用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖芳濟各 vs 九小 vs 禮賢
樓主: giraffehome
go

聖芳濟各 vs 九小 vs 禮賢   [複製鏈接]

gracelam 發表於 18-5-29 22:36

一定比KTS 淺,其他津校就唔知,不過KRS 的老師真的好包容、好有愛心

IYY    發表於 18-5-30 00:22

siden 發表於 18-5-29 20:40
我都想知
或者借miriam女打个比喻,玩禁多样野,張張刀張張利,係别人眼中会唔会又話miriam谷个女去玩运动呢?实情係佢自己有能力有天份阿媽又去配合再加个好教練。我估KTS成績好(話好又係三私中最差-间)係因為家校合作,大家配合得好既成果。

Yanamami 發表於 18-5-29 23:34
或者借miriam女打个比喻,玩禁多样野,張張刀張張利,係别人眼中会唔会又話miriam谷个女去玩运动呢?实情係 ...

係我眼中:

所有band1率高過6成嘅名私校,學校根本唔需要谷。

因為班家長自然會對號入座自行「處理」。

呢啲揀過人嘅私校亦自然有些學習能力高嘅學生,可以唔使家長發力都可以比較輕鬆咁應付課程。

所以我覺得走去拗SFA/APS/KTS甚至DBS/DGJS谷定唔谷係好無謂。

第一人人對谷嘅定義唔同。

第二就算學校唔谷,但小朋友身處這個環境可以獨善其身嗎?競爭激烈,周圍個個食補品或操體藝,有幾多個父母願意被比下去?面子係浮雲,但呈分名次唔係。又番loop一次:學校唔谷,但小朋友身處呢個環境,有幾多成真係冇被被谷?

「谷」也未必係痛苦,受谷,handle到,有成功感滿足感,冇問題喎,甚至唔覺被谷緊。唔受得,咪頻頻抱怨。

我信一分耕耘 一分收穫。

如果band1率係7/8/9成,都唔係因為學生付出嘅時間心力,同家長投放嘅資源都比其他人多嘅話,咁果啲教大家「努力才有收穫、肯捱才能出頭」嘅寓言/童話故事都可以被一把火燒掉了

同意升band 1中學機率高的學校,課程或體藝訓練一定唔會係少野,話唔谷又真的講不過去,只可以説這些學校入面的學生能力都比較高所以應付到,如果比能力一般的學生去讀,肯定家長會嘈到拆天啦!

回覆 Yanamami 的帖子

如果冇「隱瞞歷史」同冇理解錯誤的話,GS 考 16 課 應該係我見識過嘅其中一間,但係果間同好多學校比,係輕鬆得多(戴定頭盔先,我只係知初小,聽分享係就算呈分都冇其他學校咁谷,是否屬實就唔知了)....
不過印象中我自己個呈分都有考 8-12 課左右。16 課真係人都癲。剛剛先有媽媽同我講「皇帝唔急」,未呈分都已經咁,呈分嘅話真係 touch wood 爆曬全身血管都唔夠用。

siden 發表於 18-5-30 00:21
係我眼中:
所有band1率高過6成嘅名私校,學校根本唔需要谷。
因為班家長自然會對號入座自行「處理」。

正正就係禁……
有能力既学生~
有能力輔助補給既家長~

但亦唔可以話学校乜都唔洗做,我地觉得KTS对学生同家長升中成个準備同流程係無得頂~

对無中学backup既小学,齋成績不足考傳統直资,係人都知,無番体艺伴碟而被收既有但少。至於話谷体艺,我个人觉得个小朋友無兴趣同能力係谷唔起。正如我大女游水唔掂,音樂小学时亦無獎;細女直情唔学樂器-样~但細女就仞游水發展(升中都唔游,所以佢本身唔想,点谷吖~)

啱既,係呢类学校入边好難独善其身話由得人地叻我自己hea, 个氛圍令你都要加把勁。举个例,細女小六果年,全班(所謂全班係講紧大部份啦)同学小息食晏留課室做功課。隔離班班主任问佢地班班主任:你要求?佢班主任話無,全自發,我反而叫佢地去下厠所出去走走。正如yorky催女瞓教-样,边洗谷?佢楼下果个就叫谷~你講得啱㗎,班有能力有目標既学生,當然唔可以話“樂在其中”,但个momentum係禁去,唔觉得係乜野~至於band1边緣band2/3学生,间间都会觉追課程辛苦,但起碼KTS係升中輔助上都令佢地升上適合既中学,不至於係EK上见到既徬徨。

我地唔叫谷,叫準備机会只係留俾有準備既人嘛。

IYY    發表於 18-5-30 16:03
bettyay    發表於 18-5-30 10:42
siden    發表於 18-5-30 07:54

Wmacy89 發表於 18-5-30 07:01
同意升band 1中學機率高的學校,課程或體藝訓練一定唔會係少野,話唔谷又真的講不過去,只可以説這些學校入 ...

完全贊同,因為仔仔能力有限,KTS 后備都沒有寫求情,幾次見到校長都沒有求情。
我寧願仔仔讀得開心快樂。

IYY    發表於 18-5-30 16:04

Sophie0804 發表於 18-5-30 07:28
完全贊同,因為仔仔能力有限,KTS 后備都沒有寫求情,幾次見到校長都沒有求情。
我寧願仔仔讀得開心快樂。 ...
你完全係揀啱路。

欣賞你清楚小朋友嘅定位係邊!勉強真的冇幸福,好多勉勉強強先入到呢種學校的學生,小朋友辛苦,家長更辛苦,是問每天拉牛上樹地過活又點會開心呢?

我覺得waiting的,不一定因為能力不夠,可能能力相若的太多,我見好多是waiting入的都讀得不錯啊,正選入也不一定成績彪炳!但父母最明白子女性格能力,成日都話合適就好了

Yanamami 發表於 18-5-30 07:24
正正就係禁……
有能力既学生~
有能力輔助補給既家長~

認同!亦欣賞學校是鼓勵小朋友找「閃光點」!各展所長!我大女體藝其實都一般,但學校就是有不同的活動,讓小朋友找出其閃光點,培養自信!人有自信,有動力!做什麼都有積極影響,學校應該一功!
這些都不是睇升中數據、校園環境等「外表」而見的

PS當然我不是說只有KTS 才做得到,很多學校都得

bettyay 發表於 18-5-30 10:41
認同!亦欣賞學校是鼓勵小朋友找「閃光點」!各展所長!我大女體藝其實都一般,但學校就是有不同的活動, ...

我囡囡亦一樣,同時十分熱愛學校。

Wmacy89 發表於 18-5-30 09:39
欣賞你清楚小朋友嘅定位係邊!勉強真的冇幸福,好多勉勉強強先入到呢種學校的學生,小朋友辛苦,家長更辛苦 ...
唔只名私 / 名直小有此情況, 就算在名津小, 如小朋友跟不上的話, 家長也會很辛苦。

識得有朋友不想孩子轉校, 孩子考尾10位置, 不斷進補, 家長同孩子也很 tense, 小學階段, 彼此也累。  也有朋友的小朋友在名津小力谷在中下游位置直上中學部, 上到中學部高手如雲, 小朋友在尾10 - 20 徘徊, 卒之安排了主科全補, 但作用不大, 小朋友上了中學之後亦開始唔開心。

IYY 發表於 18-5-30 16:29
唔只名私 / 名直小有此情況, 就算在名津小, 如小朋友跟不上的話, 家長也會很辛苦。

識得有朋友不想孩子轉 ...

所以我常常話沒有最好只有最適合。選校亦要考慮自己小朋友的能力同性格。

回覆樓主

都要睇返老師的水平同是否有心,有D係名校教書的老師都係hea教,因為永遠都係教.好學生,唔係教好.學生囉。小朋友細細個,通常都係因為鍾意老師而鍾意某一科,尤其係中英文,無興趣的話,去到高年班真係頭癢㗎

回覆樓主:

我係 SFA 用家,小兒已經升上 B1A 中學。嘗試去以小朋友角度,給各位另一種参考。

曾問過已升上中學的小兒,如果時間倒流,你願意回到 SFA 嗎? 他回應説,一定會再回 SFA 讀小學,雖然過程跌拓,有開心也有不開心的時候,但回想剛升上初中時,可以輕鬆應付學校的學術要求,自信心增强,更可以有多些空閒時間去参加學校的課外活動。

小兒同屆有一位女同學,名列中遊,被派去一間 B1B 女校。但一年過去,成績竟然全級第一,令老師們刮目相看。

以上雖然只是個人經歷體驗,但 SFA 給我的印象,是可以令小朋友在學術,及發揮潛能上,打好良好的基礎。

選校從來都係睇家長要求同小孩能力.
邊間最適合, 只有家長最清楚.

我見樓主問三間學校,但無人提及禮賢,禮賢真係咁差?

回覆 Kirra 的帖子

禮賢其實幾好, 老師很有愛心。
只是在成績上, KTS 同 SFA 真的很強, 升中較有保障。

回覆樓主:

小朋友KTS小二,完全感受不到學校谷……
學校好合理,功課量、測考範圍、內容,全部係小朋友應付到的……
我敢講以舒服程度,比起好多一般官津更舒服……
功課少、默書超少(仲不計分)、冇測驗(間中不定時小測review下不計分)……
一年三考,每次考前每科溫兩粒鐘搞店、平時冇補習……
當然,我不望小朋友名列前茅,只求中規中矩其實舒服到痹……
‹ 上一主題|下一主題