用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 Piano Scales Practice
go

[音樂] Piano Scales Practice [複製鏈接]

想請教你們琴老師有沒有方法令小朋友容易記? 老師叫他記手指住位很困難去記一抽數字(NO FORMULA)!!!! 有沒有聰明一點的方法.
   2    0    0    0

我個記音無問題,係記指法唔肯跟,老師話佢次次彈法都唔同

回覆 LeeCC 的帖子

佢都叫勉強彈啱音, 但指法錯, 以前二級好易,而家4級佢好困難

回覆樓主:

慢慢練,跟跟吓就得。考scale係咁,唔可以隨意彈。

Jane1983 發表於 18-4-26 13:14
慢慢練,跟跟吓就得。考scale係咁,唔可以隨意彈。

係呀,唯有勤力練

Jane1983    發表於 18-4-26 14:33

happpy 發表於 18-4-26 11:28
回覆 LeeCC 的帖子

佢都叫勉強彈啱音, 但指法錯, 以前二級好易,而家4級佢好困難 ...

老師話五級或之前,指法少許錯考試都或者可以過到骨,六級以上指法一定要全對的,無得馬虎過,因為六級以上的scale,指法錯,根本唔會彈得順,所以只系記到音系唔夠

初頭睇住譜,跟著上面的指法練,慢慢就會掌握到,練得多就會熟,熟了自然會背(音+指法),未必要硬記的,當然人人學習方法和過程可能會有些不同,最後還是要靠自己(和媽媽)摸索下。加油!

回覆樓主:

雖然講明錯指法是不會扣分(正確啲講係,不規定一定要跟書上的建議指法),但如果亂轉指法,未必彈到要求的效果和達到速度或技巧,所以作為老師,我一直都建議學生跟書上的指法練。而且彈琴有所謂muscle memory,練得多自然熟,手指肌肉憑記憶自動自覺彈出來,所以有固定指法練習會事半功倍

回覆 sabatini 的帖子

是不是要望住譜彈好多次啱手指, 自然到不望譜都自然彈得到? 我個囡成日心急, 未背到就閂埋譜係度自己估估吓

happpy 發表於 18-4-27 08:29
回覆 sabatini 的帖子

是不是要望住譜彈好多次啱手指, 自然到不望譜都自然彈得到? 我個囡成日心急, 未背到 ...
是,初頭未熟指法可以彈慢少少,正如樓上講,用固定指法練習會事半功倍,不過小朋友通常都是咁心急的。

helenngmusic 發表於 18-4-27 09:59
回覆 happpy 的帖子

其實係有fomula的。scale不是死背,而是有數計的。2個黑鍵3個黑鍵的排列,配合手指轉 ...

yes,老師就係教過類似的方法,不過我唔識琴,聽完唔知佢講咩

回覆 helenngmusic 的帖子

謝謝你專業的意見, 除了2,3手指彈黑鍵外,還有其他規則嗎?

回覆 helenngmusic 的帖子

thanks you so much!!

其實,我個仔初學琴時,大約4歲,聽過老師的一個準備考六級的學生彈scale,佢會在家自己彈,會話D 系甘,C 系甘,如此類推

我同老師講,老師試佢,話佢音岩曬,不過無指法,老師亦有得佢自己彈來玩。

到後來轉老師,正式學scale的時候,因為要跟指法,就慘了

helenngmusic 發表於 18-4-27 14:03
4歲聽到一條scale已經好叻,不過始終要解釋竅門始終較難理解。長大後理解當中奧妙要改其實都唔係難事,始終 ...

經過努力,兩次考試scale只扣1分,現在再學上去,已經好好多了
‹ 上一主題|下一主題