用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升中電腦
go

升中電腦

小朋友升中學,會從新裝-部新電腦,請問有什麽必需電腦軟件到中學係會學到和應用的?我想裝入部新腦到

zitaeric 發表於 18-4-26 19:47
小朋友升中學,會從新裝-部新電腦,請問有什麽必需電腦軟件到中學係會學到和應用的?我想裝入部新腦到
...

Office一定要

回覆樓主:

office

成日要做power point, word就要做report!!

另外經常上網揾資料, 所以部腦要快。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

^曾小姐^ 發表於 18-4-26 20:10
Office一定要
最好有,但係又唔一定,小朋友多數用google doc,因為需要同其他同學一齊改同一份文件。

醒目開學勳章 王國長老

王家爸爸 發表於 18-4-27 11:08
最好有,但係又唔一定,小朋友多數用google doc,因為需要同其他同學一齊改同一份文件。 ...
以我囡學校為例, 印出黎既 format 一定要係 google doc 既 format, 唔好諗住用 word 或 excel 執靚份野, 會係打回頭重新印過.

所以我囡係屋企無用過 office 黎做功課, 全部都係用 google doc, 仲要係用手機做, 佢部電腦係 "封塵進行中".

claudiayumt    發表於 18-4-27 15:52
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

Office!仲有我記得 ICT 課有學 Photoshop、Office Visio (整 floor plan、組織圖)、Dreamweaver(整網頁)。

我間學校就冇要求 Google doc,多數要求列印出黎 submit,不過 group project 就好多人傾向用 Google doc,可以同時間係同一份文件到打字。

回覆樓主:

真係吾簡單,買边種printer 比較適合
妹妹豬 齊來做個好朋友)

1998Ruby1998 發表於 18-4-27 18:38
Office!仲有我記得 ICT 課有學 Photoshop、Office Visio (整 floor plan、組織圖)、Dreamweaver(整網頁 ...

係 Google doc 依几年學校新興
所有group project 都機要用
連大女一段 temp contract 都要同老細
用google doc 做野

王家爸爸    發表於 18-4-29 20:46

回覆樓主:

吾該哂各位

miriam 發表於 18-4-27 13:55
以我囡學校為例, 印出黎既 format 一定要係 google doc 既 format, 唔好諗住用 word 或 excel 執靚份野, 會 ...
寫幾句,或者係一般簡單既校對,好多時都係用手機做。新趨勢,小朋友適應得快,我反而唔適應。

醒目開學勳章 王國長老

王家爸爸 發表於 18-4-29 20:48
寫幾句,或者係一般簡單既校對,好多時都係用手機做。新趨勢,小朋友適應得快,我反而唔適應。

...
佢做得不知幾快手, 除左要我同佢 print 既野會用我部電腦搵資料外, 其餘全部用手機做 google doc

王家爸爸    發表於 18-4-29 21:48
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

好老實, 屋企有電腦, 有 office 既唔使專登裝過部畀小朋友.

好多學校都用 google classroom, 乜都係用 google, 真係要買機.......開學後先搞都未遲.

好先進!! 長知識了, 睇完真係覺得自己好老, 勁OUT!!!
希望每天開心渡過 ;-)

miriam 發表於 18-4-29 20:56
好老實, 屋企有電腦, 有 office 既唔使專登裝過部畀小朋友.

好多學校都用 google classroom, 乜都係用 goo ...

係呀,而家唔興用   MS ffice 㗎啦!我女學校用啲  apps 令我大開眼界: edpuzzle, schoology, kahoot, google classroom, venngage...

醒目開學勳章 王國長老

YolandaTam 發表於 18-4-30 01:54
係呀,而家唔興用   MS ffice 㗎啦!我女學校用啲  apps 令我大開眼界: edpuzzle, schoology, kahoot, go ...

作曲作詞有個五線譜 software,畫圖修圖唔係用 photoshop,剪片又有 apps,屋企部電腦除左 print 野等於廢既。

miriam 發表於 18-4-30 06:04
作曲作詞有個五線譜 software,畫圖修圖唔係用 photoshop,剪片又有 apps,屋企部電腦除左 print 野等於廢 ...

吾好意思,我對這方面好out, D apps 裝起边?電話?

回覆樓主:

學校到会教哂用這些 apps, 还是自已出面学

zitaeric 發表於 18-4-30 18:18
學校到会教哂用這些 apps, 还是自已出面学

後生仔女用新科技係唔駛人教 ge......

醒目開學勳章 王國長老

YolandaTam 發表於 18-4-30 19:38
後生仔女用新科技係唔駛人教 ge......
自會有專人指導, 慳返唔使買 ms office 既錢, 幾好架

miriam 發表於 18-4-30 21:02
自會有專人指導, 慳返唔使買 ms office 既錢, 幾好架

我女係自己摸摸吓就識,而家我玩 apps 遇到問題都係佢指導我㗎。 有時真係...唔認老唔得呀!