用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 鋼琴練SCALES
go

鋼琴練SCALES

想請教你們琴老師有沒有方法令小朋友容易記? 老師叫他記手指住位很困難去記一抽數字(NO FORMULA)!!!! 有沒有聰明一點的方法.

happpy 發表於 18-4-26 09:55
想請教你們琴老師有沒有方法令小朋友容易記? 老師叫他記手指住位很困難去記一抽數字(NO FORMULA)!!!! 有沒 ...
次次落堂返屋企都彈到喎。上堂練多幾次得唔得? 抑或小朋友太細個?

我之前考 Scales 19/21,係唔跟指法,邊隻手指掂到就繼續彈。老師鬧過,不過我 d 手指唔聽話,有 d 位應該用中指轉,但係我覺得無名指轉先舒服。

後來我有問過其他教琴嘅老師,佢地話呢 d 「極力推薦+多人適合」嘅指法,總會有一兩個「怪胎」係跟唔到。不過只要唔係太偏離原本指法,佢地都話 OK 可以收貨。
唯有就係多練習,如果真係有一兩個位係練極都係「錯手指」,咁就將錯就錯,努力練好自己套「獨門指法」。考官應該唔睇指法,只會聽你是否彈錯(至少我份成績單考官冇提過任何關於指法嘅問題)。如果偏離太多,每次彈都「斷」,咁就唯有跟返個標準指法,每幾個音重複練習。老師話有 3 個基本原則:1. 唔好用拇指彈黑鍵,2. 唔好手指尾轉 3. 右手唔好用無名指同拇指開始彈。我估計樓主小朋友係 2 呢個問題?

1998Ruby1998 發表於 18-4-26 14:49
我之前考 Scales 19/21,係唔跟指法,邊隻手指掂到就繼續彈。老師鬧過,不過我 d 手指唔聽話,有 d 位應該 ...

仔考三級和五級的scale都只系扣左一分,都係有少少位指法未跟足,老師都放過佢,但由六級開始,老師一粒音都唔放過,無情講,一定要跟

little_yolky 發表於 18-4-26 14:26
次次落堂返屋企都彈到喎。上堂練多幾次得唔得? 抑或小朋友太細個?
二年級, 不太細卦~~~

little_yolky    發表於 18-4-26 15:19

happpy 發表於 18-4-26 09:55
想請教你們琴老師有沒有方法令小朋友容易記? 老師叫他記手指住位很困難去記一抽數字(NO FORMULA)!!!! 有沒 ...

我記得仔學五級時,老師有講過一些規則,類似樓上講1手指不可以彈黑鍵,唔知彈咩指後,就要用咩指轉,ascending要點轉,descending要點轉,當時老師話,跟住呢d 規則,到八級都合用

不過老師教就教左,小朋友有幾聽話就真係睇人啦

回覆樓主

ch-cheung 發表於 18-4-28 16:18
老師教唱,唱多幾次就識背

好奇一問,點唱呢?CDEFG甘唱?還是drmfs 甘唱

IloveJJ 發表於 18-4-30 10:45
指法係基本,學完第時再彈其他歌,會識點「轉手」,如果唔跟,會轉得唔順唔靚。
其實個指法唔難喎,不斷練 ...

你甘講,我又記起老師每次教新歌,彈之前都突擊測驗,問阿仔呢首歌系乜key?彈個scale 黎睇下。或者中間呢度有乜乜appregio ,彈黎睇下先。指法錯左,返去改正,再練,下次再考你。