用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陸慶濤小學 陸慶濤學生的一天?
go

陸慶濤學生的一天?

想請教各家長,除了星期五放半日,平時星期一至四的日子,小朋友是否放學後做功課丶溫習已差不多時間瞓?學校鼓勵閱讀,一體一藝,小朋友在課餘時間有空閒睇書丶玩吓運動丶音樂嗎?
另外,之前bk有人提過學校鼓勵學生小息時做功課,是真的嗎?校內氣氛怎樣?
謝謝!

miuzuan 發表於 18-4-27 15:10
想請教各家長,除了星期五放半日,平時星期一至四的日子,小朋友是否放學後做功課丶溫習已差不多時間瞓?學 ...

我小朋友小二暫時都仲可以每日導修堂做晒功課,小息好少做功課,午飯及校園康樂活動後有15分鐘左右會返埋位做下功課或寫手冊,導修堂繼續做。我小朋友其實每日都好多自由時間,可以每日都練琴同睇課外書睇電視。

polliebb 發表於 18-4-29 22:46

我小朋友小二暫時都仲可以每日導修堂做晒功課,小息好少做 ...

太好了

mormorl 發表於 18-4-30 10:14
太好了

都好睇每個小朋友點利用時間,有同學導修堂鐘意睇書唔做功課,我仔因為好想放學返去即睇電視,所以導修堂就要做晒啲功課 。不過上到高小可能無咁輕鬆啦。

回覆 polliebb 的帖子

認同好睇每個小朋友點利用時間,我的小朋友正好相反,導修堂唔做功課,回家才做,又做得慢,所以星期一至四做好功課丶溫習後真係差不多瞓。

多謝你的分享!校園康樂時間是指午飯後的那一節時間嗎?其實是指什麼?類似小息的自由活動時間嗎?

miuzuan 發表於 18-4-30 14:08

多謝你的分享!校園康樂時間是指午飯後的那一節時間嗎?其實是指什麼?類似小息的自 ...

校園康樂活動似小息,有時會有啲活動。

waiwaileung1 發表於 18-4-30 12:57

認同好睇每個小朋友點利用時間,我的小朋友正好相反,導修堂唔做功課,回家才做,又 ...

咁佢導修堂會做咩?

polliebb 發表於 18-4-30 20:38
咁佢導修堂會做咩?
我都想知佢做咩,問親佢就話唔知呀! 激死。