用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 轉唔轉補習老師好?
go

轉唔轉補習老師好? [複製鏈接]

事緣我2個月前經我女同學仔的媽咪揾到一個網上補習老師,本來都滿心歡喜,亦覺得老師唔錯,因為老師會用role play來吸引小朋友主動說英語,當她知道小朋友在英語方面的表達能力唔得,會先教小朋友writing, 剩餘的課堂才會玩role play, 同一堂亦有教少少grammar, 但今天我要求老師教我女分幾時用in the tree, 幾時用on the tree, 課堂完後,我問返我女,根據我女說補習老師只是跟她說in the tree是入面,on the tree係上面,即時令我充滿疑惑。另外,我要求老師教女女讀英文生字,其中一個是collect, 女女說學校老師教的是有“t”音,但補習老師教的則沒有,令我開始有疑問,究竟繼唔繼續找這個補習老師幫女女補1英文好呢?如果是你,會不會再繼續?
   0    0    0    1

回覆樓主:

老師學歷背景是乜 ?

回覆樓主:

網上補習 ?

assado 發表於 18-4-27 04:01
網上補習 ?

網上補習?係
因為經同學仔媽咪介紹,我無詳細問老師學歷,只知大學畢業

有懷疑咪轉,無commitment.

Yanamami 發表於 18-4-27 07:23
有懷疑咪轉,無commitment.

但怕自己太輕易決定換人,而且女女好鐘意這個補習老師

循例問問學歷,相信老師都唔會介意講,你自己亦可以安心 d。

collect 冇 “t” 音,係老師講解果陣?好多字嘅尾音係談話當中會「吃掉」,後面個 /kt/ 音除非讀單字否則都應該「食音」。on the tree、in the tree,會唔會係女女解釋得唔好(入得唔出得),講唔返完整意思?

咁英文有冇進步、願意開口講多左英文?如果有的話,畀我都會試多幾堂先,難得唔抗拒。如果真係覺得唔妥就換。

1998Ruby1998 發表於 18-4-27 07:59
循例問問學歷,相信老師都唔會介意講,你自己亦可以安心 d。

collect 冇 “t” 音,係老師講解果陣?好多 ...

老師教讀collect shell, 呢個情況,食咗尾音算唔算正常?
另外,in the tree和on the tree的問題,我自己再問問老師
就係老師氹到阿女講英文,女女又好驚老師唔教佢,所以我先煩到要開post問

雖則是同學媽咪介紹,但循例都要問下學歷和經驗,你也可再問問哪位家長,她介紹得你也應該知卦,她的小朋友也是請哪位老師嗎?

happyangel2 發表於 18-4-27 10:16
雖則是同學媽咪介紹,但循例都要問下學歷和經驗,你也可再問問哪位家長,她介紹得你也應該知卦,她的小朋友 ...

是呀!介紹我的家長的小朋友都是找那位老師補習
放心啦!我會問架啦!

回覆 Sappy_Kerry 的帖子

collect shells 畀我都係食 t 音,有 d 人會食埋個 k。如果係 collect some shells 的話,就一半一半未必食音,但係多數都係 t 食音。
‹ 上一主題|下一主題