用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 深水埗女band2頭 請有心人指點排位
樓主: sugerlucy
go

深水埗女band2頭 請有心人指點排位 [複製鏈接]

Yanamami 發表於 18-5-4 20:22
点解?KL3有足夠band1位㗎~~
九真自行階段應該收到唔少其他區既B1學生,反而大抽獎主要收到B2。連B1位足夠既佢都係咁, 有英文班,DSE亦考得唔錯,所以B1位唔夠既就更加係咁。

王家爸爸 發表於 18-4-29 16:22
深水埗唔可以太進取

請問深水埗算band 1位多or少?(女)

caramelpudding 發表於 18-5-9 13:07
深水埗band 1位比較少,但係女仔無男仔咁差。

caramelpudding 發表於 18-5-9 13:07
B1女仔最差應該係去德雅中學。

留名先,小女今年小五,多多指教

王家爸爸 發表於 18-5-5 00:19
九真自行階段應該收到唔少其他區既B1學生,反而大抽獎主要收到B2。連B1位足夠既佢都係咁, 有英文班,DSE亦 ...
但係北區並無呢個現象喎。北區出名勁唔夠位, 好多B1學生都要入中中, 但都唔覺呢類學校成績做得好。我覺得, 成績好既小朋友一係叩門叩走咗, 一係插班插走咗, 留返度DSE既唔係全部既中一生。而且六年咁耐, 小朋友可以有好多改變, 始終師資又係一個問題, 識得教B1學生唔代表識教B2學生, 反之亦然。再加上, B1生個底亦好重要, 係谷出嚟既B1, 抑或自動自覺真B1? 學生係咪適應到中學課程等等, 太多變數。

現在我覺得, 除咗最叻果批外, 其實B1同學又同B2頭同學唔係咁大出入。甚至一般學校入面, 級前列既同學之所以做到前列, 係因為佢哋成績穩定, 科科平均, 再外加一項小心做卷而已。不過, 神校既同學應該係好神下既。
‹ 上一主題|下一主題