用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 唔想打MMR, 邊到有淨麻疹針打?
go

唔想打MMR, 邊到有淨麻疹針打? [複製鏈接]

我大仔有懷疑自閉症,細佬暫時正常,兩個都冇打一歲針。因而家爆發麻疹,我搵左好多間診所都話冇淨麻疹針打,得mmr , 請問有冇媽媽知邊到可以打淨麻疹針?
   0    0    0    0

應該冇,請問你小朋友是否全部針無打都懷疑有倾向?

回覆 pluenikki 的帖子

中環Dr. Trodd應該有單支針打,不過吾洗噤擔心~麻疹中左都可以靠自己會好,只有千份之一的機會中肺炎腦炎姐,佢只係傳染性高。就好似流感,中左都有機會死呀~噤係咪個個人都要打呀?~吾洗太過擔心。

我仔三歲中左甲型我連退燒藥都吾比佢食啦~當然我有帶佢睇醫生又有帶佢去醫院做檢查啦~佢高燒企硬104度5天,第8天冇晒燒,之後連鼻水咳都冇出現過呀!~(姐係打勝仗囉)
之後5個月內再中乙型同中手足手病,都係低燒一,兩晚就冇事啦~吾帶佢檢查都吾知佢中左乙型同手足手病。小朋友病成點嚴吾嚴重,有時睇彩數之餘仲要睇父母點幫個小朋友,我就吾主張西藥~就算吾係發燒做開頭,流鼻水,咳,喉痛開始,依D情況係吾多過三天,三天就全好,我係零抗生素,極少用藥的人~當然我都係吾信打針係有用果些怪媽啦~

請問mmr你小朋友有冇打?

引用:回覆+pluenikki+的帖子 中環Dr.+Trodd應該

原帖由 agatechung 於 18-05-02 發表
回覆 pluenikki 的帖子

中環Dr. Trodd應該有單支針打,不過吾洗噤擔心~麻疹中左都可以靠自己會好,只有千份 ...
今天打過去姑娘話只有 MMR. 是否要有人介紹才可以有單枝麻疹針打?

我大仔有打MMR , 有ASD, 細仔一路唔敢打,但又擔心會中麻疹,而家兩歲,好擔心

甘請問是mmr or mmrv?好似已經有小學生中左,會否只是mmrv 有可能自閉

STARCREAM 發表於 18-5-3 18:09
甘請問是mmr or mmrv?好似已經有小學生中左,會否只是mmrv 有可能自閉

兩種針也不會引起自閉
‹ 上一主題|下一主題