用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖芳濟各 vs 九小 vs 禮賢
樓主: giraffehome
go

聖芳濟各 vs 九小 vs 禮賢   [複製鏈接]

giraffehome 發表於 18-5-27 23:35
感覺上阿囝係學術型 ... 正路係㨂SFA,不過一山還有一山高,相信要好努力先可以在SFA取得中游位置 ...而且 ...

如果想二年級可以扣到名津校就揀SFA ,識得有人二年級時轉到心儀名津

其他2間唔識,俾唔到意見,但想請問仔仔係邊度讀Cambridge starter ? 我暫時見唔到邊間學校有正式課程讀

綠茶新地 發表於 18-6-3 08:31
如果想二年級可以扣到名津校就揀SFA ,識得有人二年級時轉到心儀名津

其他2間唔識,俾唔到意見,但想請問 ...

正式課程, BC 有。

禮賢唔錯,中間無咩人會走。
但老公話學術未夠好,忍痛放棄...

對,我地都放左禮賢

早幾日乙一中左錦泰學校 ... 在下對錦泰一無所知,但太太就話好好,而且係津校,學費是零 ... 所以本身SFA vs KTS已經好struggle ... 而家又再加埋錦泰,真係暈得一陣陣

回覆 綠茶新地 的帖子

阿囝在九龍城的SOL學英文的

giraffehome 發表於 18-6-6 16:46
早幾日乙一中左錦泰學校 ... 在下對錦泰一無所知,但太太就話好好,而且係津校,學費是零 ... 所以本身SFA  ...

(emoji)

早幾日乙一中左錦泰學校 ... 在下對錦泰一無所知,但太太就話好好,而且係津校,學費是零 ... 所以本身SFA  ...

都係嗰句, 一定係KTS, 升中網
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

如金錢許可, 選KTS, 中學入B1a/b津中幾會大好多。

回覆樓主

你嘅3間vs之中,我自己只喜歡KTS,禮賢SFA 之前連報都無報。除了校網好,也好欣賞呢間學校嘅德育成績並重,校舍又靚。可惜無緣。

津校,我阿女果陣也是中津校(甲乙一)人人都話好嘅學校,但對我來講又唔覺得係必讀不可。如為了津校而放KTS,真是非常可惜。

giraffehome 發表於 18-4-27 22:04
男仔,有妹妹;
性格隨和、多嘢講、好動;
稍欠自信,需要父、母鼓勵,但未至於無自信嗰隻;

KTS for sure

錦泰是單一考保一(還要全級考最top 哪些學生)這一間有着數,但考其他中學冇着數。黃大仙中學校網選擇不多,都是兩間保良局和協和。

KTS 在九龍城網,又是其中一間該區top 小學,到畤考中學選擇很多。

giraffehome 發表於 18-6-6 16:48
回覆 綠茶新地 的帖子

阿囝在九龍城的SOL學英文的

請問九龍城SOL 有Cambridge 班嗎?是否由NET 教呢?

樓主 聽日Sfa註冊

回覆樓主

KTS for sure. 升中網又靚

回覆 giraffehome 的帖子

錦泰不同level.  Sfa, kts 水平高好多。錦泰功課測考勁谷,因同學是抽入,教學也太傳統。

lingan 發表於 18-6-6 19:49
你嘅3間vs之中,我自己只喜歡KTS,禮賢SFA 之前連報都無報。除了校網好,也好欣賞呢間學校嘅德育成績並重, ...

Same here, 三間中只報了KTS, 亦係呢三間中唯參觀過既學校(open day), 整體感覺良好! 身邊都有好幾位朋友子女讀緊, 也是正評!樓主考慮的那間津校應該跟KTS不同級數!

回覆樓主

幾間中,我們是九小的fans ,KTS的好前面jm 都解釋了。如果方便,請盡快決定,讓我們久等KTS的孩子和家長多一個機會。

SFA係全年三測三考又有好多默書,全年無休所以學術好

KTS全年只有3次考試,無測驗...默書亦唔計分,每次考完試就好得閒,學校就有大量活動舉行,學校鼓勵報名朗誦節、校際音樂節同學界比賽,2月頭考完試之後,老師就會和同學密集式練習去準備比賽,差不多成個3月同4月頭都無乜點教書,跟著4月中至5月又教返書,6月頭又考試,考完試之後又有好多活動要參加,所以每年在KTS的感覺就係 活動...考試...活動...考試...比賽...考試...活動,全年無休

唔同水平喲……爸爸若唔反对交学費,唔好因小失大~
‹ 上一主題|下一主題