用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田區是否真的不接受同區叩門
樓主: angiehouse
go

沙田區是否真的不接受同區叩門 [複製鏈接]

417bbs 發表於 18-5-11 07:14
小朋友讀得開心嗎?有啲人話好谷,好辛苦。老師好嗎?我想找啲關愛的學校,小朋友開心就好了,另外會否很 ...

如果以當年經驗,讀得開心,又唔覺得好谷,可能慣左個模式,以前小測好多,亦因為咁,大測同考試反而輕鬆,唔知而家仲有無咁多

當年都係外校生入去,係多小學升上去,但都好快適應,以前有暑期適應班(唔知而家仲有無),所以真係好快融入到

kirstyau 發表於 18-5-11 09:35
唔清楚呀!大女今年9月先升S1

好快派位就知結果

回覆 417bbs 的帖子

阿女讀了近一年,感覺好好,學校完全唔嚴,冇話呢樣唔得嗰樣唔比。反而我有時見到D女仔D鞋、校服都小小呢啡…!最搞鬼係一開學映班相,竟然有三幅,一幅舉V字,一幅大家彎哂腰整幾個心心,一幅就正經,連校長副校老師齊齊映,感覺温馨。
阿女校外生上,適應上都冇問題,初初揾番校外生friend咗先,慢慢就冇分…
但學校始終會收番自己小學8成學生,有部份可能未必有band one成绩(阿女話頭次考試好多人唔及格,亦據聞之前有好多師姐要repeat)。所以佢功課係較多,課程亦可能較嚴(但我有時同D朋友仔女比較如林護、英華男、沙呂,好似大家差唔多)。
但試想想,學校有收band 2學生,沙田多勁校,佢自行收生較蝕底,但學校仍keep到B1B, 一定係有所付出。
同埋要考慮一點,佢英文讀快一年,通識亦係用英文教,所以如果囡囡英文底好就較易上手。

gigiyyc 發表於 18-5-11 10:21
如果以當年經驗,讀得開心,又唔覺得好谷,可能慣左個模式,以前小測好多,亦因為咁,大測同考試反而輕鬆 ...
今年16/7分班試,17/7PreS1, 18/7-3/8適應班

如果以當年經驗,讀得開心,又唔覺得好谷,可能慣左個模式,以前小測好多,亦因為咁,大測同考試反而輕鬆 ...

呢位師姐係基堤年代,都二十年了~~宜家仲有適應班,兩星期,學校故意打亂校外內生,阿女都有响適應班時结識內外生朋友~

limehouse 發表於 18-5-11 10:40
呢個師姐係基堤年代,都二十年了~~宜家仲有適應班,兩星期,學校故意打亂校外內生,阿女都有响適應班時结 ...

係呀,中五搬入沙田
我個女都4歲幾,上年帶埋阿女去open day,有點感動
但就未必比個女讀srl (除非最後要叩門),唔係因為差,係因為住香港島太遠
黎緊約埋朋友一齊睇母校7月嘅表演

gigiyyc 發表於 18-5-11 10:45
係呀,中五搬入沙田
我個女都4歲幾,上年帶埋阿女去open day,有點感動
但就未必比個女讀srl (除非最後要 ...

我有個同事三十年前Rosian, 佢超憎Lima,又有個同事二十年前Rosian, 佢就超讚,佢後尾去咗英國升學,佢話Lima幫佢打得個英文底好好。其實我見近年學校D評語都唔錯,應該係楊校長同練校長決心改革嘅成果~如果你住港島,當然留番响港島啦,嗰度咁多好嘅女校~

好快派位就知結果
其實乙一都穩入。係睇下會唔會中自行個2間/甲一

回覆 kirstyau 的帖子

乜適應班時間定咗啦咩?  係咪校網有講啊?

仲有呢..... 分班試同Pre-S1 乜唔係同一個試咩?  考兩個試咁驚

helencarl1314 發表於 18-5-11 14:55

乜適應班時間定咗啦咩?  係咪校網有講啊?
小學部有通知

helencarl1314 發表於 18-5-11 15:38

仲有呢..... 分班試同Pre-S1 乜唔係同一個試咩:?  考兩個試咁驚
係。我都唔明點解唔用PreS1分班

係, 因為學校有分精英班,所以會另有分班試。精英班特别主科每科一個老師敎。另外四班好似會再分五小班敎,其實都係好事嚟嘅

唔該曬~唔該曬~

limehouse 發表於 18-5-11 10:22

阿女讀了近一年,感覺好好,學校完全唔嚴,冇話呢樣唔得嗰樣唔比。反而我有時見到D女 ...

謝謝妳詳細的解答,其實我幾喜歡這間,但奇怪的是我女的同學都不考慮這間,令我好猶疑,我女都成績唔錯的,和其他家長傾開,我話想揀聖羅撒,佢哋覺得我應該揀其他b1中學,話我浪費了個機會,所以我覺得好奇怪,唔多家長會選這間,但我個人觀察和開放日參觀的經驗,又幾喜歡這一間,經妳詳細介紹後,我信心強了,謝謝

417bbs 發表於 18-5-11 18:12
謝謝妳詳細的解答,其實我幾喜歡這間,但奇怪的是我女的同學都不考慮這間,令我好猶疑,我女都成績唔錯的 ...

其實我由阿女準備考中學前三年已開始研究,自己住新界,又想阿女中學讀女校,都覺得聖羅撒唔錯,亦適合阿女,所以佢一直係我頭一二位選擇。後來甚至從hkpapa852嘅資訊中得知,聖羅撒DSE不遜於油真甚至上智(但數學上智真後好好)。
不過如你所說身邊好多朋友對聖係有偏見,可能佢好似易入(因為好多因素),又因為佢唔比D女仔出街食lunch,覺得佢好封閉。
但自己親身感受後就更加覺得唔錯,起碼阿女so far讀得好開心~

limehouse 發表於 18-5-11 10:22

阿女讀了近一年,感覺好好,學校完全唔嚴,冇話呢樣唔得嗰樣唔比。反而我有時見到D女 ...
留意到通識成績好過唔少1A學校,可惜數學就弱左D,所以比較擔心,請問老師有冇咩方法幫到同學?

kirstyau 發表於 18-5-11 19:55
留意到通識成績好過唔少1A學校,可惜數學就弱左D,所以比較擔心,請問老師有冇咩方法幫到同學? ...

係,學校英文同通識成績真係唔錯,數學就真係較弱, 我有時又諗係咪女仔數學真係弱D,但上智4级以上有成9X%,有機會我都試下問下學校,希望佢如果有同上智聯繫,可以請敎下人地有咩方法

417bbs 發表於 18-5-11 18:12
謝謝妳詳細的解答,其實我幾喜歡這間,但奇怪的是我女的同學都不考慮這間,令我好猶疑,我女都成績唔錯的 ...

因為聖抽獎得8,9個位比沙田,相反其你band1最小都有70個,所以未覺得你浪費個機會,如果系九龍城網機會就大,因九龍城女仔好多選擇又吾想入沙田讀

angiehouse 發表於 18-5-11 21:58
因為聖抽獎得8,9個位比沙田,相反其你band1最小都有70個,所以未覺得你浪費個機會,如果系九龍城網機會就 ...
收生源死症,九龍人唔願入沙田,沙田人英中多選擇,冇小學係女校,自然中學唔會想入,加上位少博唔過。

‹ 上一主題|下一主題