用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 你會怎樣應對小六TSA?
go

你會怎樣應對小六TSA?  

同三年前唔理小三TSA時一樣,今年我會完全唔理小六TSA。真係完全唔關我事亦真的毋須理會。

另一邊箱,我會全力準備HKAT,因為會影響師弟師妹banding及影響中學對自己的印象(部份中學或會影響埋中一分班)。

dgshygh 發表於 18-4-30 00:26
同三年前唔理小三TSA時一樣,今年我會完全唔理小六TSA。真係完全唔關我事亦真的毋須理會。

另一邊箱,我會 ...

其實不用特別理會!只是落場時正正經經,認真做卷就是了!但小六TSA不是隔年考嗎?上年小六已考,今年又考?

bettyay 發表於 18-4-30 00:30
其實不用特別理會!只是落場時正正經經,認真做卷就是了!但小六TSA不是隔年考嗎?上年小六已考,今年又考 ...

仍未明白為什麼新聞經常報導有家長(們)持續地堅決抗拒考TSA,及改良版的BCA。

未知他們會不會更加抗拒考HKAT呢?

dgshygh 發表於 18-4-30 00:36
仍未明白為什麼新聞經常報導有家長(們)持續地堅決抗拒考TSA,及改良版的BCA。

未知他們會不會更加抗拒 ...
因為確實有學校係操TSA的,針唔吉到肉就唔知痛!他們的小朋友好慘的。當然有部份人係加鹽加醋再推波助攔的為反對而反對的

bettyay 發表於 18-4-30 00:54
因為確實有學校係操TSA的,針唔吉到肉就唔知痛!他們的小朋友好慘的。當然有部份人係加鹽加醋再推波助攔的 ...

我相信有為數不少的家長,我保守估計50%或以上,都有讓子女於課業之外,進行外補以加強學術、謀求更好成績;

又或者幫子女報讀、參與一些興趣班,如子女感興趣固然是好事,但可能更多並非子女本意,只是家長希望子女擁有學術以外之體藝技能,以增加入讀心儀中學的機會。

既然家長甘心讓子女不辭勞苦花時間去學習、增潤課堂外的知識(而且還是要付錢的),但就為什麼這麼抗拒對TSA的操練呢?不可以視操練為一種溫故知新嗎?

小兒學校一直都有參加考TSA,在我理解,亦不過是於考前一段時間會多了一些與TSA有關的功課(並不是每天都有)。假使學校是一開學已開始有TSA功課,即人家講的操練,我都只會當作係一間多功課的學校,如果小朋友接受唔到,那可能是能力所限,可能該學校並不適合他就讀。

無理,考左都唔知……

bettyay 發表於 18-4-30 00:30
其實不用特別理會!只是落場時正正經經,認真做卷就是了!但小六TSA不是隔年考嗎?上年小六已考,今年又考 ...

EDB只係話雙數年唔一定要考小六TSA,不過可由學校自行決定。

印象中,好似絕大部份官校係年年都要考小六TSA
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主

認同!而家班家長太保護小孩,考咪考又唔計分,咁緊張做咩,再者,操下卷有幾慘

另一邊箱,我會 ...

今年雙數年不用考TSA, 就算考都只係平常心去考。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

hkpapa852 發表於 18-4-30 07:21
EDB只係話雙數年唔一定要考小六TSA,不過可由學校自行決定。

印象中,好似絕大部份官校係年年都要考小六T ...
Icic! 謝謝告知!

rulerL 發表於 18-4-30 02:40
我相信有為數不少的家長,我保守估計50%或以上,都有讓子女於課業之外,進行外補以加強學術、謀求更好成績 ...
我女小學也不會操TSA,學Yanamami 話齋,考咗都唔知!但又唔排除確係有學校係多了不必要的「練習」!至於是否激進到非取消不可,又係另一議題了!

有時家長會俾錢參加評估例如ICAS,點解唔肯參加免費的TSA
是否應該考慮成績好的小朋友派一張cert. 升中可以放入簡歷?可能就多人去考喇。其他同學如果想知成績,stat, 都可以單獨處理。

2jkidsfather    發表於 18-4-30 08:17

回覆樓主

呢兩個試,從來都係學校操,唔係家長操,而教育局亦叫大家唔駛操。

不過好多學校一於小理,比本電話簿咁厚嘅練習去操學生答卷,因為最大影響係間小學。
http://www.facebook.com/photo.php?pid=639193&l=98614&id=569859326

另一邊箱,我會 ...
點解需要理小六TSA,就咁去考就得。

回覆樓主

其實真係有學校操咩,最多都係一星期多一兩份TSA功課,問過小朋友佢話TSA仲易過平時考試。我都無理TSA.

樓上講得啱,d人寧願俾錢參加出面果d咩咩考試,咁呢d咪仲多額外功課,仲谷

以我所知有間區內爭崩頭名小都無操,根本d人無限放大為反而反! 無左TSA,都唔知點衝量現在學生水平去到邊!

bettyay 發表於 18-4-30 00:54
因為確實有學校係操TSA的,針唔吉到肉就唔知痛!他們的小朋友好慘的。當然有部份人係加鹽加醋再推波助攔的 ...
有學校操TSA,做一、兩份模擬試卷,其實好正常。如果係勁操既,呢個係校長既道德問題,同TSA無關係。

bettyay 發表於 18-4-30 07:47
我女小學也不會操TSA,學Yanamami 話齋,考咗都唔知!但又唔排除確係有學校係多了不必要的「練習」!至於是 ...

其實就算取消TSA,都會有BCA, 無咗BCA, 都會有ABC.....因為教育局要靠呢啲試去攞全港小學學術數據。

其實我完全唔擴拒考呢啲試,我擴拒嘅係學校為考好TSA, 狂操學生啫。

http://www.facebook.com/photo.php?pid=639193&l=98614&id=569859326

yyy8182 發表於 18-4-30 09:24
其實真係有學校操咩,最多都係一星期多一兩份TSA功課,問過小朋友佢話TSA仲易過平時考試。我都無理TSA.

樓 ...
名小唔會操,反而寶校會勁操,但係好多寶校點操都操唔起。

另一邊箱,我會 ...

今年考pres1,出年六年級先TSA, 其實無咩壓力,學校點都會操,但系佢有佢操囉,自己盡力考,小朋友好醒的,佢地知吾影響派位,會放鬆去考,真系吾明點解要反來反去

回覆 yyy8182 的帖子

你覺得有TSA功課係正常?