用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 做資優評估的原因
樓主: sophiemama1021
go

做資優評估的原因 [複製鏈接]

帝非天 發表於 18-8-7 03:46
我所講的誤差是實際的誤差而並非宣傳所講的誤差,當然,是由專業CP認真做。 ...
都係嗰句,做生意需要有基本商業道德,唔可以唔導消費者。

帝非天 發表於 18-8-7 10:24
當然,市面上的確有冇良的人誤導消費者,但不可以因有害群之馬就一竹篙打一船人,硬説IQ測試如何差劣。 ...
正常既心理學家唔會吹話誤差率有幾低,而係會俾消費者知道我所上面上述講既風險、誤差可能性。

帝非天 發表於 18-8-7 10:22
我當然知道任何測試都會出現誤差,而我所講的IQ測試整體平均誤差10分就是經過多翻正統研究及實踐而得出的數 ...

你需要知道你所以講既平均誤差大約10分係指,測試項目既 Internal Consistency 誤差,唔係整體誤差,整體誤差可以好細(10分再加一個細數),亦都可以好大(10分再加一個大數),「負責測試的CP或EP是否夠專業、經驗及是否夠認真嚴謹」可能可以(係可能可以,唔係可以)減少部分誤差,但係無得避免整體誤差。所以真正既誤差係,10分 再加上一個唔知幾大(或者幾細)既數。
另外,需要知道就算真係知道真正既誤差,亦都只係講緊 95% 信心度,簡單啲講有唔係百分百可靠。

帝非天 發表於 18-8-7 11:27
錯,你的統計學概念完全是錯!
IQ整體正常誤差就是10分,這是基於一個有專業資格及足夠經驗的CP或EP在正常 ...

你真係咁諗,我都無辦法。希望你只係用家,唔係服務提供者。

回覆 chowqv 的帖子

有無醫生資料?
‹ 上一主題|下一主題