用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 一起來做臭皮匠:如何改良呈分試制度? ...
樓主: dgshygh
go

一起來做臭皮匠:如何改良呈分試制度?  

ar_mak 發表於 18-4-29 21:21
首先生活成本要低。假如,今日我係可以用500蚊生活一星期,咁呢個就叫做選擇而唔係叫做窮。 ...

太玄,我慧根太低睇唔明。
http://www.facebook.com/photo.php?pid=639193&l=98614&id=569859326

ultramantam 發表於 18-4-29 21:05
好同意你所講,其實現在的方法已經十分好了,最大的好處是可以讓小學課程可以順暢地進行。就好似之前嘅小三 ...

我都覺得現有方法都ok, 最小小朋友走勢有軌跡可尋,吾會因一個試由高處變band3, 以前升中試又鬧,學能測驗又鬧,TSA又無厘頭反對, pres1就個個都放鬆考,甘吾多吾小可以反映小學水平, 而家個個話要反以前既模式,完全吾想進步

somoon 發表於 18-4-29 20:26
咁其實80年代開始去大陸開廠果D算唔算創業?
當年唔少同學、同事都係咁樣創業。

直至阿女升中先知改成咁,咁複雜。點解要剩9,剩6?
點解用前屆pres1成績?又要計什麼次第?繁&煩到無人知點計,當中程式有無錯無人知。

高小全港用同一套書,全港用同一份卷。三年成績排全港名次分banding, 咁咪簡單又公平囉。

現在計法唔覺得是好公平。
]My Melody[/url]

agneslai206 發表於 18-4-29 23:08
點解用前屆pres1成績?又要計什麼次第?繁&煩到無人知點 ...
乘9、乘6係因為每科既重要性唔同,呢樣無問題。計算方法繁、煩都唔係問題,但係需要講清楚點計。反而Pre-S1用前人既成績唔合理。

agneslai206 發表於 18-4-29 23:08
點解用前屆pres1成績?又要計什麼次第?繁&煩到無人知點 ...
高小全港唔係用同一套書,但係呢個唔係問題。三年成績排全港名次分banding,其實更複雜,因為會實行,變咗要考好多次公開試。

ar_mak 發表於 18-4-29 23:16
80年代都興劏房,走水貨,估唔到當年創業都仲可以做到今日。
做劏房可以做到當司長,係香港特有。走水貨其實係高科技、高投資。你見間間大既,例如順豐,都用大數據、AI去降低成本,亦都有唔少貨機(順豐有42架)。

....

ar_mak 發表於 18-4-29 23:27
又係問意見。
三次呈分計平均,同埋三次呈分只計最佳成績,你私人認為邊樣好D?
...
三次呈分計平均計算方法最簡單,亦都最容易向公眾解釋。三次呈分只計最佳成績,程序上其實無辦法做到公平,原因係三次呈分之間無相關性;即使勉強計算到相關性,其實三次呈分既關係唔係線性。

somoon 發表於 18-4-29 23:30
咁不如就早幾個月考hkat, 用hkat 當升中試,唔好搞咁多野啦!
將HKAT變成升中試,其實最公平,但係又有一試定生死既問題。

ar_mak 發表於 18-4-29 23:25
呢度我想問你一個意見,咁如果校內試,即是個成績排名,都規定要用X6X9呢套,係咪安定繁榮好多呢? ...
其實小學(起碼認識既一線小學都係咁)校內試都係按照教育局既乘9、乘6計算。

....

somoon 發表於 18-4-29 23:43
一試定生死無問題。少數失手的仲可以扣門、插班……中二插到中四唔會下下失手啩
...
從呢個角度睇,其實都係。DSE都係一試定生死。