用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 大家分析班主任點樣?
樓主: sweetapplebb
go

大家分析班主任點樣? [複製鏈接]

Yanamami 發表於 18-4-28 10:27
男老師通常比女老師carefree, 唔觉得乜太大不了问題,無逼切性。你只可以話男女諗野唔-样,禁小事唔需要上 ...

同意係男女老師大不同。

另一場合遇女教頭,無論我細路係害人者或受害人,事無大小開個擂台,叫埋雙方家長公開交待,我個人覺得有D 小題大做。

ANChan59 發表於 18-4-29 12:19
我覺得是好事,唔通跟過又衰又無料嘅上司,浪費時間!

在open area 鬧下屬真係唔係咁好,閂埋門教仔好些 ...

八卦,你仔係會計界定金融界(投行?)

有時老闆鬧人,係佢自身性格,加環境壓力。見過唔少領導,本來好人一個,轉左UNDER 個怪獸,而家個個都滿咀粗口,日日鬧D 靚。

retriever 發表於 18-5-7 15:21

八卦,你仔係會計界定金融界(投行?)

Advisor in Big 4.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我小朋友之前都有給男同學欺負,我一方面嘗試私下pm那位同學的家長。當然是很客氣地講,感恩這位家長非常通情達理,也會教仔,後來就沒有再欺負我的女了。
另一方面,我都和我小朋友講,其他小朋友欺負你,令你感到不開心,第一時間就要説出來!表示自己不喜歡這樣,告訴對方不可以!語氣要强硬,這樣人家才會知道你不好欺負,欺負你也會有不好的後果。

200904 發表於 18-5-16 11:52
我小朋友之前都有給男同學欺負,我一方面嘗試私下pm那位同學的家長。當然是很客氣地講,感恩這位家長非常通 ...

對方家長都算合理,咁起碼可以即時停止那位男同學的惡行,减少對你小朋友的滋擾,亦可以趁呢個機會教好個男仔。

但事實係唔少家長都幾離譜,有聽過打人個女仔的亞媽收到受害同學媽媽的whatsapp,希望佢同佢女講吓,佢竟然律師上身問對方有無證據,無就唔好亂講云云……

正常應調開個搞事學生。

不過,可能個搞事學生有更大把砲,如咩家長會主席或校董之仔女。據教小學朋友講,日日都係處理家長各項要求,每個家長只係睇到自己仔女(講既野),但就未必睇到整個picture發生咩事。我之前仍係學校做時,太多家長投訴,話仔女被人搞住上唔到堂,但實情係仔女都不斷搞住人上唔到堂。

其實學校最好裝cam全程直播班房既教學,就如依家車cam一樣,有錄像好多時發生咩事唔使估估下。

rulerL 發表於 18-4-30 03:16
你有無叫阿女每次一俾個百厭仔整古,即刻大聲指責佢,同埋即時向老師作出投訴?

唔怪之咁多女仔鍾意投訴。

話時話,樓主好似無講個女點比人影響/整蠱?

Yanamami 發表於 18-4-29 11:49
好不幸-般老師係真係会專登編乖既同曳既-齐坐。

俾着我同你係老師都會咁做

我的孩子在學校多次被同學勒頸。 老師也不處理。 最後我說如再發生,立刻報警。 老師才處理。
‹ 上一主題|下一主題