用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 功課壓力
樓主: chowyikwan
go

功課壓力   [複製鏈接]

洋蔥頭媽咪 發表於 18-5-25 09:36
你囡囡都是自律性強嘅叻女,所以唔駛擔心。我仔上小一時成績的確比人弱,只在中游,但另一方面佢自理/自信 ...

叻女就無佢份, 當年佢都有一段黑暗日子.......

不過, 佢自律同自學性強係真既, 我就衰到無慢慢放手, 基本上係小一就完全放手(其實幼稚園都無接過手 ), 真係捱到小三先初露曙光架。但响過程中, 就好明顯係一年比一年好的, 所以仍然係放心的。

今年終於呈分喇, 開學以嚟唯一要同佢講既係:放鬆D, 唔好咁搏, 小心身體。
我諗, 以佢既學習態度, 應該入到咩學校都唔會好大問題吧。剩返落嚟, 只係大人既面子工程啫, 呢樣嘢我好睇得開既。

Sandylam858    發表於 18-5-28 17:19
洋蔥頭媽咪    發表於 18-5-25 11:28

小華媽媽 發表於 18-5-25 09:40
升中叻都要有資質才行,不是個個可以漸入佳境㗎!

升中叻比在幼稚園叻有用好多, 吾好贏起跑線而輸終點。

assado 發表於 18-5-25 10:04
升中叻比在幼稚園叻有用好多, 吾好贏起跑線而輸終點。

讀書其實某程度上是講資質,身邊不少由細個一路叻到大學,做埋專業人士,所以因人而異。
如果資質不好,高小可能已不行,莫講中學!
也因這樣,所以覺得讀學券kg都一樣ok, 不一定要讀名幼。幼稚園冇得話叻唔叻因為好多kg冇考試!

IloveJJ 發表於 18-5-25 10:01
指引應該唔一定要跟,只係家長一廂情願。我細仔都係講學卷幼稚園,一樣要默書考試,反而大仔嗰間非學卷, ...

果篇默書又吾算好難, 3-6月, 有4個月時間, 英文得幾個生字, 不過, 好幼兒教育理念就吾係甘, 可能為滿足部分怪獸家長的要求。

小華媽媽 發表於 18-5-25 10:07
讀書其實某程度上是講資質,身邊不少由Kg一路叻到大學,做埋專業人士,所以因人而異。
如果資質不好,高小 ...
不一定的, 因為你講由頭叻到尾的只係小數, 大部份小朋友都係中庸之資, 點樣可以脫穎而出, 就要靠自身既努力同師資了。所以, EK家長點解咁緊張小朋友升中, 咪係師資囉。

小學階段, 見小朋友成績唔好, 唔一定係資質問題, 可能係唔適應小學教育, 或老師既教導方法而已。上到中學遇到好老師, 又係一條好漢。不過, 好多小朋友小學時因為讀得唔好, 搵唔到出路, 响學校俾老師、同學睇唔起, 返到屋企又日日俾阿媽鬧, 六年日日都係咁, 一年365日, 再加潤年 365X6+1=2191日, 經過二千多個日子以後, 大部份小朋友都謝咗, 上到中學根本唔想再讀。如果經過二千多日, 上到中學仍然有學習興趣既, 呢個真係強者, 他日必成大器。

assado 發表於 18-5-25 10:10
果篇默書又吾算好難, 3-6月, 有4個月時間, 英文得幾個生字, 不過, 好幼兒教育理念就吾係甘, 可能為滿足部 ...

對呀,如果有閱讀習慣,果啲dict不深,我見身邊同一Kg小孩子都可每天閱讀一至兩本書,只K1-k3已看幾百本,K3大多數孩子已可自己閱讀以及愛上閱讀,不會只靠默果少少字學中丶英文。
培養閱讀我覺得不是滿足怪獸家長,好多國際學校學生都愛閱讀,睇得多識字多,默書已不再是難事。

小華媽媽 發表於 18-5-25 10:18

幼稚園小朋友可以隨手朗讀一本簡單的中,英文圖書, 比識默書更會有用。

assado 發表於 18-5-25 10:26
幼稚園小朋友可以隨手朗讀一本簡單的中,英文圖書, 比識默書更會有用。

如果學校已培養到小朋友自己可睇書,但學校要默書,讀得這間都要跟㗎!的確不少人兩樣都做到,但唔覺好辛苦喎!其實幼兒師資都幾重要!

IloveJJ 發表於 18-5-25 10:37
我就覺得幼兒可否自己讀書,要靠家長多過學校。學校最多一星期要你讀一本,做下閱讀報告咁,其實作用不大 ...

學校加家長。因為有閱讀獎勵計劃,所以學校老師都有作用㗎!

IloveJJ 發表於 18-5-25 10:29
所以我一定唔會俾幾千蚊讀幼稚園
又唔一定喎,我大仔N年前都係讀2千幾蚊嘅幼稚園,當年就係貪佢冇乜功課,老師照顧得好啲、少壓力愉快學習。不過到細仔時發現原來學券幼稚園反而更好。

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 18-5-25 09:08
奇怪, PLK係學卷幼稚園, 教育局指引係幼稚園唔可以有默書、測驗、考試, 所以學卷幼稚園都會跟指引, 點解你 ...
我認識嘅plk kg係無默書測驗考試,可能網友嗰區比較谷

IloveJJ 發表於 18-5-25 12:02
我覺得幼稚園係返去玩,學下自理同享受下群體,乜幼稚園都無所謂,所以我一定唔會俾幾千元去讀   ...

Agree

IloveJJ 發表於 18-5-25 12:02
我覺得幼稚園係返去玩,學下自理同享受下群體,乜幼稚園都無所謂,所以我一定唔會俾幾千元去讀   ...
但我覺得kg又唔止返去玩咁簡單,kg 係教導小朋友學習自理/群體生活,培養自信及態度嘅重要時刻,所以有愛心嘅老師對小朋友影響可以好大,見過有部分名幼老師態度麻麻地,所以選校時都要留意。

IloveJJ 發表於 18-5-25 13:33
我咪講咗係返去玩,同埋學自理、享受群體囉?但呢啲同幾錢學費無關架嘛!
...

我係指你話讀咩幼稚園都冇所謂,但我覺得揀幼稚園係有所謂,老師質素係有須要留意。
Anyway .. 唔再回你啦 !

‹ 上一主題|下一主題