用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 是否再分Band頭、中、尾?
go

是否再分Band頭、中、尾?  

如題同Band,加隨機編號(由小至大) 分配意願學校? 是否再分Band頭、中、尾?

jackyusanma 發表於 18-4-26 06:55
如題同Band,加隨機編號(由小至大) 分配意願學校? 是否再分Band頭、中、尾?

抽獎電腦吾識分頭中尾,只系比家長自己配對下那所中學較合適,比如1C就會考慮下分左去1A中學會否好吃力等

angiehouse 發表於 18-4-26 07:01
抽獎電腦吾識分頭中尾,只系比家長自己配對下那所中學較合適,比如1C就會考慮下分左去1A中學會否好吃力等
...

只系比家長自己配對下那所中學較合適,比如1C就會考慮下分左去1A中學會否好吃力等?

你係咪搞錯咗?

jackyusanma 發表於 18-4-26 06:55
大抽獎不會細分,同一個banding 學生跟隨機編號先後次序去抽,B1組別抽完先到B2,最後才處理B3。

sa_gill 發表於 18-4-26 08:42
只系比家長自己配對下那所中學較合適,比如1C就會考慮下分左去1A中學會否好吃力等?

你係咪 ...

攪錯d咩?如1c生抽到1A校都有可能,家長要考慮系未要甘配對,會否好吃力,電腦系吾識分你系ABC

你係咪 ...

所有band 1抽先, 冇再細分a b c! 真係有可能band 1尾抽入到喇叭, band 1頭或中入唔到嗰喎!!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主

將B1分ABC,甚至再分B1A頭,呢個做法係BK特色。然後就視B1C嘅同學好似B3生咁,其實B1頭同尾嘅同學能力差別係唔係咁大?好多時平均分分別都係10分以內,分別可能取決於答題技巧同夠唔夠小心。我唔認為B1C嘅同學入咗B1A中學會讀唔上。

gracelam 發表於 18-4-26 11:15
所有band 1抽先, 冇再細分a b c! 真係有可能band 1尾抽入到喇叭, band 1頭或中入唔到嗰喎!!
...
增加錯配機會,等啲社工有野做。

HM168    發表於 18-4-26 17:03
Arabellahk    發表於 18-4-26 13:12

kennyklt 發表於 18-4-26 11:53
將B1分ABC,甚至再分B1A頭,呢個做法係BK特色。然後就視B1C嘅同學好似B3生咁,其實B1頭同尾嘅同學能力差別 ...
係有分別, 頭同中都有分別。阿女學校, B1頭果D, 無論份卷幾深, 都係9X分的, 好穩定。

你係咪 ...

請指教什麼地方攪錯?願聞其詳

kennyklt 發表於 18-4-26 11:53
將B1分ABC,甚至再分B1A頭,呢個做法係BK特色。然後就視B1C嘅同學好似B3生咁,其實B1頭同尾嘅同學能力差別 ...

係有分別!! 通常級頭幾名可以考到直資或自行名津神校, 而band 1中至尾係陪跑。

靠抽入band 1a名津, 通常包尾嗰堆唔合格嗰D係band 1尾, 當然亦有例外, 但只係少數的個别例子。

ivyscyip    發表於 18-4-26 13:29
王家爸爸    發表於 18-4-26 13:19
Arabellahk    發表於 18-4-26 13:02

有分別的,b1a 同學入到b1a 校經分班後通常會去精英班的。

Anniemun 發表於 18-4-26 13:03
有分別的,b1a 同學入到b1a 校經分班後通常會去精英班的。
而B1C同學入到B1A校,未必畢到業。

IYY    發表於 18-4-26 18:16
Arabellahk    發表於 18-4-26 13:23

入到合適程度的學校,比較能在學校容易取到較前成績,到中4時選科時優先選科,這道理不難明。不存在b1c 生在b1a 校畢唔到業的問題,只是高中是否能修讀最想入的科來畢業吧!

醒目開學勳章 王國長老

B2A 搏到入 B1C 實例係逢二進一, 何苦呢..................
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

gracelam 發表於 18-4-26 12:54

係有分別!! 通常級頭幾名可以考到直資或自行名津神校, 而b ...

唔止添,就算大家都是同一組別 eg. B1B或B1C,一線小學學生跟三線小學學生派入同一學校,中一成績已經高下立見。

洋蔥頭媽咪 發表於 18-4-26 14:23
唔止添,就算大家都是同一組別 eg. B1B或B1C,一線小學學生跟三線小學學生派入同一學校,中一成績已經高下 ...

非常認同。

回覆樓主:

點解啲人唔睇EDB隻碟嘅

e2m 發表於 18-4-26 16:31
點解啲人唔睇EDB隻碟嘅

"收視率咁低"
EDB下年可能要考慮放上Youtube或者去大台個"大大平台"
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-4-26 16:33
"收視率咁低"
EDB下年可能要考慮放上Youtube或者去大台個"大大平台"

亦可能睇完都唔明!! 不如改拍升小用嘅劉華版, 用來升中用, 再放上utube或fb增加點播率。