用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 功課壓力
樓主: chowyikwan
go

功課壓力   [複製鏈接]

我2個仔因為個姓都多筆劃, 改名我同老公都想找些少筆劃的字, 終於成功, 中間的字可以做到.  依家考直私小學K2要寫名, 複雜的都幾難識寫.  

我2個是私立幼稚園, K3中文同一般P1的課程都接軌.  唔多抄寫同默, 重主動學習認字看書. 有好有唔好, 上小 學如傳統多默的都要適應一下. 英文因為幼稚園都算注重, 所以入左重英文的小學都很OK.   所以我覺得幼稚園都不可以太淺, 只是將壓力堆在P1上.

小華媽媽 發表於 18-5-24 13:35

PLK kg K3 默書內容(3-6月)
見倒呢編默書真係覺得課程唔算淺喎!
我仔細時讀 happy school .Kg 未默過書,功課亦唔多,當年升小時都刻意揀啲少測考,少抄寫嘅學校。但不得不承認,happy school 小朋友升小學初頭一定冇人地成績咁好,底子一定冇別人咁強,所以好睇家長要求啲咩,要有心理準備抵唔抵受得住。我自己就不太介意小朋友初小時成績,初小以培養自理及良好學習態度為主,比時間小朋友慢慢打好底子。

洋蔥頭媽咪 發表於 18-5-24 23:35
我仔細時讀 happy school .Kg 未默過書,功課亦唔多,當年升小時都刻 ...

默書對考小一作用不大 (但自己名字要識寫/串), 小朋友有良好中, 英, 普 聽/講/讀/能力, 會對考小一/升上小一好有幫助。
太深的幼稚課程, 令小朋友不明白/跟不上, 會導致小朋友對學習失去興趣。

assado 發表於 18-5-25 01:26

默書對考小一作用不大 (但自己名字要識寫/串), 小朋友有良好 ...
個人覺得學習係須要持久耐力,所以從小培養良好學習態度及自學能力,遠比只為追成績重要得多,如何選擇好睇家長心態,選校最重要與家長理念相近。但現實中的確唔少kg/初小學生家長頃向著重成績行先,迫小朋友追趕,令孩子錯過了培養能力嘅時機。

assado 發表於 18-5-25 01:26

默書對考小一作用不大 (但自己名字要識寫/串), 小朋友有良好 ...

但眼見PLK kg上傳統小一,都讀得不錯,不少在前列位置,因為基礎好,或者個別某一間吧,其他就不清楚,因保記kg課程循序漸進,不覺催谷。見到超細B都跟到,老師有心機,K1一班三位老師一齊入課室教, 班主仼就跟三年。

洋蔥頭媽咪 發表於 18-5-25 08:13
個人覺得學習係須要持久耐力,所以從小培養良好學習態度及自學能力,遠比只為追成績重要得多,如何選擇好睇 ...

非常同意,我舉一個具體例子,朋友個仔K3已背乘數表,仲知道三角形既面積係底x高/2,但點解要㡳x高?點解/2,佢就完全唔明,咁樣靠記去學數,係用錯方法,其實好多補習既老師都係咁教,小學仲可以以此方法去取得好成績,到中學就大件事,但孩子已習慣用錯既方法學,難改矣。學習係需要配合孩子心智的成熟度。

haihaimom 發表於 18-5-25 08:32
非常同意,我舉一個具體例子,朋友個仔K3已背乘數表,仲知道三角形既面積係底x高/2,但點解要㡳x高?點解/ ...

同意,要理解才可學到。不過想講是現今大部分中學生不喜閱讀,所以不會讀得好。
而上述那間PLK kg推中丶英閱讀好成功,所以學生自小培養閱讀習慣(當然要家長配合),以致學生即使越來越高班,因為有閱讀的習慣,學生語文好,成績也不會差得去邊!數學科反而可補習可急救,而語文基礎卻不是一朝一夕,是由kg年代就要養成閱讀的習慣,這樣學習才事半功倍!語文好就著數!

小華媽媽 發表於 18-5-25 08:45
同意,要理解才可學到。不過想講是現今大部分中學生不喜閱讀,所以不會讀得好。
而上述那間PLK kg推中丶英 ...

上小學,死亡科目其實是中文科,沒有閱讀習慣就好弊!Kg學得幾多啫!
上到中學,學數其實幾講天資,當然後天努力因數也有,小學數淺好多。
中學學習模式已不同,單只用小學的背誦方式,不求甚解,死梗!

小華媽媽 發表於 18-5-24 13:35

PLK kg K3 默書內容(3-6月)
奇怪, PLK係學卷幼稚園, 教育局指引係幼稚園唔可以有默書、測驗、考試, 所以學卷幼稚園都會跟指引, 點解你哋有默書?

小華媽媽 發表於 18-5-25 08:48

上小學,死亡科目其實是中文科,沒有閱讀習慣就好弊!Kg學 ...
係, 如果係中小, 衰一科中文連帶中、數、常三科死晒。

洋蔥頭媽咪 發表於 18-5-24 23:35
我仔細時讀 happy school .Kg 未默過書,功課亦唔多,當年升小時都刻 ...
係呀, 家姐當年我都捱到三四年班先初見曙光。

little_yolky 發表於 18-5-25 09:08
奇怪, PLK係學卷幼稚園, 教育局指引係幼稚園唔可以有默書、測驗、考試, 所以學卷幼稚園都會跟指引, 點解你 ...
改個名叫記憶遊戲就得

little_yolky    發表於 18-5-25 09:30

little_yolky 發表於 18-5-25 09:11
係呀, 家姐當年我都捱到三四年班先初見曙光。
你囡囡都是自律性強嘅叻女,所以唔駛擔心。我仔上小一時成績的確比人弱,只在中游,但另一方面佢自理/自信及態度就比同學仔強得多,所以培養佢自學後我就開始慢慢放手,高小已經見倒佢漸入佳景,升中後更越來越好,如魚得水。

little_yolky 發表於 18-5-25 09:08
奇怪, PLK係學卷幼稚園, 教育局指引係幼稚園唔可以有默書、測驗、考試, 所以學卷幼稚園都會跟指引, 點解你 ...

佢叫溫習,其實是dictation.。
K1線條練習,其實是跟線條寫個字出嚟,總有對策。
好多學券都是這樣做。

洋蔥頭媽咪 發表於 18-5-25 09:36
你囡囡都是自律性強嘅叻女,所以唔駛擔心。我仔上小一時成績的確比人弱,只在中游,但另一方面佢自理/自信 ...

升中叻都要有資質才行,不是個個可以漸入佳境㗎!

小華媽媽 發表於 18-5-25 09:40
升中叻都要有資質才行,不是個個可以漸入佳境㗎!
不要看少孩子嘅能力,每個小朋友都有叻嘅一面,所以因才施教十分重要。

洋蔥頭媽咪 發表於 18-5-25 09:48
不要看少孩子嘅能力,每個小朋友都有叻嘅一面,所以因才施教十分重要。

Agree!

洋蔥頭媽咪 發表於 18-5-25 09:48

因材施教, 有幾多家長會留意到小朋友的天賦才華。

所以我都奇怪原來而家PLK kg 係咁深,我仔當年都係學券幼兒園,冇默書冇測考,學校對小朋友只作評估。

‹ 上一主題|下一主題