用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無細B考慮重讀K3做超大B
樓主: tc78
go

有無細B考慮重讀K3做超大B  

1162694sd 發表於 18-12-10 14:42
其實小朋友發展吾同,真係有好多小朋友年尾出生好細粒,學習同小肌肉真係跟得慢,如果考名私小,就變差距很 ...
我女,上年10月11月考小時寫字,b同d,p同q成日調轉,最尾得一個offer。來到叩門的大半年後,忽然神勇好多,自問這半年都正正常常過,完全就是個小朋友大啦,學習能力語言能力都發展出來了。於是,今年細佬面對報PN定K1時,毫不猶豫PN咯。
但K3 repeat就不會,我女幼稚園有同學repeat,我女都問不會悶麼?小學幾好玩啊!

If it’s a boy, to be honest I would rather him be Big boy, as in general boys’ development is less advanced than girls. One year doesn’t make much difference when you are older, but when we are talking about young kids, one year makes a huge difference.

回覆樓主:

其實學習是終生的,何必急入小學?

可以享受多一年kg的學習,找緊興趣,絕對是好事。

chinglong231    發表於 18-12-12 12:05

識人,男仔repeat K3, 上年仲係好BB款,全軍覆沒,今年考直私成績好好。男仔一年後變化可以好大,成熟好多。所以純講小一面試,細仔Repeat係多咗機會。

回覆樓主:

冇錯,其實無須理會其他人講大b定細b, 細b發展進度麻麻地,咪repeat囉,至於repeat k1定k3, 冇所謂,有d細b一考就考到心儀幼稚園,咪照讀k1囉,點知讀落去,發展都較慢而考吾到理想小學,咪plan repeat k3囉

1162694sd 發表於 18-12-10 17:13
冇錯,其實無須理會其他人講大b定細b, 細b發展進度麻麻地,咪repeat囉,至於repeat k1定k3, 冇所謂,有d細b ...

Deleted

1162694sd 發表於 18-12-10 17:13
冇錯,其實無須理會其他人講大b定細b, 細b發展進度麻麻地,咪repeat囉,至於repeat k1定k3, 冇所謂,有d細b ...
其實最好k1前決定,當然一兩歲又未必看到是龍定蟲

MrBeast 發表於 18-12-10 18:03
其實最好k1前決定,當然一兩歲又未必看到是龍定蟲

我囡就係龍與蟲中間,原本plan左做龍,點知自行抽中做蟲,而家會吾讀k3做番細b讀p1

回覆 1162694sd 的帖子

之前也爭扎repeat
但沒有repeatk3出去考下試试
細B也考到2間私小
自行也中心水

所以人算不如天算

dr.gigiwong 發表於 18-12-10 18:28
回覆 1162694sd 的帖子

之前也爭扎repeat

若果細B 跟學校課程唔輕鬆
REPECT 會令小朋友 更易成長, 增加自信..   

1162694sd 發表於 18-12-10 18:06
我囡就係龍與蟲中間,原本plan左做龍,點知自行抽中做蟲,而家會吾讀k3做番細b讀p1
...
咁吾讀K3,你會點樣幫佢順利過度上小一呀?

honeymelonkids 發表於 19-1-2 21:53
咁吾讀K3,你會點樣幫佢順利過度上小一呀?

Delete