用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一英文
go

中一英文

想提高英文能力,應去英皇,現代or 其它補習?

王家爸爸    發表於 18-4-29 18:30

補習不能提高語文能力~

Rich5 發表於 18-4-29 10:51
想提高英文能力,應去英皇,現代or 其它補習?
反而想知道,點解覺得補習可以提高英文能力?

回覆樓主:

jumphigh 發表於 18-4-29 23:47
咁要視乎点補法。
如单纯講阅讀及寫作,補習社/私補都可提供阅讀材料及幫学生改文。
当然又会有人話咁唔驶 ...
明呀~我女調番轉係中文唔得……唔肯睇書,完全抗拒、不重視兼無兴趣……但又唔可以坐以待斃,死死地氣去補YY Lam. 但就係成效不彰~所以以个人經驗話俾楼主知,補习不能提升語文能力。

回覆樓主:

想暑假去補下英文grammar, 有冇好介紹?今年9月升中一。

happysin 發表於 18-4-30 07:40
想暑假去補下英文grammar, 有冇好介紹?今年9月升中一。
Khan Academy

Yanamami    發表於 18-4-30 10:00

Yanamami 發表於 18-4-30 06:28
明呀~我女調番轉係中文唔得……唔肯睇書,完全抗拒、不重視兼無兴趣……但又唔可以坐以待斃,死死地氣去補Y ...
我仔去咗兩堂YY Lam就無去。但係我唔知道,仲幫佢再俾多一個月錢。

王家爸爸 發表於 18-4-30 09:43
Khan Academy

有冇多d 資料?

happysin 發表於 18-4-30 09:51
有冇多d 資料?

118堂,完全免費:

https://youtu.be/O-6q-siuMik?list=PLSQl0a2vh4HAbVPn5Gbugtg1o5hfdzEH1

王家爸爸 發表於 18-4-30 09:54
118堂,完全免費:

https://youtu.be/O-6q-siuMik?list=PLSQl0a2vh4HAbVPn5Gbugtg1o5hfdzEH1

thankssss

王家爸爸 發表於 18-4-30 09:45
我仔去咗兩堂YY Lam就無去。但係我唔知道,仲幫佢再俾多一個月錢。

...
我女自己俾補習錢,-定唔会發生呢d事~

Yanamami 發表於 18-4-30 10:00
我女自己俾補習錢,-定唔会發生呢d事~
女仔自理能力高啲。

王家爸爸 發表於 18-4-30 09:54
118堂,完全免費:

王家爸爸,請教下你英國文化協會暑假英語課程ok 嗎?見佢都幾貴值唔值得比仔仔上下?

洋蔥頭媽咪 發表於 18-4-30 14:11
王家爸爸,請教下你英國文化協會暑假英語課程ok 嗎?見佢都幾貴值唔值得比仔仔上下?
...
我仔無參加過,不過參加過既朋友仔都話唔錯,學到野。

王家爸爸 發表於 18-4-30 14:22
我仔無參加過,不過參加過既朋友仔都話唔錯,學到野。
Thanks

洋蔥頭媽咪 發表於 18-4-30 14:33
Thanks
個人覺得,如果係聽方面唔得,倒不如係YOUTUBE睇片好過。寫作、會話反而需要多啲外人既幫忙。

王家爸爸 發表於 18-4-30 14:43
個人覺得,如果係聽方面唔得,倒不如係YOUTUBE睇片好過。寫作、會話反而需要多啲外人既幫忙。 ...
我仔成日睇 you tube .所以佢聽講完全冇問題,英文成績全級考top3內,只係見佢暑假好得閒,周圍揾啲野比佢學下啫

洋蔥頭媽咪 發表於 18-4-30 14:50
我仔成日睇 you tube .所以佢聽講完全冇問題,英文成績全級考top3內,只係見佢暑假好得閒,周圍揾啲野比佢 ...
咁不如去 HKU Summer Institute:
http://www.aal.hku.hk/summerinstitute/