今年小六要考,咁班小六生咪好慘下,考完校內畢業試,接住TSA,跟住又Pre-S1Pre-S1放到最後考,到時已經唔係狀態。

se6b03 發表於 18-4-30 13:19
其實講左咁耐,今年小六是否要考TSA呢?有人話隔年考,同Pre-S1隔開。如果今年小六要考,咁班小六生咪好慘 ...

如果唔洗特別溫書我女又無所謂

faikam 發表於 18-4-30 12:31
講到一樣原本唔需要操練嘅嘢合理化咁

脷伸:小朋友未考過TSA/BCA, 不過見過啲電話簿咁厚嘅練習。

嗱! 無論TSA, BCA, ABC, XYZ 我都唔讚成過份操練架! 但如果因為要考TSA, 學校有適當嘅練習/功課 (回應返你喺20樓嘅問題), 只要係合理範圍內, 其實有咩問題? 咪當嗰日多份功課囉! 學數據王話齋, 你試下將TSA改為呈分試嘅一部分呀, 嗰班家長仲邊得閒嘈, 趕住出去買習作做啦!

P.S. 我知本黃頁有幾厚架, 我地呢D老餅出嚟做嘢嗰時都仲用緊

王家爸爸 發表於 18-4-30 11:05

我地學校今年都取消左TSA

ok3 發表於 18-4-30 13:53
嗱! 無論TSA, BCA, ABC, XYZ 我都唔讚成過份操練架! 但如果因為要考TSA, 學校有適當嘅練習/功課 (回應返你 ...

某程度上都顯示出部分家長的心態:對自己有利的不怕去做,做越多越好,對自己無利益只關乎其他持分者事(學校)的,你就唔好搞我,搞著我我一定同你死過。

ok3 發表於 18-4-30 13:53
嗱! 無論TSA, BCA, ABC, XYZ 我都唔讚成過份操練架! 但如果因為要考TSA, 學校有適當嘅練習/功課 (回應返你 ...

rulerL 發表於 18-4-30 14:04
某程度上都顯示出部分家長的心態:對自己有利的不怕去做,做越多越好,對自己無利益只關乎其他持分者事( ...

可能TSA阻著操練第二d

yyy8182 發表於 18-4-30 14:03
我地學校今年都取消左TSA
反正無向老闆邀功既機會,係私利既角度睇,唔參加TSA係理所當然既決定。
‹ 上一主題|下一主題