用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田區是否真的不接受同區叩門
go

沙田區是否真的不接受同區叩門

希望派得好,知道沙田有好多好學校不能太貪心,真系派左間十分不願意先會去叩,想問下過來人有無同區叩門成功,比如聖羅撒,因每年都有人叩入,是否同區就不得而知了

回覆 angiehouse 的帖子

我都想知 (聖羅撒) 係咪真係傳聞中咁易扣, 因為聽人講 雖然沙田得幾個位 但都每年有人扣到

helencarl1314 發表於 18-4-27 11:47

我都想知 (聖羅撒) 係咪真係傳聞中咁易扣, 因為聽人講 雖然沙田得幾個位 但都每年 ...

其實佢小學120人,中學150人,小學八成上中學都系96人, 這已經計埋小學自行必入果d,照計九龍城都吾會甘多人選入沙田讀,應該有位的,問題系接吾接受沙田生叩者

我自行有IN, 唔知係咪必入呢  我朋友既朋友話個囡讀梁 成績非頭廿名 兩年前扣到

helencarl1314 發表於 18-4-27 12:19

我自行有IN, 唔知係咪必入呢  我朋友既朋友話個囡讀梁 成績非頭廿名 兩 ...

你自行成績又吾差既話,好大機會已收左,估佢地自行都會先收外人,自己人可以靠派位收番

我囡成績唔算好  唔係級頭  只係中中庭庭 學校話屬於B1  往年只係每年一兩個女仔入
我都唔知係咪沙田區女仔少人揀佢....

helencarl1314 發表於 18-4-27 12:31

我囡成績唔算好  唔係級頭  只係中中庭庭 學校話屬於B1  往年只係每年一兩個女仔 ...

放比沙田少位所以唔敢揀

回覆樓主

仲有邊d學校可以叩門 (B1)?

angiehouse 發表於 18-4-27 12:03

其實佢小學120人,中學150人,小學八成上中學都系96人, ...

你計錯數, 直屬係乙部既85%, 唔係小學部既八成。即係150*0.7*0.85至啱。而且, 直屬用唔完既位, 係俾九龍城, 唔會俾沙田用嚟叩門的。

開放日時校長講過要自行階段有面試過,先有機會可以叩門。

如果跨左網, 即係小學唔喺沙田讀, 但攪珠時改左校網, 咁叫門時可唔可以當外區生?

little_yolky 發表於 18-5-3 10:05
你計錯數, 直屬係乙部既85%, 唔係小學部既八成。即係150*0.7*0.85至啱。而且, 直屬用唔完既位, 係俾九龍城 ...

甘重好,早d知吾洗叩佢,謝謝

Agnetako 發表於 18-5-3 11:13
如果跨左網, 即係小學唔喺沙田讀, 但攪珠時改左校網, 咁叫門時可唔可以當外區生? ...
搞珠時係沙田網, 派既係沙田校, 即係沙田友, 唔係外區生。

不過今年學童回升返, 沙田仲有君子協定嗎?

little_yolky 發表於 18-5-3 11:38
搞珠時係沙田網, 派既係沙田校, 即係沙田友, 唔係外區生。

不過今年學童回升返, 沙田仲有君子協定 ...

其實沙田基本吾計聖羅撒只有12間band1,聖羅撒得幾個位比沙田,又有小學又系九龍城網優先,佢d課程特色又跟沙田既中學有點格格不入

angiehouse 發表於 18-5-3 11:58
其實沙田基本吾計聖羅撒只有12間band1,聖羅撒得幾個位比沙田,又有小學又系九龍城網優先,佢d課程特色又 ...
新界人始終唔習慣單性別學校。

12間B1...........好多喇。

little_yolky 發表於 18-5-3 12:48
新界人始終唔習慣單性別學校。

12間B1...........好多喇。

反而市區好多人揀齋校

gigiyyc 發表於 18-5-3 18:06
反而市區好多人揀齋校
好多好學校都係齋校丫嘛

gigiyyc 發表於 18-5-3 18:06
反而市區好多人揀齋校

供求問題,市區多齋校,自然多人讀,好似沙田大部份由幼稚園到中學都系男女校,學生習慣左男女校模式,吾多慣單一性別學校的,我女選校都是要男女校行先

雖然聖羅撒唔係一線女校,但可能佢都係間有D歷史嘅天主敎女校,D學生係比較書院女,就好似上面有媽咪話,佢同沙田其他學校係有D唔同。沙田多band one學校,band one生超叻會揀沙呂、曾記、沙崇…band one中會揀其他男女校,因為有人唔鍾意齋校,有人驚佢嚴(我完全唔覺佢嚴)……

limehouse 發表於 18-5-4 11:29
雖然聖羅撒唔係一線女校,但無疑佢可能始終係有D歷史嘅天主敎女校,D學生係比較書院女,就好似上面有媽咪話 ...

系,感覺上更加傳統,高年班無視藝堂,吾注重音樂體育,英文就比較好,感覺其他沙田校band1就比較活潑d