用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 兩歲小朋友嚇親可以去邊度拜神/求D咩有幫助? ...
樓主: cammykwong
go

兩歲小朋友嚇親可以去邊度拜神/求D咩有幫助? [複製鏈接]

cammykwong 發表於 18-4-27 09:30
兩歲小朋友嚇親可以去邊度拜神/求D咩有幫助?晚晚半夜起身大喊,要抱,要媽媽,一晚4-5次成晚冇訓!!!
試過7星茶 ...

我女喺13個月大時返playgroup(萬聖節主題,導師將用乒乓球扮既假眼放上自己副粗框眼鏡度扮凸眼睛+專登裂咁笑住咁叫叫我個女望佢)嚇親,超驚戴眼鏡既人(特別驚戴粗框既人)/眼珠比較凸出既人。見到嗰啲人會好驚唔敢望,如果戴眼鏡既人對住佢裂咀而笑更加係驚到癲喊。

最後係皮紋分析師教我播醫學共振音樂RRR951 (mental fear),播左一排後慢慢冇事。

王家爸爸 發表於 18-4-27 12:40
其實小朋友係唔係資優同小朋友容唔容易被嚇親係兩個有關係,但係唔係直接關係既概念。部分資優小朋友真係比 ...

剛同樓主分享阿女小時版嚇親既事。當時我曾向playgroup centre投訴,但得到既回覆係佢地其他學生咁玩法都冇呢個問題,係我個女比較特別。當時我對呢個回覆嬲到震,但當阿女慢慢長大,我地發現原來佢視覺功能好強,好好記性,所以後來才明白點解佢會嚇得咁緊要。因為佢太好記性,所以嗰一幕恐怖畫面深深烙印左喺佢腦中。

P.S. 阿女4歲半,早幾個月前與一位美國心理學博士閒談下她告知我阿女係資優。

回覆樓主:

jumphigh 發表於 18-4-28 11:33
楼主终於等到佢想要的答覆   
講開,我醒起有親戚个仔好驚狗,學 ...

啊,原來有人想搭棚。

Radiomama 發表於 18-4-28 12:10
啊,原來有人想搭棚。
終於明白樓主點解要在這版發貼了,醉翁之意。

jumphigh 發表於 18-4-28 11:33
楼主终於等到佢想要的答覆   
講開,我醒起有親戚个仔好驚狗,學 ...
讀過心理學既都知道,資優測試無可能係9成9準確

scgift 發表於 18-4-28 08:19
我女喺13個月大時返playgroup(萬聖節主題,導師將用乒乓球扮既假眼放上自己副粗框眼鏡度扮凸眼睛+專登裂咁 ...
皮紋分析師,同求神差唔多喎。前一排海關先捉咗幾個,告佢哋觸犯《商品說明條例》。

王家爸爸 發表於 18-4-28 18:33
皮紋分析師,同求神差唔多喎。前一排海關先捉咗幾個,告佢哋觸犯《商品說明條例》。

...

但真的很準

scgift 發表於 18-4-28 18:36
但真的很準
老實講,如果係得既,海關就唔會捉啦!

scgift 發表於 18-4-28 18:36
但真的很準
睇掌、睇相呢啲野,鬼佬點夠中國準?

王家爸爸 發表於 18-4-28 18:43

我冇帶過阿女去睇相睇掌,只係6個月大時去採紋做皮紋分析。阿女越來越大就發現個報告講既真係好準。而且除左萬聖節驚嚇事件外,阿女仲有單大獲野發生過,都係多得個皮紋分析師既建議去播CD解決。

P.S.我女個皮紋分析師真係被海關拉過仲見埋報話佢遺反商品說明條例(聲稱自己係QCF唯一認可的皮紋分析中心)。但咁唔代表皮紋分析係老點喎

王家爸爸 發表於 18-4-28 18:43
以前去學風水命理,師傅話外國palm reading 比中國早及準確。

scgift 發表於 18-4-28 18:59
我冇帶過阿女去睇相睇掌,只係6個月大時去採紋做皮紋分析。阿女越來越大就發現個報告講既真係好準。而且除 ...
皮紋分析其實係鬼佬睇相睇掌,已經有一段歷史(印象中係300年左右),當然無中國嗰啲咁長歷史(3,000年)。不過,6個月大就去做,又有啲奇怪。同睇相睇掌一樣,無兩歲以上,一般都唔會幫你睇。

akys 發表於 18-4-28 22:51
以前去學風水命理,師傅話外國palm reading 比中國早及準確。
即使假設風水命理呢啲野真係準,外國既palm reading都無可能比中國既準確。原因係外國既palm reading係基於睇外國人既經驗,除非你係識中文既鬼佬,否則外國既palm reading一定唔準。

jumphigh 發表於 18-4-28 22:28
你快啲叫佢介绍果个什麼纹分析師啦    唔係又多幾個呢啲無厘頭又有深意嘅帖架喇   ...

我冇諗住推介邊個皮紋分析師喎,我已重點回應左樓主 - 聽mental fear RRR951隻CD, 呢種CD上網search下就會搵到有得賣,冇需要專登去搵皮紋分析師。

王家爸爸 發表於 18-4-29 00:13
皮紋分析其實係鬼佬睇相睇掌,已經有一段歷史(印象中係300年左右),當然無中國嗰啲咁長歷史(3,000年)。 ...

我當時冇研究,有親人話好準,咪去試下。打電話問話最細6個月做得(太細採唔到紋喎)咪去做囉

王家爸爸 發表於 18-4-29 00:18
即使假設風水命理呢啲野真係準,外國既palm reading都無可能比中國既準確。原因係外國既palm reading係基於 ...

阿女歲幾時曾喺公園遇到一位婆婆,當時婆婆主動研究阿女個面相同手仔,同我講話"呢個妹妹不得了呀!你第時食粥食飯靠晒佢呀!" 原來婆婆話佢識睇相喎,但佢呢句金句相信我起碼要等多廿幾三十年才可以認證準唔準

王家爸爸    發表於 18-4-29 16:24

回覆樓主:

現在養小朋友都唔望回報,如果我將來攞筆公積金比佢買樓,咁我第日就真係要食粥囉
‹ 上一主題|下一主題