用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 大家分析班主任點樣?
樓主: sweetapplebb
go

大家分析班主任點樣? [複製鏈接]

Yanamami 發表於 18-4-29 07:04
所以而家d人成日一晤鈡意就轉工……
我已開始洗腦工作:出來做事,比人鬧就先聆聽、lum下、講出自己有冇改進地方,但若是老闆無理取鬧,咁東家唔打都亦冇大不了

好不幸-般老師係真係会專登編乖既同曳既-齐坐。

little_yolky    發表於 18-4-30 14:17

MrBeast 發表於 18-4-29 11:48
我已開始洗腦工作:出來做事,比人鬧就先聆聽、lum下、講出自己有冇改進地方,但若是老闆無理取鬧,咁東家 ...

或者睇階段~ 初出茅廬就算遇著个無理取鬧都可以當係个磨煉(捱世界呀~),捱过最难頂既就应可以升呢~當自己儲夠經驗同本事,若唔能令佢另眼相看,自己可以選擇唔接受無理取鬧。

Yanamami 發表於 18-4-29 11:55
或者睇階段~ 初出茅廬就算遇著个無理取鬧都可以當係个磨煉(捱世界呀~),捱过最难頂既就应可以升呢~當自己儲 ...

識朋友在台灣要受軍訓,不是成功嶺,好似是鳳山陸軍官校,入訓時教官講得好清楚。

合理的要求叫鍜煉:
不合理要求叫磨煉!

香港班少爺兵,合理都未必掂,我指我個仔

Yanamami    發表於 18-4-29 12:05
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Yanamami 發表於 18-4-29 11:55
或者睇階段~ 初出茅廬就算遇著个無理取鬧都可以當係个磨煉(捱世界呀~),捱过最难頂既就应可以升呢~當自己儲 ...
大部分叻人都high expectation,咁跟著叻人是福定稿呢?
之前就是坐在一junior 同事旁,佢老闆經常在open area 話佢,不過佢自己計錯數,明顯唔make sense,有lum下都知有問題,事實是抵鬧

MrBeast 發表於 18-4-29 12:05
大部分叻人都high expectation,咁跟著叻人是福定稿呢?
之前就是坐在一junior 同事旁,佢老闆經常在open a ...

我覺得是好事,唔通跟過又衰又無料嘅上司,浪費時間!

在open area 鬧下屬真係唔係咁好,閂埋門教仔好些。

聽說某些行業壓力大,d 老闆閙人唔駛本,所以流動性好大!

阿仔條 team 兩個最大的 boss ,有舗大庭廣眾鬧人㽼,就算閂埋門,出現都環迴立體聲,非常清晰聽到哂!他知道有些新婚,或剛剛有兒女或是上咗車,只可以死忍!

我都問佢,如果鬧得咁甘,反轉是你,你會點反應?他答如果自己錯,硬食,如果無理取鬧,遞信走人!

他們每天都祝福兩個老闆快些有男朋友!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 18-4-29 12:19
我覺得是好事,唔通跟過又衰又無料嘅上司,浪費時間!

在open area 鬧下屬真係唔係咁好,閂埋門教仔好些 ...
閂埋門d,除時鬧到直入打撗出
俗語云:出外靠朋友,老闆心情唔好,同事都會send out red alert.   所以另一洗腦工作:多個朋友好過多個敵人

MrBeast 發表於 18-4-29 13:00
閂埋門d,除時鬧到直入打撗出
俗語云:出外靠朋友,老闆心情唔好,同事都會send out red alert.   ...

Red alert is pretty common in most office.

回覆樓主

你有無叫阿女每次一俾個百厭仔整古,即刻大聲指責佢,同埋即時向老師作出投訴?

Yanamami 發表於 18-4-28 21:10
麻煩同学-班总有幾个,你女唔想坐近佢,其实其他人亦然,做班主任都煩,調得你,下次又到另一个家長投訴, ...

那麼那個曳同學家長又會投訴為何自己的孩子長期坐在老師講台對面飽受壓力,是否搞歧視?!

asweetmom 發表於 18-4-30 06:59
那麼那個曳同學家長又會投訴為何自己的孩子長期坐在老師講台對面飽受壓力,是否搞歧視?!
...
呢个比較少……除非係成曰坐corner位被遺忘。

有架,我教阿囡邊個整估佢要大聲警告叫對方如果對方唔聽再話俾老師聽,但有時上堂,我女驚俾老師話,唔敢出聲

sweetapplebb 發表於 18-4-30 08:09
有架,我教阿囡邊個整估佢要大聲警告叫對方如果對方唔聽再話俾老師聽,但有時上堂,我女驚俾老師話,唔敢出聲 ...
如果老師唔理叫你個女自己解決甘你會點做?尼的老師好像香港有不少。想知道傢長有什麽好計。

licpd 發表於 18-5-2 09:34
如果老師唔理叫你個女自己解決甘你會點做?尼的老師好像香港有不少。想知道傢長有什麽好計。
...
睇情形,普通百厭就真係靠小朋友自己解決,如果小朋友好困擾,而且影響到學習,就家長出手,同老師講。
因為百厭小朋友的問題嚴重程度唔同,乖小朋友處理問題能力亦有分別,好難劃一。我自己底線就係問仔女:果你會唔會繼續同佢玩?如果話會,應該不嚴重,自己解決。
如果話唔想一起玩,就問多幾句,例如影不影響上堂?之前同佢一起坐的小朋友點樣處理?你自己試過點樣處理?最後再問是否需要家長出馬?

多年以來,只試過一次阿女要求我同老師講,因為自己唔好意思出聲。其實都好簡單,打電話俾老師,老師都是解釋一下坐一段時間都會調位,大家輪流“磨練”一下。

可能阿女就係因為知道呢種叫做“磨練”,所以唔好意思講,不過又覺得非常困擾。幾日後老師安排調位。

b3410 發表於 18-5-2 11:23
睇情形,普通百厭就真係靠小朋友自己解決,如果小朋友好困擾,而且影響到學習,就家長出手,同老師講。
因 ...

我個小朋友係ADHD需然讀IS,老師比較包容不過我都成日擔心他在學校出事因為他們天生就與眾不同,很容易受到欺凌。我成日remind 距一定要觀察清楚老師的処事風格,如果大部人投訴老師都不理,就千期唔好同老師講驚老師會針對距。跟住大圍做事但如果你覺得好唔合理,返來同我講,我會做他的軍師看看可以怎做。同同學相処都係,千期唔好做的人地覺得你另類的事,尼的普通小朋友好容易做到的事情對ADHD小朋友來說是好高難度的。

licpd 發表於 18-5-2 12:28
我個小朋友係ADHD需然讀IS,老師比較包容不過我都成日擔心他在學校出事因為他們天生就與眾不同,很容易受到 ...
不同老師處理方法,或者有冇心去處理都可以好大分別。ADHD小朋友更加需要耐心,如果你小朋友可以做到跟大圍,應該唔會出大問題。

b3410 發表於 18-5-2 12:40
不同老師處理方法,或者有冇心去處理都可以好大分別。ADHD小朋友更加需要耐心,如果你小朋友可以做到跟大圍 ...
我日日都步步為營傢,唔知距做唔做到,我唔想距社交出問題連學都唔想返。

Yanamami 發表於 18-4-30 07:09
呢个比較少……除非係成曰坐corner位被遺忘。

香港在這方面也趕上内地了,為了一個座位爭執不休。

問解已解決,closed

sweetapplebb 發表於 18-4-30 08:09
有架,我教阿囡邊個整估佢要大聲警告叫對方如果對方唔聽再話俾老師聽,但有時上堂,我女驚俾老師話,唔敢出聲 ...

唔怪之得D 女仔咁鍾意投訴
‹ 上一主題|下一主題