用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 做資優評估的原因
樓主: sophiemama1021
go

做資優評估的原因

day_bo 發表於 18-8-3 12:39
你最終有冇同學校講?幫到嗎?囝仔介意比學校知嗎?我仔喺學校好乖,但在家好曳,佢好介意我地話佢D曳野比 ...
你既問題其實好典型,亦都好容易解決,小朋友係學校無妹妹同佢爭父母既注意力,所以好乖、唔會曳。返屋企之後,見媽媽、爸爸都將精力集中係BB身上,心理上點會好過?

王家爸爸 發表於 18-8-5 11:34
突然變曳,可能只係「爭寵」。

佢一歲多開始已脾氣較同齡暴燥,幼稚園時已經常弄傷我,但其實小一時乖左好多,好少打我,小二妹妹出世又開始多番,昨天見了教育心理學家,如我所覺得,遊戲治療對我囝情況有幫助,稍後會找多D資料,你有冇好介紹?佢都話如果唔係想得到學校資源,沒必要做資優test..因我囝行為情緖問題始終一定要解決。

day_bo 發表於 18-8-5 22:52
佢一歲多開始已脾氣較同齡暴燥,幼稚園時已經常弄傷我,但其實小一時乖左好多,好少打我,小二妹妹出世又 ...
我估(純粹估)小朋友本來EQ有改善空間,呢個其實父母可能訓練佢,慢慢改善。方法好簡單,任何可以建立小朋友既安全感、令小朋友感覺父母錫佢,令佢信賴父母既方法都得。仲有要多啲溝通,當小朋友有負面情緒時唔好立即指出,等佢冷靜之後同佢講返。
其實等到妹妹出世,都未著手解決問題,已經令問題複雜咗,變咗一定需要揾心理學家既地步。我基本上贊成你既心理學家既睇法,正常既心理學家唔會輕易叫小朋友去做資優測試,而係叫你先解決小朋友既行為、情緖問題。

王家爸爸 發表於 18-8-6 11:01
我估(純粹估)小朋友本來EQ有改善空間,呢個其實父母可能訓練佢,慢慢改善。方法好簡單,任何可以建立小朋 ...

多謝你意見,其實佢幼稚園時已好執著、要求高、脾氣大,我們軟硬各種方法也試過,我c6又反對向外求助。其實這一、兩年很多事發生,c6失業、妹妹出世等等,所以我地冇乜帶阿囝出去玩,冇乜放電時間,而且這幾年多左在小朋友面前同c6閙交,以上種種令小朋友這一年情況悪化。現在我同c6會努力根據心理學家提議去做,希望遲D有改善。

day_bo 發表於 18-8-5 22:52
佢一歲多開始已脾氣較同齡暴燥,幼稚園時已經常弄傷我,但其實小一時乖左好多,好少打我,小二妹妹出世又 ...

不用浪費金錢做資優test, 照攪EQ和情緒問題,要教到佢知道除了發脾氣,還有其他「選擇」,當然不是一學就會做到。另外,大人自己的情緒控制也好緊要。

帝非天 發表於 18-8-6 17:58
回覆 sophiemama1021 的帖子

無錯。除非是學習障礙或想報一些資優課程,否則根本不需要去做IQ評估,父母對 ...

對,其實已知好明顯知道他的強項在那裡

帝非天 發表於 18-8-6 17:56
短期再造經已完全不準確了,同一機構不會為同一個人短時間再做評估。
其實點都係唔準確,只係越短期再做,會更唔準確,分數會更高。

帝非天 發表於 18-8-6 18:01
通常做IQ評估,誤差只有正負10分。

呢個係誤解,實際準確度比宣傳既低好多。

帝非天 發表於 18-8-7 03:46
我所講的誤差是實際的誤差而並非宣傳所講的誤差,當然,是由專業CP認真做。 ...
問題係你點可能知道你所講既「實際的誤差」?「實際的誤差」唔係一個常數,係一個變數。如果間測試中心同你剛佢哋未做測試時可以確實咁預計「實際的誤差」,你基本上可以走,因為你唔好彩遇見比神棍更加棍既測試棍。我試下用簡單既語言解釋下:
首先你需要明白,IQ測試同任何統計研究、心理測試一樣,Internal Consistency 係最大既誤差,一般而言任何 Multi-item Scales 既 Cronbach's Alpha 有 0.7 以上已經係叫做可以接受。我自己整過既 Multi-item Scales (唔係IQ測試,係消費者心理測試)既 Cronbach's Alpha 值最高都係0.95,最低真係可以低到接近0.7。
第二,任何測試都有 Temporal Error,情況就好似你每次去考深度一樣既試卷,都唔會有同一分數。分心係原因之一,每個人都有機會分心,每個人分心既條件、狀態都唔同。見過有人做做下問題,突然之間 Hang 咗機,停咗係度,原因主要係條問題令佢諗起其他野、唔太理解條問題、突然間感覺困惑等等。其他統計研究、心理測試可以「叫醒」佢繼續做,IQ測試一般唔會。
第三,測試者誤差,我哋做研究時,好多時都發現,兩份問卷或者試卷,俾唔同既受測者做,有啲受測者A問卷/試卷高分啲,有啲受測者B問卷/試卷高分啲。
第四,認知誤差(Cognitive Bias),任何人都有主觀感受、對特定類型既題目有特別既感覺、直覺。
當然仲有其他既偏誤,但係嗰啲影響細好多。

帝非天 發表於 18-8-7 10:09
你完全錯誤理解統計學上及IQ測試的誤差。

我所説的IQ評估的誤差within 10分,是指測試 model 設計後,經 ...
你需要知道,我所以講既唔差,係任何測試都會出現,你點可以天真地認為有啲測試可以無上述唔差?