用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 你地去邊度學中文認字?
go

你地去邊度學中文認字?  

如題。想小朋友學認繁體中文,認字,明白書面語,寫字可能係次要。有冇邊間介紹?用廣東話教。

jk121299 發表於 18-4-25 19:01
如題。想小朋友學認繁體中文,認字,明白書面語,寫字可能係次要。有冇邊間介紹?用廣東話教。
...

創憶,k2 生,學了兩三個月。選創憶,因為近,而且我只focus 認字,創憶也講明只教認字。我覺得係ok 的,不過一堂300元,每堂認6-7 個字,計落好貴。字詞:蛋糕丶麵包.....水果

貝珠 發表於 18-4-25 19:14
創憶,k2 生,學了兩三個月。選創憶,因為近,而且我只focus 認字,創憶也講明只教認字。我覺得係ok 的, ...

Which centre did your kid go? I visited the one in mos this week but the staff didn’t seem very friendly so I was a bit hesitant...

Chase922 發表於 18-4-25 20:23
Which centre did your kid go? I visited the one in mos this week but the staff didn’t seem very fr ...

我明,佢地係怪怪地咁,haha , 很有同感

回覆樓主

del.

回覆樓主

補充,我也是馬中Center , 我好友的兒子在港島創憶學,極力推薦。假如不是好友recommend, 其實又真係未必會去

...

早慧也可以試下,有認字寫字

回覆樓主

早慧

我兩個小朋友, 一個Y3, 一個Y5, Y1 開始就搵中文老師學, 由聲母, 混聲母, 到認字, 詞語, 做句, 作文...一路學上去, 反而無特別上過認字班, 但 SO FAR SO GOOD, 老師話小朋友的程度都OK, 唔算太落後, 因佢都有同LOCAL SCHOOL 小朋友補習中文, 所以佢知.

ramen 發表於 18-4-26 16:23
我兩個小朋友, 一個Y3, 一個Y5, Y1 開始就搵中文老師學, 由聲母, 混聲母, 到認字, 詞語, 做句, 作文...一路 ...

請問一星期補多少次?

回覆樓主:

買套漢字500玩下先

貝珠 發表於 18-4-25 19:14
創憶,k2 生,學了兩三個月。選創憶,因為近,而且我只focus 認字,創憶也講明只教認字。我覺得係ok 的, ...

創憶係用普通話定廣東話教?

kriskris55 發表於 18-4-27 08:37
創憶係用普通話定廣東話教?

我女用廣東話,唔知有pth

964000 發表於 18-4-26 16:26
請問一星期補多少次?
一次 1.5HR

ddbb0099 發表於 18-4-26 16:38
買套漢字500玩下先

係咪睇晒全部5套書後, 可以開始睇其他圖書?

我個仔睇到第3套, 諗緊係咪再買埋其餘兩套書俾佢睇.  佢學語文係好快, 但似乎對中文麻麻地有興趣, 睇左3套書都好似唔多想睇中文咁.

...

小朋友K1, 我自己教。 但要有恆心耐性。有套書幾好。

灣仔Rainbow Mandarin Centre, their students are mainly from GSIS, FIS,HKIS, AISHK, School, Hong Kong Academy, ESF, ISF.

主要係一對一教學, 簡體繁體都會教, 亦都會考慮為學生將來考GCSE, IGCSE, AS A-LEVEL, IB 打基礎.

RLC 發表於 18-5-14 17:57
灣仔Rainbow Mandarin Centre, their students are mainly from GSIS, FIS,HKIS, AISHK, School, Hong Kong ...

Sounds good

貝珠 發表於 18-4-25 20:25
我明,佢地係怪怪地咁,haha , 很有同感

朋友都有推介呢間,但係我想佢哋可以令到我個仔會試去講廣東話,唔知做唔做到呢?

oneonemama 發表於 18-5-15 19:13
朋友都有推介呢間,但係我想佢哋可以令到我個仔會試去講廣東話,唔知做唔做到呢?
...

我地home language 係廣東話