用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖芳濟各 vs 九小 vs 禮賢
樓主: giraffehome
go

聖芳濟各 vs 九小 vs 禮賢  

认识SFA的家长,他们都说是很忙,很深,但考的,都是教过的,学生是有能力吸收的,只看谁有好的时间管理,积极温习。

猴子爸 發表於 18-5-29 15:35
认识SFA的家长,他们都说是很忙,很深,但考的,都是教过的,学生是有能力吸收的,只看谁有好的时间管理, ...
Sfa朋友話佢地除左暑假放早人地小小,基本九月至六月都係全年無休,無間斷式溫習!

Wmacy89 發表於 18-5-29 15:53
Sfa朋友話佢地除左暑假放早人地小小,基本九月至六月都係全年無休,無間斷式溫習! ...
no pain no gain 嘛

IYY    發表於 18-5-29 17:04

猴子爸 發表於 18-5-29 15:55
no pain no gain 嘛
話雖如此,但令我有快窒息的感覺!

Wmacy89 發表於 18-5-29 16:02
話雖如此,但令我有快窒息的感覺!
其实我认识APS的家长,都说很忙,颇深(但应该没有SFA深),只是忙在又读书又乐器又运动

猴子爸 發表於 18-5-29 16:09
其实我认识APS的家长,都说很忙,颇深(但应该没有SFA深),只是忙在又读书又乐器又运动 ...
咁比你會點揀?只忙讀書好定乜都忙下咁好D呢?

Wmacy89 發表於 18-5-29 16:18
咁比你會點揀?只忙讀書好定乜都忙下咁好D呢?
人各有志,我就当然支持要玩运动/乐器啦,认真学到高层次那种,获益一生的。

猴子爸 發表於 18-5-29 16:21
人各有志,我就当然支持要玩运动/乐器啦,认真学到高层次那种,获益一生的。 ...
Agree

Yanamami 發表於 18-5-29 07:27
KTS只係深,晤係谷吖~隔離升中先講某校考GS16課書,KTS每年三考,每次三課書,考5次都未夠人考-次禁多,点 ...

真心請教,KTS唔係不停谷?

谷的定義個個唔同,但係咪不停默書測驗同好多功課?要學生坐好定?傳統教學填鴨嗎?

咁APS有係咪?
感謝

joygigi 發表於 18-5-29 18:05

谷的定義個個唔同,但係咪不停默書測驗同好多功課?要學生坐好定?傳統教學填 ...

欢迎入KTS校網,裏面透明度高資料解答哂你既问題。上堂當然要坐定,係傳統但唔填鴨式~
https://www.ktsps.edu.hk/7/05_1_1.html

joygigi 發表於 18-5-29 18:05

谷的定義個個唔同,但係咪不停默書測驗同好多功課?要學生坐好定?傳統教學填 ...
要有7成/8成band1%, 学界音乐节朗诵节拿奖,但不许“谷”,我都想知道有哪一间学校可以做得到。

猴子爸 發表於 18-5-29 18:32
要有7成/8成band1%, 学界音乐节朗诵节拿奖,但不许“谷”,我都想知道有哪一间学校可以做得到。 ...
谷,係本身能力有限,但“夾硬”逼到達標。如本身能力所及,再加以栽培來个順水推舟就唔能夠話谷。从來都話KTS課程深、教得快,但教乜考乜,且workloadwise係happy school(只要你跟到課程) . 同APS-样,同学忙体艺时间唔少係真。不过同样,夾硬去做自己弱项叫谷,發展長处叫找亮点。所以阿女小学时只操水唔学樂器。

Yanamami 發表於 18-5-29 18:41
谷,係本身能力有限,但“夾硬”逼到達標。如本身能力所及,再加以栽培來个順水推舟就唔能夠話谷。从來都話 ...

一級百幾人,有多少個是中英數常視音都平均的好?學校要保持高水準,就要有高要求,所有人一視同仁地要達標,本身某項弱的學生,咪會覺得嗰樣嘢好谷囉

猴子爸 發表於 18-5-29 18:59

一級百幾人,有多少個是中英數常視音都平均的好?學校要保持 ...

禁每间学校,係每间学校都有你所講既学生,又唔能夠禁就話KTS谷。起碼,起碼跟唔上既学生同家長,依然喜歡KTS, 觉得学校好好,呢个係难得既地方。就算得4成升band1中学既学校,果6成跟唔上既学生亦会如你禁講,觉得谷?

Yanamami 發表於 18-5-29 19:23
禁每间学校,係每间学校都有你所講既学生,又唔能夠禁就話KTS谷。起碼,起碼跟唔上既学生同家長,依然喜歡 ...

嗱,你就要睇番我上文提及,band1%7、8成嗰d先係我所討論嘅,如果學校本身水平不高而學生覺得追唔上,應該不是學校太谷的問題吧。
當然,kts可以既谷又開心,所以咪萬里長城永不倒,千里黃河水滔滔囉

猴子爸 發表於 18-5-29 20:29
嗱,你就要睇番我上文提及,band1%7、8成嗰d先係我所討論嘅,如果學校本身水平不高而學生覺得追唔上,應該 ...
"本身某項弱的學生,咪會覺得嗰樣嘢好谷囉", 每间学校都有你所講既呢类学生,而“觉得”谷亦係佢个人感受~同有幾多成人升band1唔一定有关。

猴子爸 發表於 18-5-29 18:32
要有7成/8成band1%, 学界音乐节朗诵节拿奖,但不许“谷”,我都想知道有哪一间学校可以做得到。 ...

我都想知

Yanamami 發表於 18-5-29 20:38
"本身某項弱的學生,咪會覺得嗰樣嘢好谷囉", 每间学校都有你所講既呢类学生,而“觉得”谷亦係佢个人感受~ ...

你講來都幾有道理,只不過通常我哋只聽到話某d band2A 或band1學校谷,但從未聽過話band3好谷jie, 可能係我誤會咗,係你啱

猴子爸 發表於 18-5-29 21:47
你講來都幾有道理,只不過通常我哋只聽到話某d band2A 或band1學校谷,但從未聽過話band3好谷jie, 可能係 ...

唔算谷但比較深、功課又少。因為小女同小兒分別讀KTS 同其他私校。
另外小女差不多有一半的時間都在玩樂團、樂器、運動,十分開心快樂。
三間都是好學校,选小朋友最愛適合。KRS 最有愛心、最淺,所以派位相對差一些但都有6 成band 1 但band 1A 會少些

Sophie0804 發表於 18-5-29 22:03
唔算谷但比較深、功課又少。因為小女同小兒分別讀KTS 同其他私校。
另外小女差不多有一半的時間都在玩樂團 ...

我唔知KTS及SFA有幾深, 但KRS唔可以用淺來形容, 係深過一般津校。

如果用呢2間比較, 可能相對淺。