用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 數硏 - 觀塘
go

[數學] 數硏 - 觀塘 [複製鏈接]

請問有沒有人試過數硏(觀塘)?那個老師較好?謝謝
   0    0    0    0

我女小五呈分之前两个月開始返,依家一年了,老師都教得好,三次呈分都有90幾至100分,反正就係上佐就心安d

ak1020 發表於 18-4-28 11:35
請問有沒有人試過數硏(觀塘)?那個老師較好?謝謝

老師要夾的,試下搵葉sir

Junjun7 發表於 18-5-1 14:34
我女小五呈分之前两个月開始返,依家一年了,老師都教得好,三次呈分都有90幾至100分,反正就係上佐就心安d ...

請問可否介紹你的老師?

ak1020 發表於 18-5-2 19:31
請問可否介紹你的老師?
個個老師其實都差唔多的,數學要多做練習,最主要唔明就要問,你去到會幫你安排老師,我女數本身唔差,我係想幫佢打好個底,等佢根基穩固d,之前又時常粗心大意出錯,所以幫佢報求個安心 你都可以去試試,唔試唔知有冇效,不過都要三個月先見到效果呱

Junjun7 發表於 18-5-2 19:52
個個老師其實都差唔多的,數學要多做練習,最主要唔明就要問,你去到會幫你安排老師,我女數本身唔差,我係 ...

請問現在是否要等位。因之前聽聞要等半年才有位是否真的?我都想比阿女試吓補,她現升小三,我想她四年班打好個底,她數學較差。

Maggieb1122 發表於 18-7-12 09:08
請問現在是否要等位。因之前聽聞要等半年才有位是否真的?我都想比阿女試吓補,她現升小三,我想她四年班 ...
你最好親自打個電話問下,依家報暑期班,可以去試個暑假睇啱唔啱你

Junjun7 發表於 18-7-12 15:23
你最好親自打個電話問下,依家報暑期班,可以去試個暑假睇啱唔啱你

ok.唔該

個個老師其實都差唔多的,數學要多做練習,最主要唔明就要問,你去到會幫你安排老師,我女數本身唔差,我係 ...
如過數學concept ok,但做數時很不小心(貪快,抄錯,加減漏進退位等)補數研有幫助嗎?

jantan28 發表於 18-7-16 13:38
如過數學concept ok,但做數時很不小心(貪快,抄錯,加減漏進退位等)補數研有幫助嗎? ...

熟能生巧,數學多做多操練有好處,而且小朋友到佐高年級後呢d錯誤慢慢會少很多,我女以前都係時常抄錯題目數字,依家基本沒有。補習有時都睇個人,有d上完有效,有d補完都見唔到咩效果

數研係操數?因我女都數底差。有人話數研係本身數學好只係再操下。係咪?我怕補左數研後唔啱佢

回覆 kwankwanchun 的帖子

數底差唔好去數研, 我囡之前就係因為數底差, 去左數研補, 但結果令佢更抗拒數學,
唔鐘意呀sir,  呀sir同我講話呀囡唔問野, 所以有其他同學仔問, 就會教其他同學仔,
真係激到我走都走唔切, 之後請左私補, 令呀囡冇咁抗拒數學, 進步左好多
老師好重要, 隨時可以令佢抗拒學習, 亦可以令佢起死回生

tingting_mum 發表於 18-7-21 10:30
回覆 kwankwanchun 的帖子

數底差唔好去數研, 我囡之前就係因為數底差, 去左數研補, 但結果令佢更抗拒 ...

咁係因為亞女唔問?定亞sir 都唔主動問亞女有無唔識?佢哋有練習做唔啱都唔會教反?

咁math concept?
之前都有請上門,但一樣無進步。
所以想出面試出面。有媽媽講數研係操數俾本身底唔差嘅小朋友

‹ 上一主題|下一主題