用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 上小學是否應繼續 Eye level
go

上小學是否應繼續 Eye level [複製鏈接]

小朋友今年9月 升小學,而家響Eye level 學數, 想問 小一後 其實應該搵導師 補學校教科書嘅數學? 定係繼續Eye level 呢?

3    0    0    0

回覆樓主:

P1 如2位加/减完全可做到就不用上eye level. eye level 吾cover 全部P1 範圍。
補習老師都不用。

assado 發表於 18-4-28 16:37
P1 如2位加/减完全可做到就不用上eye level. eye level 吾cover 全部P1 範圍。
補習老師都不用。
...

即是話 如果我搵 導師跟小一數學功課  同埋 備課 會好過 eye level?

Baby.caroline33 發表於 18-4-28 16:39
即是話 如果我搵 導師跟小一數學功課  同埋 備課 會好過 eye level?

P1 數及功課, 不用補習老師跟, 好簡單, 省下的錢, 買課外書看。

回覆樓主:

升津小? 直资? 私小?

assado 發表於 18-4-28 16:48
升津小? 直资? 私小?

私小

Baby.caroline33 發表於 18-4-28 18:22
私小

如果是一線私英小, 我建議不用上eye level, 但再加強英語。

Eye level 只適合小朋友幼稚園階段,我兩個小朋友幼稚園時起eye level分別上數及英,一上小學就停了。因知覆蓋唔到香小學教學內容,因eye level 教材來自韓國,與香港小學課程內容有異同。

無可厚非,eye level為我兩個小朋友幼稚園階段時打好基礎(小女讀較出名女津校,小兒讀灣仔私小),但要視乎每間eye level既導師質素,不是每間eye level的老師都有能力教好學生。另外,因小兒是讀英數,但發現升小後,學校英數教材既語句與eye level教材內所展示的是完全不一致。

PTL_L 發表於 18-4-28 21:58
Eye level 只適合小朋友幼稚園階段,我兩個小朋友幼稚園時起eye level分別上數及英,一上小學就停了。因知 ...

想請教一下, 您女女 小一 冇再上Eye level 學英數 , 但如何 keep 住佢 英數呢?

回覆 Baby.caroline33 的帖子

小女讀中文數學,係小兒讀英數,暫時冇上任何數學班,因覺得小朋友仍夠用,但為左準備奧數比賽,有上短期應試奧數班。阿sir覺得小兒數理邏輯唔錯,建議佢跳級學數學。現仍考慮中,因想嘗試自己教

回覆樓主:

個人經驗,我個仔升K2的暑假開始去eye level, 但去到Level 25 已經停了,大约是K3時間,原因是去得太快,同埋我覺得有d基礎野不太隱。之後轉咗去maths concept上,按阿仔的程度跳咗d,當時係K3,加減混算4、5個位都冇問題,乘數表很熟,但小學的數,有類型叫文字題就要再教教,呢d係eye level 較弱的野。

littlemonkey09 發表於 18-4-29 07:39
個人經驗,我個仔升K2的暑假開始去eye level, 但去到Level 25 已經停了,大约是K3時間,原因是去得太快 ...

Eye Level 去到 level 25 學方程式喎?小朋友k2 , k3 學到咁快?

rkowsoakna 發表於 18-4-29 12:26
Eye Level 去到 level 25 學方程式喎?小朋友k2 , k3 學到咁快?

我諗他是記錯了, 除非是數學神童。

littlemonkey09 發表於 18-4-29 07:39
個人經驗,我個仔升K2的暑假開始去eye level, 但去到Level 25 已經停了,大约是K3時間,原因是去得太快 ...
K3 已到Level 25??? 是數學資優?

印象中EYE LEVEL不會教到快成咁!

係囉, 我個囡而家K2,只去到Level 6.....

回覆樓主

“當時係K3,加減混算4、5個位都冇問題"

k3學幾千加減幾萬?嘩!真係好神!

你兒子很利害。已經學到4,5位!

ChocoMilk33 發表於 18-5-9 12:19
K3 已到Level 25??? 是數學資優?

印象中EYE LEVEL不會教到快成咁!

是否level 15 ? 他打錯/記錯。

Baby.caroline33 發表於 18-4-28 16:02
小朋友今年9月 升小學,而家響Eye level 學數, 想問 小一後 其實應該搵導師 補學校教科書嘅數學? 定係繼 ...

不用補習,不用EYELEVEL。
‹ 上一主題|下一主題