用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 一起來做臭皮匠:如何改良呈分試制度? ...
樓主: dgshygh
go

一起來做臭皮匠:如何改良呈分試制度?   [複製鏈接]

Chenglc 發表於 18-4-29 15:58
簡單D,用番現行制度,但係考完呈三後填大抽獎前,公佈自行結果同埋學生banding, 唔洗估來估去咁辛苦1一 ...

呢個好      考幾多次都係要盡力。但得唔得,快 d 知,唔使估。  淨係邊沿人呢幾個字都講到每間學校有幾十個邊沿人咁。

希嫙mama 發表於 18-5-5 11:26
呢個好      考幾多次都係要盡力。但得唔得,快 d 知,唔使估。  淨係邊沿人呢幾個字都講到每間學校 ...

同意

回覆樓主

我認為只考中、英、數三科!
考一次公開試,人人份卷一樣
MY BB PHOTO   :-D  ;-)  :-P

a_for_apple 發表於 18-4-28 23:03
一次過算了,考三次,煩兩年,好折磨人

一次过好

bpooh 發表於 18-5-9 08:35
我認為只考中、英、數三科!
考一次公開試,人人份卷一樣

即是升中試。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

HaYi 發表於 18-4-29 11:09
依家除左吾用考慮呈分学校外,靠呈分制度升中的都一樣要谷,好多学校呈完仍谷hkat.  如谷有任何評核都会谷 ...

贊成!
自己嘅事自己負責, 唔洗靠之前嘅同學考pre S1。

dgshygh 發表於 18-4-28 21:52
個人意見:

校內五六年級考試佔50%,全港統考佔50%。

還有好意見嗎?

Select 2 out of 3 exams
Let parents to select weighting..e.g boys may pick 40% maths, 30% Chi, 30% Eng.
Some ppl may pick 40% Chinese
‹ 上一主題|下一主題