用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 請教:English Language A lit/ Language B, maths/ mat ...
樓主: hei918
go

請教:English Language A lit/ Language B, maths/ maths studies的選擇 [複製鏈接]

我係c奶 發表於 18-4-30 20:34
第一個原因應唔係,因為女k1開始就讀國際學校,的確學校有講唔駛溫習,事實如你所講成績亦有8分
...

咁我唔知老師點解咁講。
但事實,好多國際學校的學生,都的確會考埋 ILETS 就算。
我女有同學,又係由細 ESF ,但某外國大學有要求 IELTS。
佢 email 去要求 exemption ,冇人理,結果佢 submit IELTS results 算 ( 其實一早考咗 )。
之後唔夠一星期 online status 已 update 。
佢申請的 program 十分熱門,可能比較麻煩。
我仔女也是 ESF ,一樣考咗。
又唔係好貴,考埋啦。

nintendo 發表於 18-4-30 20:42
咁我唔知老師點解咁講。
但事實,好多國際學校的學生,都的確會考埋 ILETS 就算。
我女有同學,又係由細 E ...

舊年已經考咗,問題唔係錢的問題,我唔明點解母語為英文的人要去考,有人話識講英文的鬼都未必英文水准高,呢個我認同,但也要看實際每個學生的程度吧,囡的英文老師亦冇話過要考,係負責大學升學部的老師要,所以係某些方面我對呢位老師有些保留

回覆 ANChan59 的帖子

佢地指 IB English A 既 SL, 所以我聽完都好驚, 因為原來咁難考.

我係c奶 發表於 18-4-30 21:55
舊年已經考咗,問題唔係錢的問題,我唔明點解母語為英文的人要去考,有人話識講英文的鬼都未必英文水准高 ...

或者,外國大學大都 presume 香港中學生英文麻麻,佢地又做唔切 exemption ,所以我識那個學生 status 冇 update 。
係,的確冇理由要考。
我冇想咁多,總之用少少錢買個安心,所以我兩個都有考。

我仔女好采,結果都唔需要 submit IELTS 。

filicity 發表於 18-5-1 09:47

佢地指 IB English A 既 SL, 所以我聽完都好驚, 因為原來咁難考. ...
我仲驚,因為阿女打算讀Eng A lit嘅HL, 佢自己都話好有挑戰性

佢地指 IB English A 既 SL, 所以我聽完都好驚, 因為原來咁難考. ...

外國大學對英文要求一定高過香港的大學。香港 DSE 是 English B 水的平,香港的大學也只要求 3 分,所以英文唔好在香港問題唔大。
外國大學,如果是 IB student ,大都要求 English A 。( 係,唔 make sense, DSE English 是 second language 佢地接受,但未必接受同是second language 的 IB English B )  
PG 當然越高越好,但多數 program, English A final grade 有 5 分就夠,部分甚至冇乜要求 (即合格就得 ) 。
(不討論某些 elite uni, elite program)

LS 都大把人中文唔合格,IS 當然也有人英文差。
我又覺得正常。

但外國大學普遍只需要4,不一定要6、7,除非要英文特別好的科目。

你又試試上網看看心儀大學及學科的要求!

我兒子的經驗 lBDP 第一年,他是4個HL,英文是其中之一,PG是6,但轉SL都可能是6,最後又真係6。他及老師解釋HL及SL程度上不會差太遠!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

filicity 發表於 18-4-30 14:54
回覆 Ruby1219 的帖子

我最近去過英國升學展, 問過呢個問題, 如果學校或者自己覺得IB 英文考唔到6分或者7 ...

IELTS 好淺,是 second language exam 。
冇可能代替 English A,所以始終都要 English A 考得好。
6 or 7 又唔駛,一般 conditional offer 會要求 5 。
我覺得 IELTS 又未至於冇用。
識一個學生,conditional offer 要求 English A 5 分 ,放榜佢得 4 。
即刻叫學校寫信求情,加埋 IELTS 成績 ( 8.5 分),即刻 ok。
咁,呢個學生真係一時失手 ,從未有一科 4 分,其他科成績算幾好 ( 6-7 分),高中四年成績亦好。

回覆樓主:

不要忘記,lB其中一好處,係可以跟能力選科。 MS 係出路窄,但孩子如果係 MS 料子就讀 MS, 無理由夾硬讀Math SL。

换左本地,呢D學生DSE拿 2 或1(都成兩三成學生)。 IB 就可能拿5,合格。
‹ 上一主題|下一主題