用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 請教:English Language A lit/ Language B, maths/ mat ...
go

請教:English Language A lit/ Language B, maths/ maths studies的選擇

阿女英文較好,數學弱,照計應該揀English A同maths studies,但eng A literature幾有挑戰性,驚失手,揀maths studies又驚報大學時影響選科,請問各位前輩可否比D意見?

除非有特別原因,不建議讀eng b, 始終是第二語言,同第一語言差好多,當然選eng b HL可讀少一科HL, 会輕鬆D,math 就要看孩子心儀學科对數有無要求,如未知想謮什麼科,選math SL進多D選擇

補充,有大學科目指明要Eng A, 所以最好看清楚要求

poonseelai 發表於 18-4-28 17:02
除非有特別原因,不建議讀eng b, 始終是第二語言,同第一語言差好多,當然選eng b HL可讀少一科HL, 会輕鬆D ...
多謝你意見,我女想讀eng a HL,所以我驚驚地

hei918 發表於 18-4-28 18:33
多謝你意見,我女想讀eng a HL,所以我驚驚地
Eng lit HL要看好多本書,喜歡就無問題,我倆個比較喜歡lang and lit

poonseelai 發表於 18-4-28 18:55
Eng lit HL要看好多本書,喜歡就無問題,我倆個比較喜歡lang and lit

我都覺得Lang & Lit好D,不過學校冇尼個選項

poonseelai 發表於 18-4-28 17:02
除非有特別原因,不建議讀eng b, 始終是第二語言,同第一語言差好多,當然選eng b HL可讀少一科HL, 会輕鬆D ...

大學收生,會十分重視學生選哪 3 科 HL ,將 Lang B 放 HL ,十分不智。
因為 Lang B 十分水皮,冇乜用。
"讀少一科 HL" ?點會?
個個要 3 科 HL 起碼 ,選 Lang B HL 等於少一科 "relevant" 的 HL (eg history, econ, chemistry, VA, Music or Lang A etc ) 同其他人鬥,自己搵自己笨。
(前設是 3 HL ,不討論選擇 4 HL)
真個案,有 2 人相同 PG,一個 Lang B HL + Geog SL ,一個 Lang B SL + Geog HL ,(Lang B 非英文,而是另一外語, 其他科選擇一樣),申請某大學 BBA,唔收 Lang B HL 那個學生。

hei918 發表於 18-4-28 22:19
我都覺得Lang & Lit好D,不過學校冇尼個選項

如果有信心就 Lit HL ,想保險少少,就 Lit SL。
除非想在大學修 English ,Lit SL 夠啦。

Math Studies 出路好窄。
冇 Math SL 相信入唔到理科工科。
想入 econ 或 finance 也要看個別大學有乜要求。
我不是討論 minimum requirement ,因為我知有些大學冇講明要求 Math SL ,但始終要看對手。

nintendo 發表於 18-4-29 10:51
大學收生,會十分重視學生選哪 3 科 HL ,將 Lang B 放 HL ,十分不智。
因為 Lang B 十分水皮,冇乜用。
...
我講得唔清楚,eng b hl 同其他科 hl 比,等於讀少科hl, 至於math studies, 好清晰自己心儀學科要求就ok, oxford law 都得,唔清楚就math sl

nintendo 發表於 18-4-29 11:02
如果有信就 Lit HL ,想保險少少,就 Lit SL。
除非想在大學修 English ,Lit SL 夠啦。

好多較好的 lB 學校唔鼓勵或者唔准學生讀 Lang B or Math Studies,是合理的,大學不單是睇分,還有HL組合,走精面去到有競爭的學科,就自然有分別!呃自己可以,點呃到其他人。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

poonseelai 發表於 18-4-29 13:31
我講得唔清楚,eng b hl 同其他科 hl 比,等於讀少科hl, 至於math studies, 好清晰自己心儀學科要求就ok, o ...

你講得好清楚。
我個 point 係,表面易讀,即係代表呢科競爭力低,對自己入大學競爭力冇幫助。
English B HL 是 second language level ,在香港可能勉強夠,但去英美大學,有 English A 好一些。
Lang B 選 SL 就夠,將 HL 放在其他科。

到於  Math Studies 入唔入到 oxford law ,我唔會因為有一兩個得,就 project 出來話得。
入 oxford 呢 d 神校,唔好看 minimum requirement 做人。
有人得,未必個個得,因為如陳 sir 話,人地係一籃子咁 consider 。

其實 Math Studies 和 Math SL 的內容不同,
Math Studies 不算易很多,但出來給人印象不太夠 challenging ,太多 program 唔計,
Math SL 並非難很多,但除了 engineering 或 physics major ,其他好多 program 都入到。
計性價比,Math SL 一定最抵讀。

全部學生考ib (不計btec and ib certificate) 的學校都会提供math studies (only sl), CIS 亦有15%讀math studies 、因為真有學生係數比較弱,或想花多D時間在其他科,讀math studies 亦唔可以話取巧或走精面,正如樓上家長講,math studies亦不易,否則個個应取6/7。

poonseelai 發表於 18-4-29 18:28
全部學生考ib (不計btec and ib certificate) 的學校都会提供math studies (only sl), CIS 亦有15%讀math s ...

我又咁講,如果 Maths Studies 攞唔到 6 及 7,又真係幾差喎,某 lS 多學生考 MS,咪反映十年都教唔好數學,中文又唔好囉!

阿仔有師弟因為學校唔准考中文 B,所以過咗去讀中文B SL,數學都 HL,都入到 Ivy League.
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

nintendo 發表於 18-4-29 14:53
你講得好清楚。
我個 point 係,表面易讀,即係代表呢科競爭力低,對自己入大學競爭力冇幫助。
English B  ...

我識一個仔讀Math Studies 報PPE, 無得報LSE, Oxford 無interview (feedback 話TSA 唔夠分同PS 唔夠strong), 另一個都係讀Math Studies 報History, Cambridge,UCL 同美國Johns Hopkins 都收,

Ruby1219 發表於 18-4-29 20:09
我識一個仔讀Math Studies 報PPE, 無得報LSE, Oxford 無interview (feedback 話TSA 唔夠分同PS 唔夠strong ...

報得PPE,數學要HL 7啦!

ANChan59 發表於 18-4-29 19:21
我又咁講,如果 Maths Studies 攞唔到 6 及 7,又真係幾差喎,某 lS 多學生考 MS,咪反映十年都教唔好數學 ...
美國收生考慮不同,好難比較。就math studies 会否影響入大學机会,我自己連續三四年去不同大學展,包括孩子學校和british council (只考慮去英國),問幾科不指明要math会否因msth studies 而降低机会, 不同學校代表都話不会有問題,雖然我問的不是oxbridge, LSE, 但都是英國top 10 大學或Russell Group, 唔会咁多年咁多大學代表都呃我掛

poonseelai 發表於 18-4-29 20:39
美國收生考慮不同,好難比較。就math studies 会否影響入大學机会,我自己連續三四年去不同大學展,包括孩 ...

睇報乜科啦,我係 agent 都叫你埋嚟睇,埋嚟簡,報歷史,美術,音樂等等,可能 MS 都可能冇問題!

ANChan59 發表於 18-4-29 21:09
睇報乜科啦,我係 agent 都叫你埋嚟睇,埋嚟簡,報歷史,美術,音樂等等,可能 MS 都可能冇問題!
...

唉, 我一開始咪話要睇什麼科, 未有心水科目就 math sl。 世界除了理科, econ and finance, 仲有好多。 除了你講嗰d 科, 我都識人math studies 入 marketing (bath), 心理學(港大)等等, 無記錯早幾年入港大medi

hei918 發表於 18-4-28 14:28
阿女英文較好,數學弱,照計應該揀English A同maths studies,但eng A literature幾有挑戰性,驚失手,揀ma ...
依d野無人確實答到你,因為唔知你個女嘅實際情況及能力,同埋考試嘅野有時好難講。只係針對你嘅問題,我係你會做4様野。首先睇吓IB Statistics。例如2017年全球有42,338人考English A Lit HL。之中有91.59%人攞4分或以上,62.9%人攞5分或以上。攞6分或以上都有22.5%人。你話驚佢失手,你係指驚佢攞幾多分?同様地,比較吓Maths Studies 同 Maths SL嘅 statistics。第二,試吓打聽你個女間學校讀以上科目以往嘅成績。第三,同d老師傾吓,因為佢地可能係in the best position to assess你個女嘅情況。第四,有d學校容許你嘗試讀吓English A Lit HL及 Maths SL先,如果讀短時期就覺得頂唔順,就會比你轉低一級。唔知你個女間學校有無咁嘅安排?

ANChan59 發表於 18-4-29 20:29
報得PPE,數學要HL 7啦!

所以我好奇怪嗰個細路點解會IB 讀Math Studies! 佢英國嘅學校係幫唔到佢,甚至有啲老點佢!嘥咗佢嘅料。