用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖芳濟各 vs 九小 vs 禮賢
樓主: giraffehome
go

聖芳濟各 vs 九小 vs 禮賢  

父母有冇宗教?如果有就好簡單
如果看重學術,隨時準備,希望小朋友有機會插班,就SFA。打算讀完6年,升中再戰,就KTS

小朋友好叻!
呢3間都係我地target想考的學校
可請問小朋友讀邊間幼稚園?

父母無宗教信仰
小朋友讀SC
依然在SFA和KTS之間struggle中 ...

giraffehome 發表於 18-5-27 15:30
父母無宗教信仰
小朋友讀SC

兩者, 選KTS.

父母無宗教信仰
小朋友讀SC
顧慮是甚麼?点解需要struggle?

父母無宗教信仰
小朋友讀SC

KTS

Yanamami 發表於 18-5-27 16:01
顧慮是甚麼?点解需要struggle?

都未公報抽獎結果, 又未去叩門。

assado 發表於 18-5-27 16:29
都未公報抽獎結果, 又未去叩門。
楼主說是SFA与KTS间的struggle.

Yanamami 發表於 18-5-27 17:49
楼主說是SFA与KTS间的struggle.

樓主, 如抽中甲一/乙一要吾要 ?
有妹妹跟尾。

assado 發表於 18-5-27 18:29

樓主, 如抽中甲一/乙一要吾要 ?

那如抽不中,不又就是回到两私小的struggle?

Yanamami 發表於 18-5-27 19:41
那如抽不中,不又就是回到两私间的struggle?

我估計樓主會先試叩門, 小朋友學術不差, 另主要有妹妹跟尾, 如真係吾得, 才考慮KTS, 各方面較 SFA 平均。

回覆樓主

以前我會鐘意SFA,不過之前見隔離版抱怨ipad教學,依家我會鐘意KTS多啲。整體感覺更平均,校網也好。

不過無可否認,SFA跳名津能力係比KTS高。

感覺上阿囝係學術型 ... 正路係㨂SFA,不過一山還有一山高,相信要好努力先可以在SFA取得中游位置 ...而且好怕真係如坊間所說,太谷/非常谷 ... 而且深水埗校網又不利男仔

KTS感覺上係平均啲,all rounded發展,而且係九龍城校網,利男仔 ... 但阿囝音樂是零基礎,而KTS的音樂係要計分的,所以感覺好輸蝕

大抽獎完全無期望,甲一填LS,應該有零點幾幾機會中,笑

叩門亦無打算,因為SFA和KTS的升中成績都好似好好

考左幾間直資,只有TSL有waiting ... 反而私校就考親都收 ... 真係唔知點解會係咁,暈

龍年和兔年真係好難攪,可惜考唔到一條龍,註定六年後又要再爭過,哭

giraffehome 發表於 18-5-27 23:35
感覺上阿囝係學術型 ... 正路係㨂SFA,不過一山還有一山高,相信要好努力先可以在SFA取得中游位置 ...而且 ...

TSL waiting, 証明英文都不錯。
SFA 3测3考, 要平日都要好準備温書。

感覺上阿囝係學術型 ... 正路係㨂SFA,不過一山還有一山高,相信要好努力先可以在SFA取得中游位置 ...而且 ...

樓主,我同你情況好相似,不過我揀左sfa

最然阿女已中二,而且KTS近年对音樂要求高左,但阿女果年係無正式学樂器,只係借家姐支長笛,齋学三隻飲歌去应付校內音樂科考校,音樂科亦从未B过(近年可能要求不同,不过幾年前真係禁样过骨~)。

回覆樓主:

小學階段應該畀小朋友多元化嘅發展, K3 音樂吾得, 又不等同P3 吾得, 又不是要考8级, 簡單學一種一般樂器唔會太難。

giraffehome 發表於 18-4-27 22:04
男仔,有妹妹;
性格隨和、多嘢講、好動;
稍欠自信,需要父、母鼓勵,但未至於無自信嗰隻;

又係果句,睇你求咩?

如果你想學校六年之後俾返個“好仔” 你,一定係禮賢,而且佢哋成績一D 都唔弱。

如果求成績,我會揀SFA。 首要係駛費平D,相宜D。 其二係學業基本功打得好,去到邊都好打得。

其他版友講既校網優勢亦岩。但走長遠基本功扎實更重要。