用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 係咪鋼琴不被中、小學重視?
go

係咪鋼琴不被中、小學重視? [複製鏈接]

小兒小一開始學了一年鋼琴,曾有參加比賽中上成績,我想了解吓係咪鋼琴不被中、小學重視?對升中找好中學都無咩幫助?咁大家學什麼樂器?
   2    0    0    0

小一學鋼琴和小提琴,之後自己話不想學小提琴了,學鋼琴可以了,就由得她啦~無考慮對升中有無幫助,只按小朋友的興趣而已~

回覆樓主:

要真係好叻,好突出,先幫到升學。

考琴distinction,或者一般賽事獲獎,無乜用。

呈「分」試,當然係學校分數行先啦,除非你係讀書唔掂,打算一技之長搏學校收你。但係你要鋼琴練到好叻,可以出國比賽果隻可能先有用。(識兩個係咁,都係成績其實唔夠班但係鋼琴超級叻,國際級比賽攞獎,入到神校)

回覆樓主:

將來職業點都不會以音樂謀生?
都係學業為主, 音樂選有興趣去發展, 不用跟人。

回覆樓主:

鋼琴只可做下司琴,好叻在中学都派不上大用埸,入不了樂隊. 但大部份人會當是音樂基本功,訓練到左右腦都好重要

heiyancc 發表於 18-4-25 14:08
小兒小一開始學了一年鋼琴,曾有參加比賽中上成績,我想了解吓係咪鋼琴不被中、小學重視?對升中找好中學都 ...
是的, 不重視。我諗除非李雲迪或郎朗上身。

不過, 我小朋友學琴只係為培養氣質同興趣。我大果個學琴, 又學過古箏, 不過古箏學咗一排無學。另一個學琴同埋非洲鼓。打得好開心, 真係好似非洲人。

HaYi 發表於 18-4-26 13:25
鋼琴只可做下司琴,好叻在中学都派不上大用埸,入不了樂隊. 但大部份人會當是音樂基本功,訓練到左右腦都好 ...

仔就係學校做司琴,合唱團伴奏

樂隊伴奏就唔到佢,老師做返

little_yolky 發表於 18-4-26 14:24
是的, 不重視。我諗除非李雲迪或郎朗上身。
我2個都係3歲開始學鋼琴至今, 我主要是想佢地除唱外, 都學起碼一種樂器同訓練手眼協調. 鋼琴要求左右手, 係好的訓練.
大的P2另加小提琴同吹的, P3冇得吹, keep 小提琴.   細的K2 非洲鼓, K3小結他, 本想P1小提琴但抽唔到.  完全冇考慮過中學的問題.  而家大的就要入中學, 可能都keep Piano or Violin 其中一樣, 或轉學結他之類當消閒.

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

中上無用,有獎至可錦上添花
(好多時比賽季軍之後一大堆人低一分,但低一分就係低一分,無獎)

1,很多人鋼琴只考級,話有八級的人大把,但根本沒實力,只會三首考試歌,幫不到學校合唱團伴奏....八級鋼琴連校歌都彈唔到的大有人在。對學校貢獻不大。
2,鋼琴是一人樂器,學校最需要的是管弦樂團和中樂團樂器。
3,除非入咗APA Junior又或跟大師學琴....否則..學校根本不在乎...寧願加分俾個五級中提琴...

.........dddaaa

簽名被屏蔽

jli008 發表於 18-5-19 15:56
在香港的學校選人方式,若衹是提交考級的成績就不會重視鋼琴,香港考級制度已經是很隨便可以考到級別,李雲迪 ...

為何說李及朗不懂樂理? 你指的樂理是8級樂理? AmusTCL? 作曲?
我鋼琴是演奏級的,對於轉調,chord的認識,聲部處理等等都要有一定的認識。他們是國際級水平,理論上,不懂樂理是彈不出那些感覺! 所以真心想問出處,想研究一下。

簽名被屏蔽

jli008 發表於 18-5-22 16:26
回覆 Charlie妹 的帖子

沒說兩人不懂,衹是他們技術重於樂理. 等於香港那些學校那樣,一大堆8級演奏級的証書 ...

轉運動都要有運動天分和身材優勢才有成績,天生手腳唔協調,手短腳短的,轉運動都難有突破成績,反而難為了小朋友,倒不如隨小朋友興趣發展吧

簽名被屏蔽

HaYi 發表於 18-4-26 13:25
鋼琴只可做下司琴,好叻在中学都派不上大用埸,入不了樂隊. 但大部份人會當是音樂基本功,訓練到左右腦都好 ...
講開阿妹學非洲鼓, 原來真係有用。話說佢剛剛考芭蕾舞, 原來芭蕾舞行步路都要跟拍子的, miss話阿妹响咁多級入面, 拍子感算係最好果幾個。拍得多非洲鼓真係唔同D。

回覆樓主:

學野係為左學校既咩
‹ 上一主題|下一主題