用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請指教禮賢 VS 迦南
樓主: babebobo
go

請指教禮賢 VS 迦南

回覆 jadenhayden 的帖子

見到你既回覆,想請教一下你
明我(已收), 培道(waiting),禮賢(waiting)

男仔,活潑好動,硬頸
N 班老師話佢係學校聽老師話,鐘意學習,
但學習能力未算特出

你覺得邊間比較合適?

目標新油天(因為近,同20分係手)

jadenhayden 發表於 18-5-31 00:35

其實我細仔嗰時因爲搬屋先轉去迦南

好多謝你嘅分享呀,我囡嚟緊讀窩打老道迦南N,一直擔心有冇選錯,因為有好多非迦南用家嘅朋友話唔好,但我亦同時睇到有用家讚好!
而家睇完你嘅分享我好安心放下心頭大石!謝謝

回覆 JasmineBBB 的帖子

還有一個選校方法是透明度,哪一間願意在整個學習階段透眀d給妳了解仔女在校的情況已說明很多嘢。
另外, K2&K3哪一間插班難度高d亦反映一些狀況。

除非妳心儀的幼稚園是PN/N和K1/K2很有升讀上的聯繫,PN/N班適合與否都是一年內有彎轉的事。

JasmineBBB 發表於 18-6-24 00:51
好多謝你嘅分享呀,我囡嚟緊讀窩打老道迦南N,一直擔心有冇選錯,因為有好多非迦南用家嘅朋友話唔好,但我 ...

放心,窩迦好好
我係用家,老師,ee,校車都好好
行政好,我仔學習自理叻左
家長群好好,正常無怪獸

babebobo 發表於 18-6-25 08:16
放心,窩迦好好
我係用家,老師,ee,校車都好好
行政好,我仔學習自理叻左

原來你都是窩迦用家,真係好啦,其實窩迦開班少我想搵多啲用家分享都難,如果九龍塘這邊我最常聽都是金迦用家分享,始終校舍大班數多自然多用家。
聽完你咁講我對窩迦有信心嘅:)現在轉了學券可做backup都幾好

揀迦南之前成日聽其他家長講話迦南好商業化嗰時N班有啟思、THINK同迦南三個offer,考慮到地點遠近,老師面試時有冇愛心,同埋我老公最concern嘅衛生問題,最後揀咗迦南
而家讀咗一年,我覺得所有嘢都好滿意,囡囡好鍾意返學,更加唔明所謂「商業化」係咩意思
如果唔係心儀半龍嘅禮賢,真係唔捨得轉嘅

FCBS 發表於 18-6-25 05:46
回覆 JasmineBBB 的帖子

還有一個選校方法是透明度,哪一間願意在整個學習階段透眀d給妳了解仔女在校的情 ...

謝謝你嘅指教,所以今年我都會照報定幼稚園去in吓做後備,雖然呢間迦南有K做backup但如果pn呢一年小朋友讀得不愉快,起碼我都仲有其他幼稚園可轉。

FCBS    發表於 18-6-25 18:07

回覆樓主

嚟緊會讀窩迦K1,聽完你哋分享好開心無簡錯學校

JasmineBBB 發表於 18-6-25 12:29

原來你都是窩迦用家,真係好啦,其實窩迦開班少我想搵多 ...

其實我N同K都考好少學校,一隻手數哂
窩迦N個時誤打誤撞報左,interview之後成為我首選,點解咁好都要報其他K, 係因為當初講明唔會guarantee 升k,所以先報其他學校做backup。最後因爲考慮升小一既煩惱,所以先改轉禮幼~
其實十萬個唔捨得
因為我小朋友返學好開心
好鍾意返學
呢個係好重要的!

babebobo 發表於 18-6-26 07:48
其實我N同K都考好少學校,一隻手數哂
窩迦N個時誤打誤撞報左,interview之後成為我首選,點解咁好都要報其 ...

我又N報得唔多,咁啱當時interview仲要撞時間,唉~本來想放棄唔in窩迦覺得收嘅機會微,最後我都博一博,放棄咗另一間唔去in,我地in完窩迦真係有驚喜,我同老公好鐘意呢間學校,連我囡當時咁細都識得話鐘意,所以收到offer嗰一刻真係好似中咗獎一樣好開心

嚟緊幼稚園我都學你一樣,唔會報太多,主要報半龍校,唔收就算,但係我想問一問你當年原校升K%高唔高呀?

jadenhayden 發表於 18-5-17 07:48
迦南課程係同小一課程好接軌的!
因為我兩個小朋友係讀唔同嘅幼稚園
大仔讀嘅係傳統名幼

May I know which kindergarten did your elder son go to?

JasmineBBB 發表於 18-6-26 09:49
我又N報得唔多,咁啱當時interview仲要撞時間,唉~本來想放棄唔in窩迦覺得收嘅機會微,最後我都博一博, ...

都算高,唔係太大問題都會收番~

babebobo 發表於 18-6-26 12:38
都算高,唔係太大問題都會收番~

咁就好啦多謝你嘅解答,我都可能會報埋禮幼:)

lazycat317 發表於 18-5-17 13:38
同樓主一樣,迦南N班,禮賢收咗K1
我都果斷揀禮賢,因為有半龍,個心會定少少
最怕考直資考唔到,又抽埋啲 ...

請問係邊一間迦南?除咗正校之外邊一間分校比較好,老師有愛心同埋校舍比較大

lamwater2302 發表於 18-7-4 08:12
請問係邊一間迦南?除咗正校之外邊一間分校比較好,老師有愛心同埋校舍比較大
...
麗港城,校舍唔算大啦,但老師OK小朋友返得好開心

回覆 lazycat317 的帖子

番左學短短4日已經好應同你既講法, 迦南比我預期好...小朋友第一日番來已經識企係度痾WEEWEE, 平時屋企一直都係坐, 所以一定係老師/嬸嬸教佢, HAHA

回覆 nataliE228 的帖子

滿意就好了,我覺得外間對迦南可能有誤解,我自己做過用家,真係覺得唔錯

回覆 lamwater2302 的帖子

我見九龍塘好似有兩間迦南
咩名係屬於正校?
https://www.cannan.edu.hk/zh-HK/%E5%85%A5%E5%AD%B8%E7%94%B3%E8%AB%8B/

1. 九龍迦南中英文幼稚園
2. 迦南幼稚園(九龍塘)

catherine88 發表於 18-4-29 00:31
上年我都同你一樣十五十六
最後我揀咗禮賢,主因係想買一個禮小嘅保險,加上因為囝囝PN喺迦南成日都話唔返 ...
你好呀, 介唔介意分享下"囝囝PN喺迦南成日都話唔返學"係邊一間分校呀?? thanks

babebobo 發表於 18-4-26 12:15
而家係迦南n班,有禮賢offer
想大家指教分享應該簡邊間好
Target 津小,禮小

禮賢唔係12先開始in? 有Offer?