用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 同學班房坐位位置, 反映什麼?
go

同學班房坐位位置, 反映什麼? [複製鏈接]

同學坐位位置不同, 反映班主任對學生學習情況是什麼?
如第一行, 坐對正老師枱面前, 是否班主任想同學吾好發白日夢?
   1    0    0    0

通常呢個位係“特別位”,希望可以提醒小朋友專注D。
唔使介意,老師都係想小朋友改善。之前我仔都坐過,之後有改善,或者有其他小朋友更加有需要,就換咗位。
通常係單獨一個位。

其他座位安排我哋學校就係男/女同桌,前後都梅花間竹安排。即係女仔前後左右都係男同學。男仔前後左右都係女同學。聽聞如此安排可以互相監察,減少上堂傾計。

平時經常會調整座位,老師希望公平D。

考試時就跟學號次序坐。

b3410 發表於 18-4-28 17:50
通常呢個位係“特別位”,希望可以提醒小朋友專注D。
唔使介意,老師都係想棒小朋友改善。之前我仔都坐過, ...

乖又成績好學生就坐後排?

1. 品學兼優生,坐係前面可以令老師感覺良好 d
2. 矮同學,呢 d 冇辦法,身高不足,注定有 8 成時間都會坐第一排。
3. 想幫佢改善操行嘅同學(覺得仲有得救),通常坐係 1 隔離,有時候會令 1 好困擾。

assado 發表於 18-4-28 18:39

乖的小朋友通常和有需要的同學旁,同學坐邊佢坐邊,又或者坐系多口搞事同學旁,所以未必坐後排

樓上所講的對住老師檯的位,叫做飛機位,通常俾sen 小朋友

assado 發表於 18-4-28 18:39

最後排唔一定最乖,但一定最高,因為我個仔小一到小四都未試過唔係坐最後,如果又高但又需要特別照顧的,應該坐側邊前排,唔會擋住同學

回覆樓主

仲有四個角落的「四大天王」,通常都係多動多嘴的學生

poodlema    發表於 18-4-30 17:35

jessie005 發表於 18-4-28 21:43
仲有四個角落的「四大天王」,通常都係多動多嘴的學生

係呀! 我小朋友班房, 其中一角是麻煩王。

回覆樓主:

今個學期很諷刺,我一向都知阿仔百厭, 有日返來話班長坐係佢隔離,我以為佢要人管吓!但當我知道班長的人品後,我呢個月開始又要嚴加管束個仔,幾乎日日都要蜜糖沖水潤下!現在呢2隻仔坐係則邊中間位置,今次班主任真係 大整蠱!

坐位因應家長要求而有所改變。我女p2帶眼鏡坐最後第四行,反而有d小朋友生得高近視又唔配眼鏡要求坐前面2排,也有配眼鏡同學要求坐前面。我女乖大多數都有調皮男同學坐係她前後左右。

回覆 jessie005 的帖子

我呀囡就係「四大天后」之一~右後后

我地還有VIP 位,

assado 發表於 18-4-28 17:19
同學坐位位置不同, 反映班主任對學生學習情況是什麼?
如第一行, 坐對正老師枱面前, 是否班主任想同學吾好發 ...

呢個問題係幾有意思。。。

係咪好傳統既學校會如樓主所言? 但呢D 學校真係突出既學生,可能已經請左出走廊。

我細路既學校係成日調位既。我理解係因為佢哋常分組討論,調位令細路跟唔同人合作。另外,我亦有懷疑老師有時故意讓好乖跟百厭仔做同桌。。。

LeeCC 發表於 18-4-30 19:07
我地還有VIP 位,

VIP 位是什樣位置?

課室最後的獨立位,即係靜思位,用來隔離影響課堂秩序的vip ,

我地本身系分組坐的,所以獨立位系為"very important person"而設的

課室最後的獨立位,即係靜思位,用來隔離影響課堂秩序的vip ,

我地本身系分組坐的,所以獨立位系為"very important person"而設的

LeeCC 發表於 18-5-1 05:48

我地本身系分組坐的,所以獨立位系為"very  ...

坐嗰度好慘

dearmm 發表於 18-5-1 16:38
坐嗰度好慘

有些面皮幾尺厚的,坐vip 位一樣整蠱做怪架

LeeCC 發表於 18-5-1 17:13
有些面皮幾尺厚的,坐vip 位一樣整蠱做怪架

我见過有頑皮小學生枱面, 贴有老師的溫馨提示, eg 坐定, 專心上課.....
‹ 上一主題|下一主題