用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 是否再分Band頭、中、尾?
樓主: jackyusanma
go

是否再分Band頭、中、尾?  

e2m 發表於 18-4-26 16:31
點解啲人唔睇EDB隻碟嘅
因為聽講原來依家好多電腦係無CD ROM既, 屋企又唔睇CD, 所以無CD機, 咪局住上嚟問囉。我哋可靠過學校老師丫嘛。

little_yolky 發表於 18-4-26 16:42
因為聽講原來依家好多電腦係無CD ROM既, 屋企又唔睇CD, 所以無CD機, 咪局住上嚟問囉。我哋可靠過學 ...

可以DL ~~~

mcl203 發表於 18-4-26 17:08
可以DL ~~~
手機DL唔到

little_yolky 發表於 18-4-26 16:42
因為聽講原來依家好多電腦係無CD ROM既, 屋企又唔睇CD, 所以無CD機, 咪局住上嚟問囉。我哋可靠過學 ...

其實, 係EDB網站點擊後, 係電腦同手機都可以直接睇到個Video

可能大家覺得數據太惜貴, 不值得浪費去睇呢D嘢
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-4-26 17:13
其實, 係EDB網站點擊後, 係電腦同手機都可以直接睇到個Video

可能大家覺得數據太惜貴, 不值得浪費去睇呢D ...
睇膠劇無聊片緊要过仔女升学

kennyklt 發表於 18-4-26 11:53
將B1分ABC,甚至再分B1A頭,呢個做法係BK特色。然後就視B1C嘅同學好似B3生咁,其實B1頭同尾嘅同學能力差別 ...

同意, b1abc 學生分別唔係想像中咁大,(神校除外).   大家平均分唔會好大差距。B1a 同1c 學生咪爭幾分平均分。 錯一條3分數學題 , 乘大9倍都爭27分。 會唔會覺得小朋友比人錯多過2-3 題數就比人差好多? 重有視藝,音樂,普通話呢 d 都可以影響排名。 所以係咪 1c 學生讀1a 學校就死得呢 ?  我自己覺得唔係必然。 淨係唔同地區既 b1abc 中學配唔同小學既 b1abc 生已經可以有好多組合同可能性。

Arabellahk    發表於 18-5-1 23:05

gracelam 發表於 18-4-26 16:42
亦可能睇完都唔明!! 不如改拍升小用嘅劉華版, 用來升中用, 再放上utube或fb增加點播率。
...
我就係睇完都唔明EK補堂之後都係一知半解
大致理解而已。

其實是否因為呢個機制本身太複雜?

b3410 發表於 18-4-27 08:51
我就係睇完都唔明EK補堂之後都係一知半解
大致理解而已。
你有冇睇晒6條片先?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

希嫙mama 發表於 18-4-27 02:15
同意, b1abc 學生分別唔係想像中咁大,(神校除外).   大家平均分唔會好大差距。B1a 同1c 學生咪爭幾分平 ...
我都係咁睇。小朋友能力不可以簡單用1,2,3,abc來劃分。能力,學習動機,潛力等等都要考慮。家長對自己小朋友應該最了解,揀適合的學校而不是just match a b c.

hkpapa852 發表於 18-4-27 08:53
你有冇睇晒6條片先?

最難明都係次第部分。

不過我決定放棄去理解,因為唔使理咁多,考好呈分試最緊要。

現實例子中,見同校有B1A與B1C學生同入B1中學,大家成日說男同學會追得辛苦。而實情是:
B1A女同學中文、視藝、音樂、普通話考得非常好(所以1A)
B1C男同學英和數好,視藝、音樂差(所以1C)
去到以英文為主的中學階段,初中B1C男同學已超越B1A女同學很多
這些例子其實也不少。

Arabellahk    發表於 18-5-1 23:06

洋蔥頭媽咪 發表於 18-4-26 14:23
唔止添,就算大家都是同一組別 eg. B1B或B1C,一線小學學生跟三線小學學生派入同一學校,中一成績已經高下 ...

當年(幾十年前)我系一新市鎮三綫小學(呢間小學而家變佐寶校,收好多 SEN學生)最差果班的 band 1 生,抽入區内 band 1 中學(當年五個 band,唔知點解呢間學校而家變佐全港十大成績好的名校)。中一已入A班(成績最好的班),後來考埋全級第一。

b3410 發表於 18-4-27 09:02
有最難明都係次第部分。

不過我決定放棄去理解,因為唔使理咁多,考好呈分試最緊要。

你已經唔係第一年玩升中,如果都唔明可以嘗試請教學校老師。

moboy 發表於 18-4-27 11:26
現實例子中,見同校有B1A與B1C學生同入B1中學,大家成日說男同學會追得辛苦。而實情是:
B1A女同學中文、視 ...

點解咁肯定個女同學係1A?
一間學校嘅Band 1學生實際唔係平均分開A/B/C,極端D可能全部都係C。

再者,主科祇有中文非常好,英及數如何?已經是1A?

hkpapa852    發表於 18-4-27 12:10

e2m 發表於 18-4-27 11:37
你已經唔係第一年玩升中,如果都唔明可以嘗試請教學校老師。
謝謝,可能我理解力真係差不過我已經放棄去理解喇,因為覺得無論點計出來次第,一定係每科分數越高,考的越好,排的越前。不如努力考好呈分試,做好自己可以做到的。

唔計讀到讀唔到  其實有無真實例  1C生 人品好到爆燈 靠抽奬運入到1A名津架?   我好好奇, 暫時未聽見有實例~

回覆樓主

認為B1C成績嘅同學入B1A中學會考試包尾,馮二進一,除咗太睇少同學嘅能力,亦太神化B1A中學嘅程度。就算B1C成績仍然係最top果三分一,同學都係勤力肯讀書,咁樣睇少同學實在唔公平。當然,可能有啲家長認為自己個細路考試名列前矛,自行入B1A津校,有B1C同學就好彩抽獎入,覺得好唔公平,不過個遊戲係咁玩法,係個人選擇。

kennyklt 發表於 18-4-27 16:00
認為B1C成績嘅同學入B1A中學會考試包尾,馮二進一,除咗太睇少同學嘅能力,亦太神化B1A中學嘅程度。就算B1C ...

數字上,B1A中學本區統一位,機會率來說都各有1/3 B1B 和 1/3 B1C生,直屬B1A就連B2生都包含埋~~~

LingChiBaBa 發表於 18-4-27 12:08
點解咁肯定個女同學係1A?
一間學校嘅Band 1學生實際唔係平均分開A/B/C,極端D可能全部都係C。

不好意思,可能我說得不詳細,我是引用我見過的其中一個例子,不是說全部學校,男女之分等等。

因那中文小學,出得深。那女同學中文真是很出色,而數、英大家也差不多,她也是9X,關鍵是視藝和音樂是9x,很高分,而男仔很多時只得7x-8x,就這樣分了b1a,b1b,b1c.
不過主要想說:很多人對那家長說她兒子B1C成績入到B1A中學會包尾、跟不上、入到去要追....等等,而那b1A女同學便一定冇問題。
其實入到好的中學,大家壓力也大,a, b, c同學個個也要努力就真。

我都係冇cd rom睇唔到
但edb website有得download所以我都睇左