用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 功課壓力
樓主: chowyikwan
go

功課壓力  

b3410 發表於 18-5-24 08:30
我果D就係已經不可能寫出一筆靚字。
唔靚都唔緊要,鬼畫符比人叩分就唔底la

haihaimom 發表於 18-5-24 08:32

一世人流流長,初小名列前茅黎做乜!依種學習方法究竟可 ...

已不是初小了。

b3410 發表於 18-5-24 08:28
小朋友資質唔同,個別小朋友可以做到的,未必等於其他小朋友都可以。

我就吾會勉強追求, 幼稚園生做番自己就可以了。

一世人流流長,初小名列前茅黎做乜!依種學習方法究竟可 ...

人哋已經用緊機械人派藥.......我哋仲操緊點答題攞高啲分.......

MrBeast 發表於 18-5-24 08:32
都算整齊的小學階段遇到要求嚴格老師,會蝕底D,不過到了高小,中學,老師唔會再執著於此,就冇咩所謂。

assado 發表於 18-5-24 08:34

我就吾會勉強追求, 幼稚園生做番自己就可以了。
true, 會要求,不過不會勉強

背不是問題,太早背和唔知背來做乜先是,當然遲定早這個會因人而異

MrBeast 發表於 18-5-24 08:45
背不是問題,太早背和唔知背來做乜先是,當然遲定早這個會因人而異

我唔反對背乘數表,但太早背絕對係問題

haihaimom 發表於 18-5-24 08:36
人哋已經用緊機械人派藥.......我哋仲操緊點答題攞高啲分.......
藥劑呢行真是易比tech 替代

MrBeast 發表於 18-5-24 08:45

要去理解先.

b3410 發表於 18-5-23 22:15
K2剛剛開始學寫字,呢個階段的確比較辛苦。字寫到好似舞龍,又好大力,寫的唔好,擦,擦多幾次紙都爛。不過 ...
我又回想起我細個幼稚園學寫名個惡夢。 我個名共45劃, 一邊寫, 一邊問爸爸點解我個名要有咁多筆劃。

little_yolky 發表於 18-5-24 08:57
我又回想起我細個幼稚園學寫名個惡夢。 我個名共45劃, 一邊寫, 一邊問爸爸點解我個名要有咁多筆劃。:e ...

所以, 近年興用單名(姓+單字名)

assado 發表於 18-5-24 09:00
所以, 近年興用單名(姓+單字名)
我女女有同學仔個名有個 "璽" 字, 我真係為佢難過。我幼稚園時諗, 如果我姓丁, 叫一就好了。上海灘時, 見到丁力, 心諗, 真係一個好名。

MrBeast 發表於 18-5-24 08:32
小朋友好醒的, 阿妹做功課鬼劃符, 但默書時D字靚過家姐的。我第一次見到以為佢攞錯同學本默書簿返嚟。

小華媽媽 發表於 18-5-24 08:23

朋友個女,讀學券kg, N班時只2.5歲每晚已識背曬乘數表。現 ...
2.5歲每晚已識背曬乘數表, 市面上有好多將乖數表改為歌仔俾d小朋友聽, 如果家長肯每日俾佢當歌仔咁唱聽下, 學識唔係咁難..

我囡讀出名少功課直資, 中文抄寫一星期得一份,10分鐘可完成, 我見佢情況是功課大多在校完成,回來用30分鐘對下功課整理書包, 餘下時間看看書, 由於多閱讀少抄寫, 我見他當英文,中文要作句子寫文時,他會有較多idea , 寫出來的內容會較豐富, 但由於少抄寫錯別字是會不少的, 但我覺得問題不會太大, 因為佢地多看書對於字體結構都入了腦,如果唔記得個字點寫再給他看一眼, 佢又可以寫番出來.

如果學校真是重抄寫, 如果小朋友快手快腳都唔係好大問題.  

MrBeast 發表於 18-5-24 08:52
藥劑呢行真是易比tech 替代

可能遲啲睇傷風咳都係機槭人䏲症

haihaimom 發表於 18-5-24 09:36
可能遲啲睇傷風咳都係機槭人䏲症狀

又或者有機械人幫手做功課

little_yolky 發表於 18-5-24 09:04
我女女有同學仔個名有個 "璽" 字, 我真係為佢難過。我幼稚園時諗, 如果我姓丁, 叫一就好了。上海灘時 ...

改丁一丁好啲