用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無細B考慮重讀K3做超大B
樓主: tc78
go

有無細B考慮重讀K3做超大B   [複製鏈接]

piyohk 發表於 18-4-29 19:44
今年有人以超大B考取co-ed小一位,往年是自行+15間直私全軍覆沒。這會不會是一個很吸引的成果!但別人的成 ...
係EK睇得多呢d会中毒……

Yanamami 發表於 18-5-5 19:51

可惜這是真人真事⋯主人翁是去年二月話抽12男校(住東區報灣仔),五月卻突然話沒有參加大抽獎;而今年重讀k3的九月超大B!

利申:個人反對出此下策,除非老師說孩子跟唔上進度。

如果不是跟不上而要留班,自製留班有時是減少小朋友日後被選拔代表該級出外參與比賽的機會的,因為有些比賽是要該年度1至12月出生的同學才符合資格的。

Anniemun 發表於 18-5-6 09:59
如果不是跟不上而要留班,自製留班有時是減少小朋友日後被選拔代表該級出外參與比賽的機會的,因為有些比賽 ...

咁跟年齡參加咪可以,whats the problem?  Other than 中小學組別,但去到6年級尾,應該影響唔大,願聞其詳

MrBeast 發表於 18-5-6 10:16
咁跟年齡參加咪可以,whats the problem?  Other than 中小學組別,但去到6年級尾,應該影響唔大,願聞其 ...

有些選拔賽不是跟年齡,例如今年選拔中學的同學,中1同學是2005年1至12月出生的,如果重讀同學是2004年12月或以前出生的話,讀中1,就不符合資格了。2004年組別是中2學生,同學讀中1,亦不符合參加2004年出生的中2組。當然,我只是提醒家長這點,如果這不是考慮因素,重讀不是問題。

Anniemun 發表於 18-5-6 10:30
有些選拔賽不是跟年齡,例如今年選拔中學的同學,中1同學是2005年1至12月出生的,如果重讀同學是2004年12 ...
有需要去平機會平反

如有些大型數學比賽,大家同分,會把出生日期最後的同學排名排在最前,最影響係年頭出生的同學,明明同人地一樣分,但永遠無法在此類比賽取第一名。公平與否,大家可以思考下。

MrBeast 發表於 18-5-6 10:38
有需要去平機會平反

為什麼要平反?

但這是遊戲規則,如選美比賽,(1)男孩子不能參加選美,(2)大了1日就是大了1日,不附合遊戲規則就是不合資格。

平反的原因就是「為什麼不能?不公平?」

Anniemun 發表於 18-5-6 11:02
如有些大型數學比賽,大家同分,會把出生日期最後的同學排名排在最前,最影響係年頭出生的同學,明明同人地 ...

係㗎! 某年我仔參加比賽, 攞到季軍, 後來校長話我知原本季軍係2個同分, 因為阿仔年尾出世, 所以季軍比佢攞左, 可以上台接受頒獎
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

piyohk 發表於 18-5-6 17:20
為什麼要平反?

但這是遊戲規則,如選美比賽,(1)男孩子不能參加選美,(2)大了1日就是大了1日,不附 ...
跟年齡就得,唔使分中幾

其實好像校際音樂節,高班低班同學都可以報同一級比賽,這些比賽又不能單用年齡來分的。又好像家長把細b 做成超大b 報小學一樣,對該年的細b 也可說不公平,有得必有失。

勝  在 有選擇

吳婉琳 發表於 18-4-29 15:27
不如現在努力裝備小朋友,直接考p2插班!
應該會比repeat來的好!

agree

k3先repeat 係自暴其短,D小學唔係傻。。

cant agree more

staribi 發表於 18-12-10 01:33
k3先repeat 係自暴其短,D小學唔係傻。。
depends on how u look at it.
1 神校都有收repeat k3/p1 生,唔通係傻校?
2 若由由k1 便做大,咁又係咪自暴其短?
3 老師不是聖人帶有色眼鏡的確無奈,但面試人山人海你估佢是否一定察覺到 ?

chinglong231    發表於 18-12-10 12:08

無一間小學问過我仔点解repeat

呢樣嘢唔涉及公唔公平,如果要講唔公平,咁12年9月同13年12月的小朋友應考同一年的小一直私,差一年三個月又好公平?只是規則同機會成本問題,唔係公平問題。

MrBeast 發表於 18-12-10 08:34
depends on how u look at it.
1 神校都有收repeat k3/p1 生,唔通係傻校?
2 若由由k1 便做大,咁又係咪 ...

事實上,神校大B超大B佔多。

回覆樓主:

其實小朋友發展吾同,真係有好多小朋友年尾出生好細粒,學習同小肌肉真係跟得慢,如果考名私小,就變差距很多,咁家長repeat都係啱嘅,我姨娚仔就係12月31日b, 當年佢屋企冇同佢做超大b, 佢小學追吾掂,但學校又冇留佢班,佢大左講番,完來細過好多同學仔哈佢,好慘㗎
‹ 上一主題|下一主題