用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 你會怎樣應對小六TSA?
樓主: dgshygh
go

你會怎樣應對小六TSA?   [複製鏈接]

小三個年大仔考, 真係考左都唔知, 學校冇特別安排咩為TSA.  本來我都唔知小六都要考TSA, 完全冇人提,  都係睇左哩度人講先知, 尤其是今年唔駛考.   其實有HKTA全港統一的卷, 不可以代替小六TSA 來反應小學的程度咩 ?   P3 / F3的TSA 我覺得如不需操, 政府只取數據, 存在有需要的. 不過最好數據可以公開.

其實好唔明點解咩數據都說唔可以公開. 其實"視學報告"之類都公開啦.  從小至升中. 感覺成個升學系統都是政府希望大家瞎子摸象,   唔好知唔好問, 喂埋就食啦. 當家長是愚民.

王家爸爸 發表於 18-4-30 09:25
有學校操TSA,做一、兩份模擬試卷,其實好正常。如果係勁操既,呢個係校長既道德問題,同TSA無關係。

...
同意勁操TSA係學校問題!所以我咪話有家長激進到要取消TSA,係另一個議題了!根本部分人係為反而反、亦有人是人云亦云跟住人齊齊叫

Soundervolt    發表於 18-4-30 10:23

faikam 發表於 18-4-30 09:41
回覆 yyy8182 的帖子

你覺得有TSA功課係正常?

一星期先得一份英/中TSA補充,又幾唔正常
我當閱讀理解練習,仲要係選擇題,數學就每星期都有一份,有仲多謝啦,平時都要溫架啦,買少本練習!

考TSA又唔計分,我唔會緊張囉!

bettyay 發表於 18-4-30 09:43
同意勁操TSA係學校問題!所以我咪話有家長激進到要取消TSA,係另一個議題了!根本部分人係為反而反、亦有人 ...
問題係點解因為有強姦案,唔係捉強姦犯,而係禁止所有女仔出街?

ultramantam    發表於 18-5-3 11:47

王家爸爸 發表於 18-4-30 09:48
問題係點解因為有強姦案,唔係捉強姦犯,而係禁止所有女仔出街?

回覆樓主:

無論小三或小六TSA/BCA係用嚟測試學校嘅教育成效,根本學生應該用平時所學嘅知識去應考(所謂裸考),如果一間學校要為TSA/BCA額外操練,已經表示呢尐學校本身嘅教育水平滯後,對成績有要求嘅人應該避之則吉。

王家爸爸 發表於 18-4-30 09:48
好快進入Matrix時代

王家爸爸    發表於 18-4-30 10:36
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

王家爸爸 發表於 18-4-30 09:27
名小唔會操,反而寶校會勁操,但係好多寶校點操都操唔起。

唔通嘈果d家長係讀寶校(emoji)

yyy8182 發表於 18-4-30 10:19
唔通嘈果d家長係讀寶校(emoji)
讀緊寶校既家長,的確有必要嘈,都見過唔少勁操既寶校,但係問題係寶校學生一係當初家長想小朋友讀HAPPY學校,一係小朋友根本谷唔起。呢兩種情況,谷小朋友操TSA都係痛苦既事,亦都無必要。

有地區一線津校TSA補充練習多達5-7本,學校操練TSA應該不是少數目…

Soundervolt 發表於 18-4-30 10:18
無論小三或小六TSA/BCA係用嚟測試學校嘅教育成效,根本學生應該用平時所學嘅知識去應考(所謂裸考),如果 ...
其實係學生學習能力,同老師既教學能力既差異。對B1學校來講,小三或小六TSA/BCA啲試卷都係超級淺,溫唔溫都係滿分或者幾乎滿分,所以唔會去操,最多都係做一、兩份等啲學生熟習考試型式。但係如果小朋友學習能力低,或者老師唔識教,情況可以好唔同。

yyy8182 發表於 18-4-30 09:46
一星期先得一份英/中TSA補充,又幾唔正常
我當閱讀理解練習,仲要係選擇題,數學就每星期都有一 ...
所以咪唔係一星期一份囉。

我哋學校平時基本無操練。點知阿大小三果年個中文老師, 唔知發乜神經, 叫同學各自買一本練習, 然後交換做, 即係買一本練習可以有2X本練(如無重覆)。佢會日日都有練習功課, 上孖堂都會做, 但只為做, 只會叫小朋友自己對答案, 自己諗點錯, 只為做練習而做。佢响手冊度寫 "溫" 字, 同學就知係要做練習。我最初唔知, 問阿女點解日日老師都叫溫書。後來响谷度問過隔離班同學, 並不需要做。但阿大份人好鐘意做練習, 做得好開心, 所以就無理佢。事實上, 做完咁多練習, 實在唔覺佢中文有好咗, 測考都係咁衰樣。

hkpapa852 發表於 18-4-30 10:18
好快進入Matrix時代
極端啲講,社會既基本公義都被教育局係TSA上既跪低而扭曲咗。

faikam 發表於 18-4-30 09:41
回覆 yyy8182 的帖子

你覺得有TSA功課係正常?
同平时功課無分别,不过个名叫TSA啫~改过个名叫XYZ都係-份功課,最紧要係唔好係平时功課on top再加多d就得。

little_yolky 發表於 18-4-30 10:32
所以咪唔係一星期一份囉。

我哋學校平時基本無操練。點知阿大小三果年個中文老師, 唔知發乜神經, 叫同學各 ...

源頭根本係d學校問題,佢地想學校成績排名好,就拎d細路搞!TSA原意係無問題,問題係落到下面點處理!

Yanamami 發表於 18-4-30 10:43
同平时功課無分别,不过个名叫TSA啫~改过个名叫XYZ都係-份功課,最紧要係唔好係平时功課on top再加多d就得 ...
家姐當年係功課on top, 仲要隔離幾班都無, 得佢哋有, 仲要係小朋友自己對答案, 老師唔會額外解釋點解錯, 所以係同平時功課有分別的。

Yanamami 發表於 18-4-30 10:43
同平时功課無分别,不过个名叫TSA啫~改过个名叫XYZ都係-份功課,最紧要係唔好係平时功課on top再加多d就得 ...

叫拔尖練習或者尖子練習會唔會好d(emoji)

HaYi 發表於 18-4-30 09:42
小三個年大仔考, 真係考左都唔知, 學校冇特別安排咩為TSA.  本來我都唔知小六都要考TSA, 完全冇人提,  都係 ...

就係因為TSA係評核學校,點公布呀?公佈左就有學校被市場冷待,所以先有某些學校咁抗拒TSA,將視線轉移去評核學生~~~

王家爸爸    發表於 18-4-30 11:05
‹ 上一主題|下一主題